Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Elég gyakran vagyok beteg. Ki...

Elég gyakran vagyok beteg. Ki kéne vetetni a mandulámat? Altatásban kérhető a műtét?

Figyelt kérdés

Évente legalább kétszer van komolyabb torokgyulladásom, sokszor kapar a torkom, vagy fájdogál 1-1 napig, és szinte minden második héten meg vagyok fázva. Kiskoromban az orvos azt mondta, majd kinövöm a torokgyulladásokat, és így is volt, 14 és 18 éves korom között alig voltam beteg. 2007. karácsonyakor azonban elkaptam az influenzát, és azóta ez megy.

Fontos lenne, hogy altatást kérhetek-e, mivel helyi érzéstelenítéssel semmit sem érek. (Édesapnak és nekem sem hat sajnos, teszteltük fogászaton, apróbb műtétekkor. Azt még túlélem nyüszítve, ha a benőtt körmömet tépik fel érzéstelenítés nélkül, de hogy a számban turkáljanak, azt nem.) Diane35 nevű fogamzásgátlón kívül nem szedek gyógyszert rendszeresen.

2009. jan. 8. 12:39
 1/9 anonim ***** válasza:

Szerintem megmüttedheted magad, ha esetlegesen az orvos másképpen nem dönt. Az unokatestvéremnek 5 éves korában kivették a manduláit, neki altatásban végezték. Egy éjszakát kellett neki bent tölteni, azóta alig betegeskedik, pedig előtt kéthetente, havonta ledöntötte valami betegség.

Mellékesen a Diane35-öt egy évnél huzamosabb ideig nem szabadna alkalmazni. Erről beszélni kellene az orvosoddal.

És alapjában nem fog.gátló ez csak egy mellékhatása.

2009. jan. 8. 12:45
 2/9 A kérdező kommentje:

Pattanásos vagyok, ezért szedek Diane35-öt, sajnos muszáj, különben nincs egy pénzérményi épp folt az arcomon. Rendszeres orvosi felügyelet alatt vagyok vele, májfunkcióellenőrzés és társai.

Azt tudom hogy gyerekeknek altatásban csinálják, de felnőtteknek helyi érzéstelenítéssel (ugye a felnőtt megérti hogy maradjon nyugton, a gyerek vagy igen, vagy nem).

2009. jan. 8. 12:53
 3/9 anonim ***** válasza:

Nekem is 5 évesen vették ki a mandulámat, mert nekem is állandóan be volt gyulladva a mandulám, a torkom meg a fülem.

most 23 vagyok, és azóta soha többet nem volt ilyen.

nekem helyi érzéstelenítésben csinálták, amennyire emlékszem, kibírható volt.

állítólag felnőtt korban sokkal rosszabb. szerintem kérhetsz altatást, miért is ne? elmondod a dokinak hogy nem reagálsz a helyi érzéstelenítésre. bár ma már nemcsak lidocainnal érzésteleítenek, hanem vannak sokkal erősebb szerek is. lehet, hogy ilyet fognak neked is adni.

2009. jan. 8. 13:04
 4/9 anonim ***** válasza:

Szia.

Nekem 2 éve vették ki a mandulámat 25 évesen.Nem altattak,mert nem kértem.Egyáltalán nem bántam meg!Nem tudom elképzelni,hogy ne hasson neked a helyi érzéstelenítés,mert nagyon nagy dózist kapsz ilyenkor.Én semmit sem éreztem,és utána nagyon örültem,hogy nem szenvedtem az altatás következményeitől.Remélem azért tudod,hogy az altatás mindig kockázatos!

A műtét max. 15 percig tartott,úgyhogy igazán ki lehetett bírni.

Sok sikert Neked!

2009. jan. 8. 13:12
 5/9 A kérdező kommentje:

Tapasztalataim a helyi érzéstelenítésről:

13 évesen a benőtt körmömet kellett rendbehozni, mert állandóan begyulladt, de ha nem, akkor sem tudtam rendesen menni, mert bevérzett. Megkaptam az első helyi érzéstelenítést, egy szuri. Kicsit vártunk, semmi. Majd még két szuri, semmi. A negyedik után az orvos nem hitte el, hogy nem hat, nekilátott. Éreztem még azt is, mikor a köpeny újja hozzámért. Rá lett fogva, hogy gyulladásban volt, én meg elhittem.

Fogorvosnál, 15 évesen. Egy letört fogamat kellett csinálni, s a néhány hónap halogatás alatt ránőtt az íny egy picit. 5 szúrás, semmi hatása. Két héttel később 3 szúrás (végleges tömés okán), és semmi.

Édesapámnak megmondták, hogy nem hatnak rá a helyi érzéstelenítők. Unokatesómnak szintén. Ezek szerint családi vonás lehet.

2009. jan. 8. 13:27
 6/9 anonim ***** válasza:

Már vannak a lidocainon kívül más hatóanyagú érzéstelenítők is, amik sokkal erősebbek.

kérj olyat.

2009. jan. 8. 14:37
 7/9 anonim ***** válasza:
A sógornőmnek tavaly vették ki a manduláját altatásban és 35 éves. Nem kérdezték meg,hogy ne altassák-e!
2009. jan. 8. 14:48
 8/9 anonim válasza:
Nekem két hónapja vették ki a mandulámat, helyi érzéstelenítéssel és adnak egy injekciót ami elzsibbasztja a szád valamennyire, aztán három-három szúrás mind a két mandulába. Nekem elég heves szívdobogást okozott ( este is 109 volt a pulzusom ) és amikor megkérdeztem a dokit mitől lehetett azt mondta hogy lehet mert eddig soha semmi bajom nem volt érzéstelenítésnél, azt mondta hogy más koncentrátumban használják mint a fogorvosok. Valószínű egy műtétnél erősebb a hatóanyag. De én ezt a helyedben nem bíznám a véletlenre. Ha nem hatnak nálad akkor inkább az altatás. Igaz hogy 20 perc helyett másfél óra de azt legalább tuti nem érzed.
2009. jan. 9. 16:32
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Szia.Én 30 vagyok.És engem, majd a nyáron fognak műteni, nekem ősztől-télig van folyamatosan begyulladva.Fel sem merült, az, hogy vsak érzéstelenítenek, egyből altatják az embert, kivéve, ha a szíve, vagy más szervi betegsége miatt nem ajánlott az altatás.Véleményem szerint, akármilyen jó az érzéstelenítés, akkor sem kérném, mert eleve a pszichéssen is megvislei az embert, az a tudat, hogy éppen a mandulláidat szedik ki.Szóval, kérhető az altatás, legalább is Pécsen ill.Baranyamegyében igen.És ha téged ennyire megviseltek a dolgok,pláne meg nem is hatot, akkor én sem kérném érzéstelenítve.
2009. jan. 11. 13:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!