Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Mi az autoimmun betegség?

Mi az autoimmun betegség?

Figyelt kérdés
2009. jan. 19. 14:21
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Autoimmunitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit „idegen testnek” érzékeli, és elpusztításukra törekszik. Az elpusztítandó alkotóelemek (antigének) általában fehérjék vagy poliszacharidok, melyek a sejtek felszínén vagy annak belsejében találhatók. Az immunreakció során gyulladás alakul ki az érintett szövetben, és idővel a fehérjét szintetizáló sejtek, illetve a sejtek által alkotott szövet is károsodhat, végső esetben el is pusztulhat. Az autoimmun betegség gyűjtőfogalom, amelybe különböző betegségek tartoznak, a fenti reakció azonban mindegyikre jellemző.

Lényegében a fehérvérsejt (rendőr) nem a vírusokat (gyilkosok, rablók) írtja, hanem a szervezet részeit (polgári lakosság). Így előbb utóbb a szervezet (város) meg fog halni (szűnni)

a zárójelest csak a könnyebben érthetőség miatt írtam.

2009. jan. 19. 14:59
 2/3 anonim ***** válasza:
100%
De nem minden esetben biztos egy szerv teljes pusztulása, csak súlyos esetben.
2010. febr. 27. 20:23
 3/3 anonim ***** válasza:
nekem lehet hogy SLE betegségem van, ritkán előjön az arcomon a pillangó forma, meg lehet hogy napalergiám is van, még gyerekkoromban kezdődött, aztán 7 éven keresztül laborból laborba jártam, csak mértek, meg teszteltek, úgyhogy otthagytam, és lám semmi bajom sincs azótasem, és eltelt 12 év.
2010. aug. 13. 08:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!