A köpetes COVID teszt az a fajta, ami a jelenlegi fertőzöttséget tudja kimutatni?
Sziasztok!
Nem vagyok nagyon otthon a gyorsteszt témában, de ha jól emlékszem, egyszer ezt mondta nekem egy gyógyszerész, hogy ezzel lehet megnézni. Mert a másik IgG teszt csak azt mutatja, ha átesett az illető, de a fertőzés pillanatában nem mutat ki semmit.
Valaki tudna segíteni, hogy jól emlékszem-e és a kőpetes alkalmas rá?
Köszi szépen!
Igen a köpős és a az orrban turkálós teszt is az aktuális fertőzést mutatja ki.
Az IgG és IgM az ami az antitesteket mutatja ki, amik a fertőzés után alakulnak ki. Az IgG az néhány héttel a fertőzés után emelkedik meg, és hónapokig magas, az IgM a fertőzés után néhány nappal kezd emelkedni, és néhány hét után eltűnik.
Akkor szuper, jól emlékeztem!
Köszi szépen a gyors választ.
Mi otthon úgy láttuk, hogy ez a köpős teszt akkor a legjobb, mikor már megjelentek a tünetek és akkor pár napig.
Az antigén, egyébként a vírus egy darabját jelenti és logikus, hogy előbb a nyálkahártyában van több vírus, később jut át máshova.
Az antitest pedig a szervezet/immunrendszer által válaszul termelődik, így ezek száma később kezd csak emelkedni.
Jól kioktatott a patikában a hölgy, hogy már csak ilyen van, ami a meglévőt mutatja ki, mert a fél ország le van oltva és felesleges volna a másik tesztet árusítani.. :D
Végül orrnyálkahártyásat kértem, mert a köpetes csak akkor releváns, ha van köhögés, amivel szakad fel a dolog. Nem vészes ez sem, kicsit kellemelten, meg jó nagyokat tüsszögtem tőle. Szerencsére negatív lett.
Fesztiválon voltunk és olyan irdatlan rosszul vagyunk párommal, hogy attól tartottunk Covid. Ő be is lázasodott tegnap, nekem csak hőemelkedés, meg nagyon kapar, fáj a torkom, most már orrom is kezdi a bulit.
Sajnos a gyorsteszt pozitiv biztosabb inkább (kevesebb a fals pozitív mint fals negatív), szóval kb ha kimutatja, akkor szinte biztos az, ha nem, akkor viszont lehet covid attól még.
Ezért volt úgy, hogy akinek a gyorsteszt negatív volt, PCR-el kellett megerősíteni, de fordítva elfogadták a gyorstesztet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!