Covidos lettem 3 napja lettek tüneteim (láz, fejfájás), mostmár jobban vagyok, de a teszt ma 3 mp utan jelzett. Meddig fertőzhetek vajon, hány napig?
általában 7-8 nap
ha a gyorsteszt negatívot mutat, akkor valószínű már nem fertőzöl
Köszi, hogy írtatok! :)
És vajon ha valakinek tünetek nèlkül pozitív a tesztje, akkor is fertőzhet? (Bocsi, ha hülye kérdés, csak ez fura….), és én családtagom miatt, akinek már nem túl sok ideje van, szeretnék mihamarabb szabadulni, hogy egyuttlehessunk még :(
Igen, fertőzhet, általában olyan 7-10 napig minimum fertőzhetsz bármennyire is vagy tünetmentes. A gyakorlatban meg úgy néz ki, hogy vagy átadod vagy nem. Általában nem annyira "ragályos".
Én május legelején voltam covid-os, hétfőn negatív volt a teszt de lázas voltam (39.3°C), felhívtam a házi orvost, kedden elmentem hozzá, 10. percben lett a teszt nagyon halványan pozitív. Aznap még volt lázam de kb. ennyi. Utána izomfájdalmak (lapockától indult, vádliban végződött szó szerint - 1.5 hétig tartott, de nem vészes azért). 5. nap (péntek este) elment a szaglás - ízlelés (8 napig kb).
Orrom nem igazán fojt vagy dugult el, köhögés nem volt, tüdőm állítólag tiszta volt meg minden. Igazából a 3. nap már az izomfájdalmakat leszámítva nem volt semmi extra (bár ez csalóka, mert a lázasság előtt már 2-3 nappal éreztem, hogy valami nem teljesen ok, bár futni is voltam egy negyedmaratont előtte vasárnap, semmi extra nem volt - szóval bújkált pár napig). Viszont engem a karantén letelte után automatikusan "gyógyultnak" nyilvánítottak, tehát ha a házi orvos nem ír ki még arra a maradék 3 napra akkor mehettem volna dolgozni. (egyébként a fáradékonyság meg átmeneti gyengeség megmaradt még utána is 1-2 hétig de fokozatosan jobb lett, igazából ez nálam amúgy is megvan, mert keveset alszom - ~5óra/nap)
Viszont biztosan fertőztem még, mert 2 hétig voltam itthon (abból 1 hét karantén) és az első hét után párom elkapta tőlem (előtte nem volt covid-os még sosem - eü-ben dolgozik - 3 pfizerje van). Őt jobban megviselte de szerencsére nem lett komolyabb gond.
Ha ez segít: gyógyszert nem kaptam, oltásom nincs - nem is volt - nem is lesz.
Emelt számban szedtem C vitamint (napi 3x 1000 mg), meg napi 2x1 D vitamin. Ettem - ittam rendesen, naponta legalább 3 liter folyadék (főleg a láz miatt), meg ehető illóolajok közül szedtem citromfüvet meg teafát. Emellett, hogy torokfájás ne nagyon legyen, ládzsás útifüvet iszogattam naponta 2 kupányit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!