60 évesen érdemes még beadatni a HPV elleni védőoltást? Gyakran szexelek férfiakkal.
Vagy már ebben a korban, kialakult egyfajta védettség?
Ha érdemes, hova kell fordulni? Ingyenes? Nem ciki, nem fognak kiröhögni?
Hűűűha! Most akkor kinek higyjek? Van itt egy orvostanhallgató, ő azt állítja, már késő, nem szabad beadatni! Másik kommentelők meg azt írják, soha nem késő beadatni!
Akkor tanácstalan vagyok!
Kérdező, 2 HPV vakcina van ma forgalomban Magyarországon, a Gardasil-9 és a Cerivarix; az előbbi 9, az utóbbi 2 HPV törzs ellen biztosít védelmet.
A vakcina a legnagyobb hatékonyságát 9 és 14 év között beadva éri el. Lehet, hogy azért írta egy korábbi válaszoló, hogy 45 évig lehet beadni, mert a klinikai vizsgálatokban csak 45 év alattiakban vizsgálták a Gardasil hatékonyságát. Emiatt sok orvos a kisebb rizikót választva úgy dönthet, hogy - mivel nem bizonyított a hatékonyság - nem adja be a vakcinát 45 év fölött, hogy védje a seggét a perektől.
16.#. idézet: "HPV elleni oltás nem fogja megvédeni a partnert a megfertőződéstől, azaz egy oltott személy ugyanúgy továbbadhatja a vírust, mintha nem lenne oltott...."
Nem értem!! Ha eleve HPV fertőzött lennék, akkor minek adatnám be az oltást? Az nem szünteti meg szerintem a fertőzöttséget, ha egy megállapított fertőzött adatná be az oltást! Vagy igen? Ez meggyógyítja?
A másik megállapítás, amit írtál, hogy egy oltott személy tovább adhatja a vírust, mintha nem lenne oltott? Mi van? Ez az oltott személy, akkor a védőoltás megkapta után kapta meg a vírust?? Akkor a védőoltás, amit előtte kapott, nem védte meg és csak megkapta?
Nem értem! Azért adatnám be az oltást, hogy én ne kapjam el a HPV vírust! Tudomásom szerint én nem vagyok hpv fertőzött, tehát ezért.
17: nincs olysn teszt, ami kimutatná a HPV fertőzést. Statisztikailag, ha már éltél szexuális életet, akkor elkaptad a vírust, tehát semmi értelme az oltásnak. A HPV-t egyébként olyan 2 év alatt eltakarítja az immunrendszer a szervezetből (kivéve, amikor nem, és akkor sajnos elég magas a rák kialakulásának a kockázata), ezért már van ellenanyagod/vagy lappang benned a vírus.
És igen, az oltott személy továbbadhatja a vírust, mert az oltás hatástalan, amennyiben már megfertőződött.
Fiatal lányoknak, olyan 26 éves korig hatékony beadni az oltást a méhnyakrák megelőzése miatt. Fiúk is megkaphatják fiatalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!