Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Mitől hánytam ma reggel?

Mitől hánytam ma reggel?

Figyelt kérdés

Sziasztok, 25 éves férfi vagyok. 2 napja küzdök egy enyhe náthával. Takony és köhögés van. Se láz, se végtagfájdalom se gyengeség.

Ma reggel éhgyomorra 2 kávé elfogyasztása után bevettem egy actival vitamint valamint egy gymbeam-es ginseng kapszulát. Eltelt 10 perce és rohantam hányni (a ginseng kapszula egészben kijött). Ennek már jó 2 órája és azóta nem hánytam, pedig ettem egy csilis levest (ami kifejezetten jól esett). Szerintetek a vitamin okozhatta? Kell e tartanom még további hányásoktól?

tegnap 11:37
 1/4 anonim ***** válasza:

A reggeli kávé után vitaminokat szedni olyan mintha éhgyomorra vennéd be. Reggelizz normális kaját, utána vedd be a vitaminjaid.

Párszor véletlenül bevettem éhgyomorra vitamint, utána 3 órán át hányingerem volt, ha előtte ettem sosem volt bajom.

Érdemes a kv-t 2-3 órával a vitaminok előtt vagy után bevenni, mert a benne lévő koffein gátolhat amúgy is vitaminfelszívódást.

tegnap 11:53
 2/4 A kérdező kommentje:
Rendben. De akkor a hányásnak köze nincs vírushoz meg ilyenekhez? Hiszen a csipős chilis leves bent maradt
tegnap 12:00
 3/4 anonim ***** válasza:
Ahogy az első mondja, éhgyomorra gyógyszert/vitamint bevenni nem mindig jó ötlet. Én ha nem vagyok beteg akkor sem tudom éhgyomorra bevenni a vitamint/ginsenget mert visszajön. Kérdés, hogy nálad volt-e már ilyen.
tegnap 12:27
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

A kávé stimulálja a gyomorsav termelését, ami üres gyomor esetén fokozottan irritálhatja a gyomornyálkahártyát. Ha nincs táplálék a gyomorban, ami "lekötné" a savat, az közvetlenül érintkezik a nyálkahártyával, ami irritációhoz és hányingerhez vezethet, továbbá az Activalban található ásványi anyagok és vitaminok, különösen a C-vitamin és a vas, savas kémhatásúak, ami tovább irritálhatja az üres gyomrot. A ginsenggel meg az a baj, hogy stimuláló hatása van, amely fokozhatja a gyomorban lévő sav aktivitását.

A túlzott gyomorsav pedig a gyomor falában lévő érzőidegeket aktiválja. Ezek az idegek jelet küldenek az agy hányásközpontjába. Ez elindítja a hányás reflexét, és bumm...

Ezen kívül pedig a koffein még serkenti is a szimpatikus idegrendszert, ami felgyorsítja a gyomor mozgását, elősegítve a hányást.

tegnap 14:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!