Magas TSH/ menstruáció késése?
6 hónappal ezelőtt szültem, azóta 15 kilóval vagyok kevesebb. (57-ról 42-43 kg) nem szoptattam.
A normál súlyom alapból is 50 kiló körül mozog, de ez már túl kevés.
A hajam csomókban hullik, hízni nem tudok.
A menstruációm 4-5 napos késésekkel érkezik.
Voltam laborvizsgálaton, TSH szintem 3.380 mIu/l lett. A többi értékem pont a határt súrolja.
A háziorvosom szerint semmi probléma…
Ez az érték valóban rendben van?
Tudom, hogy szakembert kellene erről kérdeznem de mindenki mást mondd, hátha megtudjátok velem osztani a tapasztalataitokat.
Hat ha rendszeresen 4-5 napos kesessel jon meg, akkor speciel az mar nem keses, hanem hosszabb lett a ciklusod 4-5 nappal.
De ezen kivul amugy termeszetesen ennek utana kene jarni, nyilvanvaloan valami gond van. Elmeletileg a tsh-d nem szamit magasnak, de azert megiscsak a felso hatarhoz kozelit, ha a tobbi ertek is, akkor valami csak van vele, de majd orvos tobbet fog mondani.
Ja, most olvasom, hogy haziorvos szerint rendben van.
Szerintem meg keress egy endokrinologust inkabb es probalkozz nala.
A 3.8-os TSH nem kóros! Ez önmagában kevés adat, ahogy a többiek is írják.
Vannak eltérések a laborok referencia-értékei között, de általánosságban:
"A normális TSH tartomány 0,55-4,78 mIU/l."
Lehet, hogy a normál tartományban még venne van, de az az igazság
, hogy ideális esetben egy körül mozog a TSH. Ez hasonló az éhomi vercukor méréshez. Ott is belefér még, ha 6,5 alatt van (nem vagy diabéteszes), de igazából ha minden rendben, akkor 4-el kezdődik az érték
6: hol van ez leírva orvosi oldalon, hogy 1 az ideális...???
20 éve hashimoto-beteg vagyok, igazán végigolvastam már mindent IS, jártam pár orvosnál, de ilyen információt sehol nem mondtak.
Pedig biztos, hogy olvastam. Nem csak az 1 jó szigorúan, inkább egy akörüli tartományra értettem. Ha megtalálom, belinkelem. Azt viszont határozottan több helyen is írják, hogy célszerű 2-2,5 alatt tartani.
Én elég parázós vagyok pajzsmirigy tekintetében, évente minimum a TSH-t ellenőriztetem. Hála Istennek semmi bajom és tényleg azt figyeltem meg, hogy nincs nagy kilengés és rendre 0,9-1,4 körüli értékek születnek. Ugyanakkor arról is olvastam, hogy idősebb korban, 50-60-70 fölött egyre nagyobb érték ami a normális. (Én 30 vagyok) Tehát lehet, hogy a referencia tartomány mindenkit beleértve született meg és nem ugyanaz a normál egy 18 évesnek és egy 80-nak.
Itt például írja, hogy a normálon belül mi az optimális. (Az ft4, ft3-ra vonatkozó értékek más mértékegységben vannak, mint általában nálunk szokott)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!