Az megvan hogy járvány idején nem szabad oltani? Mutációt okozhat, mint látjuk okoz is.
#19, pontosan azért van ennyi mutáció, mert szabadon terjed. Nem bonyolult: több vírus, több variáció, nagyobb esély.
Arra a mondatra, hogy nem "hat rá" az oltás kicsit felszisszentem. Az oltás nem hat a vírusra, hanem az immunrendszeredre hat: megtanítja neki békésen, mi az a vírus és hová kell neki ütni. Az evolúciósan sikeresebb vírusvariáns pedig az lesz, amelyik jobban bírja az ütést.
Ha nagyon le akarom butítani, akkor úgy fogalmaznék, hogy mondjuk az alap vírus bír 10 ütést. Az oltás megtanítja, hogyan kell piszok gyorsan 20-30 ütést beverni a vírusnak, még mielőtt nagyon elhinné, hogy van keresnivalója. Erre viszont jött egy keményebb legény vírusváltozat, amelyik 60-70 ütést is elbír akár. Ettől még marha jól jön, hogy a szervezeted megtanult 20-30-as sorozatot bevinni, ez nagy segítség, csak jó eséllyel utána bunyózni kell még tovább.
De ezt nem az oltás csinálja. Ez nem antibiotikum.
#22, én nem vagyok szakember, de nem értem, miért jönnének létre még erősebb variánsok az oltástól. Több helyen azt olvastam, hogy ennek az egésznek pontosan az ellenkezője igaz: a vírus mutálódásának éppen az a melegágya, ha legyengült immunrendszerrel találkozik, mert ott korlátlanul szaporodhat és mutálódhat.
Úgy értem a természetes evolúciós folyamat az, hogy a populáció szép fokozatosan immunizálódik, a vírus meg mutálódik. A variánsok közül pedig hosszú távon általában az nyer, aki fertőzőbb, ellenállóbb, de enyhébb megbetegedést okoz. A végállapot pedig elvben az, hogy a vírus észrevétlenül el van az emberi testben.
Szerintem ez az egész akkor lenne igaz, ha mondjuk valami preventív gyógyszerterápiáról beszélnénk. Ebben az esetben odaadnánk a csodaszerünket a tomboló járványnak, hogy ismerkedjen vele, és immunizálódjon. Az oltás esetén viszont ugyanaz a két ellenfél ismerkedik, akiknek amúgy is meg kell ismerkednie, csak az egyiknek adunk képzést is, hogy jobb esélyekkel induljon. Végeredményben szerintem a legrosszabb esetben is az oltás csak gyorsítja a folyamatot, de nem súlyosbítja.
Mint mondtam, nem értek a lovakhoz, de számora ez tűnik logikusnak is, ez a hivatalos álláspont is. Egyúttal B terv sincs ehhez képest.
Köszi a linket, azt a videót konkrétan nem tudtam megnézni, nézhetetlenül lassan töltött, de youtube-on is megtaláltam ugyanennek az online müsornak ugyanezzel a tudóssal egy műsorát. A fickó nyílt levelét is átfutottam. Ahogy említettem, nem vagyok szakmabeli, így első körben a benyomásaim:
Egyrészt mindjárt az elején amiben tévedtem: ez nem egy néhány hetes elmélet, hanem több, mint fél éves már.
Az első benyomásom az volt, hogy ez a szokásos kínos pánikkeltő szenzációhajhászás. A mindentudó meg nem értett zseniális tudós apokalipszis víziója, mindez persze egy eldugott online műsorban. Eleve a nyílt levél szinte mindig egy politikai eszköz azok kezében, akik hátrányos helyzetből a nyilvánosságon keresztül próbálnak előnyt kovácsolni. De nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az, hogy a nagy szavak mögött hol vannak a kutatási eredmények?
Ami józan paraszti ésszel felmerült bennem, az pontosan ugyanaz a kérdés, ami eddig: ha a szuboptimális immunreakció kedvez az immunelkerülő mutációk kialakulásának, akkor ez nem csak az oltás esetén van így, hanem az oltatlan emberek gyenge immunreakciója esetén is. Magyarán: ha nem oltunk, pont ugyanaz fog történni. Valójában az ő érvelése pont nem arra vezez rá engem, hogy le kellene állni az oltással, hanem hogy sokkal gyorsabban kellene oltani, mert különben a gyenge immunrendszerűekben mutálódni fog a vírus, és idővel az oltást is megkerüli majd. És pont ez a WHO narratívája is: ne a harmadik oltást osztogassuk, hanek az elsőket ott, ahol nincs még egy sem, különben jönnek majd a három oltást is megkerülő variánsok.
Magyarázott arról, hogy az oltás leépíti a természetes immunreakciót, de mégis hogy a bánatban? Hát ugyanazt adjuk oda neki, csak elölve, vagy csak egy darabkáját. Mitől építené ez le az immunreakciót? Pont ugyanannak kell elviekben történnie, mint a valós vírustalálkozásnál.
Ugyanakkor mond akkora baromságokat is, amik már régen lejárt lemezek: elszeparálni a veszélyeztetteket, és hagyni az erős immunrendszerűeket. Egy két éve tomboló világjárvány alatt ezt hogy? Több ország ki is próbálta, és nem sikerült. Márpedig ha nem megy, akkor ott lesz a sok legyengült ("szuboptimális") immunrendszer variánsinkubátornak. Hol ebben a logika? Másrészt meg amúgy is bebizonyosodott, hogy a fiatalok sem védettek, bennük is mutálódhat végtelenül.
Józan paraszti ésszel is inog a történet, de gugliztam, és találni szépen levezezett cáfolatokat is olyan emberektől, akik nem freelancer vakcinatanácsadók linkedinen, és még kutatási eredmények is vannak mögöttük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!