PostCovid tünetek, valaki járt még így?
Ez egyénenként változó.
Nem akarlak elkeseríteni, de nem is biztos, hogy valaha helyrejön.
Munkatársam egy év után kezdett el ízeket érezni, eddig csak annyit érzett, hogy valami édes-e vagy sem. Másik munkatársam a kedvenc ételét érzi azóta megnevezni nem kívánt undorító ízűnek. Szerinte soha nem fog már helyrejönni, de ennek ellenére pozitívan áll hozzá: azt mondja, hogy még mindig jobban megúszta, mint az, aki fél évet van lélegeztetőgépen.
Nálunk anyunak kb. 1 hónap után kezdett visszajönni az ízérzékelése, és kb. fél év volt, mire majdnem teljesen helyrejött. Én meg majdnem belepusztultam, ha 2 nappal később hívok mentőt, valószínűleg most nem írnék Neked. 3 hétig voltam COVIDos, abból két hétig voltam kórházban, amiből másfél hétig kaptam oxigéntámogatást. Viszont az ízérzékelésem mindössze 2 nap volt, amikor szinte teljesen elment (akkor sem teljesen), és a kórházban már az alma, narancs, meg a legtöbb gyümölcs ízét és illatát tökéletesen éreztem. A levendulát viszont hónapokig csak részben éreztem, a büdösnek bizonyos változatait még most sem érzem, vagy csak nagyon enyhén. (Mondjuk... ha ez így marad, nem fogok összetörni. :D) Viszont a kedvenc füstölt virslimnek pár héttel ezelőtt még döglöttegér-szaga volt. Csak most kezdett el helyreállni.
Bocsi, nem akartalak az élettörténetemmel untatni, csak azért írtam le, hogy mutassam: ahány ember, annyi féle lefolyása lehet. Biztosat nem tudunk mondani. Viszont valószínű, hogy a COVID az idegrendszert tépázta meg, legalábbis a légzőszervi tüneteken kívül majdnem az összes többi erre utal. Tehát: az idegrendszert kell erősíteni. Hogyan? Egyrészt: tréningezni kell. Tarts rendszeresen "szaglástréningeket"! Szagolgass mindenfélét, kis mennyiségben, majd nagyobb koncentrációban, ezzel némileg tudod a szaglóidegeket stimulálni. Minél többet találkozik a már megszokott ingerekkel, annál valószínűbb, hogy idővel helyrejön.
Illetve: nagy dózis B-vitamin. Nem kell félni tőle, vízben oldódó vitamin, szinte lehetetlen túladagolni. Ha túl sok kerül a szervezetedbe, a vizelettel távozik. (Ne ijedj majd meg, hogy az viszont sárgább lesz a normálisnál. Ez B-vitamin szedése mellett normláis.) Én ilyet szedek: [link] de természetesen akármilyen jó, csak tartalmazza a főbb B-vitaminokat, és lehetőleg nagy mennyiségben. Ebből naponta 1-3 tabletta valószínűleg sokat tud segíteni.
Illetve: a testmozgás. Az élénkíti a vérkeringést az egész testben, és így közvetetten nem csak a mozgással kapcsolatos, de az egyéb idegi funkciókra is pozitív hatással lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!