Covid utóhatás?

Figyelt kérdés

Novemberben sajnos elkaptam ezt a nyavaját.

Volt 2 nap hőemelkedésem, viszont a szaglásomat teljesen elveszítettem közben.

Ízben pedig csak a sósat és az édeset éreztem hetekig.

A kérdésem.

Visszajött a szaglásom és az íz érzékelésem, de közel sem olyan kifinomult és érzékeny szinten mint alapból.

Ahogy én meg tudom ítélni 30-40% ami visszajöhetett a szaglásomból.

Tehát eltelt màr 4 hónap.

És fura helyzeteket tud ez teremteni. Pl voltam a kilányommal egy kutya menhelyen, és egy bizonyos részénél azt mondta, hogy menjünk innen apa mert nagyon büdi van...

És én ebből semmit sem éreztem...pedig a kutyahúgynak azért elég erős szaga tud lenni.

A kérdésem értrlemszerűen.

Ez így fog maradni?

Vagy van a covidnak erre vonatkozó, a szag visszatérésére kutatási anyaga?

2022. márc. 18. 18:04
 1/4 anonim ***** válasza:
Utóhatás, egyik ismerősömnek fél év után tért vissza a szaglása, de neki sem teljesen. A jó Isten sem tudja meddig tarthat ez az állapot és milyen hatása lesz még ezen kívül.
2022. márc. 18. 18:07
 2/4 A kérdező kommentje:

Am ahogy én tudom a szag és íz érzékelésért az agyban felelős egy bizonyos rész.

Vagyis ahhoz, hogy ez ilyen szinten kárt szenvedjen ez a terület, kb agykárosodás kellet hogy érjen....basszus...

De ezt úgy kell elképzelni, hogy alap esetben ha bementem egy helységbe, akkor az ott lévő szagok alapján be tudtam lőni egy kajak profilt, hogy ki dolgozik ott, milyen nemű, milyen agyagi szintű, milyen érdeklődésű stb.

most meg kifújok egy bitang erős parfümöt és halványan érzem az illatát, majd egészen közel hajolok a kifújási ponthoz és akkor érezem rendesen, de nem teljességében, hanem az alkoholt érzem ki belőle elsőre, és a virág illatokat, magát az illat kompozíciót, összetevőket viszont csak halványan.

2022. márc. 18. 18:22
 3/4 Cubina ***** válasza:

Én is november elsején kaptam el anyukámtól, aki sajnos a szívelégtelenségével és más betegségeivel nem tudott megküzdeni a vírussal. :( Nem volt semmilyen tünete, láza volt három napig, de azt levittük végül és aznap el is ment a kezeim között, már nem tudtak rajta segíteni az orvosok. :( 38% volt az oxigén szaturációja, ami már halál, és nem fulladt, nem fájt semmi, nem volt panasza. Ezért nem is tudtuk hogy ilyen nagy a baj. Akkor még nem volt divat ez a véroxigén mérő, ha tudtam volna róla, biztos vettem volna, bár azt sem tudtuk, hogy édesanyám covidos, mert nem voltak tünetek, csak láza. És előző nap magára nyitotta éjjelre az erkélyajtót, megfázította magát.

Sose bocsátom meg magamnak, hogy nem én haltam meg. Hiába volt idős és beteges, nem kellett volna még elmennie. :( Aktív volt, dolgozott, kertészkedett, varrt, bulikba járt. Az utolsó pillanatáig erős volt, még viccelődött is a mentősökkel a halála előtt pár perccel. :(

A vírus nem is érdekelt, bár lázas voltam, fájt mindenem, enni nem tudtam hetekig és nem is akartam enni, nem éreztem se ízt, se szagot, semmi erőm nem volt, úgy mentem busszal, villamossal és úgy kellett intéznem a temetést és mászkálni mindenhová. Betegen, lelkileg a padlón. Nem vettem be gyógyszert, nem pihentem, nem ettem direkt semmit, hátha meghalok. Nem is tudom, hogy bírtam végigcsinálni az egészet. Annyit értem el, hogy jól lefogytam.

A szülinapom előtt 2 nappal ment el édesanyukám és a karácsony, amire úgy készült mindig, nélküle telt. Nem volt fa, nem volt főzés, díszítés, karácsonyi hangulat. Úgy vettem, hogy csak egy átlagos munkanap, de még így is pokoli volt.

És most volt a születésnapja pár napja, most lesz anyák napja, és nekem már nincs se anyukám, se apukám, se senkim. Barátok, két kutya, két macska és két kismadár. De családom nincs és párom sincs, aki lelkileg tudna támogatni és védelmező karjaiba venni.

Bocsánat, hogy ezt mind leírtam. Az ízlelésem és a szaglásom kb. 1 hónapja jött vissza tökéletesen. Nagyon jó orrom van, azt is megérzem, ha valami mindjárt meg fog romlani, savanyodni. Mondhatom hogy 100%-ban visszatért.

2022. ápr. 16. 18:53
 4/4 A kérdező kommentje:

Semmi baj.

Köszönöm hogy leírtad.

És őszinte részvetem...

És igen...ismerős sztori...amikor jön az igazi tré, akkor egyedülsz állsz ott.

Senki sem segít.

Szerencsére én ezt már régen tudom.

2022. ápr. 16. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!