Hol lehet 2019 előtti járvány protokoll tananyagot találni?
De miért érdekel?
A kórokozók mindig is mutálódtak. Ezért, hogy merre fejlődnek, szelídülnek, vagy veszélyesebbé válnak, azt a járványügyi intézkedések tenyészgetik javunkra, vagy ellenünk. Egy analógia:
Az antibiotikumok. Nem véletlen tiltják, hogy félbehagyjuk az antibiotikum kúrákat. Elsősorban nem magunkat veszélyeztetjük vele. Az antibiotikumok először elkezdik bennünk gyéríteni a kórokozó állományt, míg végül kiölik teljesen. Legalábbis a kúra erőssége, hossza erre van méretezve. Ha az antibiotikum szedését még a gyérítési szakaszban abbahagyjuk, akkor, ha keletkezett bennünk valami kicsivel ellenállóbb mutáns, akkor azt nagyságrendekkel több lehetőségünk lesz másoknak továbbadni, mert a nagy számok törvényében azok fognak a kúra vége felé dominálni. Ha sokan hagyják abba a kúrát még a gyérítési szakaszban, akkor ezzel nagyságrendekkel gyorsítjuk fel egy az adott antibiotikumra teljesen érzéketlen kórokozó kialakulását.
A példa, mint mutatja, az egészségügy eszközeinek helytelen használatával lehet bajt csinálni. Ennek megelőzésére kell, hogy legyen egy járványt okozó kórokozóval szemben átfogó koncepció, hogy az amúgy hasznos több részintézkedés ne valami kártékonnyá álljon össze.
Ennek elveire keresek tananyagot olyan időkből, ahol a pillanatnyi intézkedéskényszer, a politika, a lakosság elvárása, a média nyomása, nem bírálta még felül a higgadt átgondoltságot.
Ha nem érkezik ide semmi jó tipp, akkor megpróbálom.
Köszönöm az ötletet.
Köszönöm az ötletet.
Nagyon jó.
Már az is nagy segítség, hogy a "kulcsszavat" leírtad nekem. --- epidemiológia ---
További segítség már csak egy webes elérhetőség lenne. Hátha van ilyen tipp valakinek.
Köszönöm a tippet. --- epidemiológia ---
Én már meg is rendeltem a:
Tompa Anna -- Népegészségtani ismeretek -- tankönyvet
2008-ban adták ki.
Bár, ha valaki később ere jár, annak jól jönne egy web-es tananyag tipp is szerepelne valakitől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!