Ha egyszer elkaptam a covidot (előző hónap közepe fele) akkor mikor kaphatom el újra?
Sajnos tényleg bármikor. Novemberben voltam covidos másodszor. Múlt hèten ismét beteg lettem. Pozitív teszt, rosszullét. Harmadszor is elkaptam.
2 oltàsom van.
Eddig mindig csak az újabb variánsokat kaptam el, 2020-ban az első Európában terjedőt és tavaly ősszel a delta variánst, egészen könnyen túl lettem rajtuk. Úgy, hogy nem kaptam oltást.
Az omikront eddig még megúsztam, vagy csak nem vettem észre (1 hónapja volt 1 napig torok kaparásom).
Így csak saját tapasztalatból tudok nyilatkozni, eszerint ha védettséged alakul ki egy variáns ellen, akkor legfeljebb a következő variánstól leszel megint beteg. Más embereknél lehet, hogy máshogy alakul. Nem vagyunk egyformák.
Nekem december közepén volt, azóta viszonylag gyakran találkozom aktív fertőzöttekkel, zárt térben, hosszú órákig, védekezés nélkül, és eddig nem tudtak újrafertőzni. Egy fél napig érzem utána a torkom, majd elmúlik.
Nemcsak az számít, hogy mennyi idő telt el, hanem hogy hipóban fürödve élsz, vagy találkozol is a kórokozóval. Egy-egy "fertőzési kísérlet" is olyan, mint egy emlékeztető oltás.
Bármikor elkaphatod,de nem okoz komolyabb tünetet,mert az immunrendszer már tudja mit kell tenni vele.
Az oltottak esete bonyolultabb, mert minden oltás kísérleti fázisban van. Még a gyártói sem tudják mi lesz, csak 3-4 év után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!