Igaz ez a városi legendának tűnő dolog?
Igaz, hogy lehet erősíteni az immunrendszert valamilyen szinten, és akkor jobb lesz nekünk?
Egy kicsit provokatív kérdés: ha ez így van, akkor miért lehet, hogy egy csomó asztmásnak, autoimmun betegnek, aki immunszupresszánst szed, vagy egy csomó betegnek, aki szteroidot szed (orrpolipra, bizonyos fájdalmakra, stb... tehát nem feltétlen keményebb bajokra), semmi baja? Nem lesznek többször betegek? Nem akarnám azt, hogy betegek legyenek, félre ne értsetek. :D Csak ez számomra kicsit cáfolja a reklámokat.
Az, hogy elkapunk-e valamit, mennyiben függ az immunrendszertől?
Az immunrendszer a tested védekező képessége. Ennek állapotát nagyban befolyásolja a fizikai állapot, a környezet, táplálkozás, napi higiénia, stb.
Bizonyos gének hajlamosítanak, vagy éppen örökletes betegségeket hordoznak, ezeket nem szabad összekeverni a valami miatt időlegesen meggyengült immunrendszerrel.
A betegségekre szedett gyógyszerek kiválasztása pedig az orvos felelőssége, ezeknek az embereknek valószínűleg szükségük van rá, anélkül még gyengébb immunrendszerük lenne.
Az, hogy megbetegszel-e sokmindentől függ. Természetesen az immunrendszertől is. De vannak olyan nagy patogenitású (magas számú betegséget okozó) vírusok, baktériumok, amik ettől függetlenül mindenkit meg tudnak fertőzni.
Én asztmás vagyok, de csak alkalomszerűen szedek bármit is. És így sem szoktam elkapni se a náthát, se az influenzát.
Sokat vagyok friss levegőn, még ilyenkor is. Sok zöldséget és gyümölcsöt eszem, zöld teát iszom, mindennap fürdöm, de nem antibakteriális tusfürdővel, hanem gyógynövényes vagy glicerines szappannal.
Még arról, hogy gyerekkoromban minden télen mindig elkaptam valamit, de amióta ténylegesen fogyasztom a zöld teát, tulajdonképpen sosem vagyok beteg. (Egy-két kivétel, mint amikor az extra fűtött kollégiumból hazajöttem téli szünetre, és a kevésbé fűtött vonaton elkaptam mások vírusait.)
Utolsó: nem értem, én is így gondolom.
De ellentmondást érzek a gyengített immunrendszer - semmi probléma illetve széles tömegek immunerősítés-párti felfogása között.
Nem gondolod, h ők jobban vigyáznak magukra?
Az immunrendszer azért van, h egészségesen tartson, megvédje a szervezetet a külvilág olyan hatásaitól, amik károsíthatják. Ha nem látjuk el a testünket (vele együtt az immunrendszerünket) a megfelelő működéséhez szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, akkor ennek függvényében romlik a teljesítőképessége. A szerencse persze, egy komoly tényezővé válik ekkor, illetve az is, h mennyire tudjuk elkerülni a számunkra ártalmas anyagokat, bacikat, vírusokat, stb.
A kérdésedben amúgy nagyon általánosítasz.
A reklámokban meg kb a nagy semmit akarják neked eladni. Persze, jó pénzért. Ennek ellenére az a fele nem hülyeség, h manapság nem jutunk elég vitaminhoz, ezért rosszabbul teljesít az immunrendszerünk.
Én meg szívesen szedek vitaminokat télen, mert látványos a különbség ahhoz az időszakhoz képest, amikor még nem szedtem. (És természetesen nem az agyonreklámozott cuccokat szedem, amikben vagy a mennyiség, vagy az arány nem megfelelő.)
Az egész az immunrendszer egyensúlyáról szól, elég nehéz szemléletesen elmagyarázni. Szóval képzelj el egy tornászt, aki gerendagyakorlatot végez. Alapesetben egyenesen áll és mozog a gerendán - ezt csinálja a működő immunrendszer, aminek totál semmi szüksége az erősítésre. Ha azonban ez az egyensúly megbillen, akkor a tornász is megbillen, jobbra vagy balra. Ha jobbra dőlt ki, akkor logikus, hogy az ellenkező irányba teszi át a súlypontját, így korrigál: ezzel az analógiával élve, ha azért vagyok gyakran beteg, mert keveset viszek be azokból az anyagokból, amik a szervezetem normális, egészséges működéséhez kellenek, illetve ha a szervezetem védekező rendszere ellustult, akkor valamilyen stimuláló szert szedek, amivel vagy a hiányt pótolom (vitamin- és ásványianyag tartalmú készítmények), vagy az immunrendszerem felépítő elemeit próbálom meg újra munkára bírni (kb. minden más). Ha viszont balra dőlt ki, akkor az ellenkező irányba teszi át a súlypontját, vagyis jobbra korrigál, tehát a példánál maradva: ha valakinek autoimmun betegsége van, az azért alakul ki, mert az immunrendszere túl érzékeny, túlreagál dolgokat és pl. egy egyszerű parlagfűpollent, vagy akár a saját szervezete egy darabját nem ismeri fel és veszélyes betolakodónak tekinti (akár csak a szenilis anyósok a vejüket :P). Ilyen esetben ezt a kóros, túl reaktív működést csökkenteni kell, ezért kapnak immunszupresszánst azok, akiknek autoimmun betegségük van. Természetesen a szisztémásain (tabletta, injekció) ilyen szerekkel kezelt betegek könnyebben elkapnak mindenféle fertőzést, épp ezért csak olyan betegségekben alkalmazzák, amikor az alapbetegség miatt nem élhetnek teljes életet, pl. véres-gennyes hasmenéssel járó gyulladásos bélbetegségek, vagy egyébként halálos kimenetelű izomsorvadásos megbetegedések, stb. A helyileg (krém, orrspray, szemcsepp, stb.) alkalmazott ilyen jellegű szerek általában csak az adott terület működését korlátozzák, pl. egy szteroidos inhalátort használó asztmásnak mondjuk picit gyengébb az immunrendszere a szájban és tüdőalveolusokban, de ez a szervezet egészét tekintve nem jár az immunrendszer összteljesítményének csökkenésével (ilyen esetekben egyébként a helyi alkalmazás helyén sokszor opportunista fertőzések, pl. szájpenész v. ekcéma esetén gombás felülfertőződés alakul ki).
Bocsi a hosszúra nyúlt válaszért és a fura hasonlatért, azért remélem sikerült tűrhetően elmagyaráznom :)
Hát ezer helyen hallottam, hogy orrpolipra is tablettás szteroidot adnak, ha olyan helyen van a polip, ahol spray-vel nem elérhető.
Namost, ha akkor jelentősége lenne az immunrendszernek, mint az sokan gondolják, és annyira gyengítené a mai (egyébként tényleg) egészségtelen életvitel alapból, mint az sokan gondolják, akkor nem adnának az orvosok fél évig szteroidtablettát orrpolipra. Vagy ha igen, felelőtlenség lenne.
De valószínűleg nem felelőtlenség, mert valószínűleg egyáltalán nem gond, hogy fél évig kicsit gyengítve van az immunrendszer. Az illetőknek semmi bajuk se lesz... Se több afta, se több herpesz, se több megfázás...
Tehát itt megint visszatértünk oda, hogy mégsincs akkora jelentősége az immunrendszernek, mint sokan hiszik.
Vagy ha igen, felelőtlen az orvostudomány/gyógyszeripar.
//Amúgy szerintem valahol a kettő között van az igazság. Én se teljesen értek egyet a gyógyszeripar némely tettével...//
Rajzoltam egy grafikont, hogyan képzelem el ezt az egészet. Kérlek ne röhögjetek ki! :D
Szóval értem, hogy orrpolipra nyilván nem lóadag szteroidot adnak, és nem évekig. Ezért is rajzoltam ott a vonalat jó messze a veszélyes zónától. De mégis lejjebb rajzoltam az 1-es számmal jelzett (direkt "szinusz-görbe"-szerű vonaltól.
Kérdésem: Ha az 1-es állapot probléma (mégpedig sokak szerint az, és tenni kell ellene), akkor a 2-es számú miért nem az?
Megfordítva: ha a 2-es számú nem probléma, akkor az 1-es miért probléma?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!