Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Miért nem hangzik el soha...

Miért nem hangzik el soha érvként a poszt-COVID lehetősége?

Figyelt kérdés

Mindig arról van szó, mekkora eséllyel hal meg az ember. Ez fiataloknál relatív kicsi, bár 30-40 közöttiek sajnos szép számmal halnak meg, egészségesen élők is.

A poszt-COVID-tól viszont hogy-hogy nem félnek az emberek?

2021. nov. 7. 13:11
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
47%

Azért, mert az oltások mellékhatásairól sem beszélnek, pedig nagyjából megegyezhet a kettő (mármint a poszt-covid és az oltás mellékhatása).

Nem az oltás a megoldás, ezt már az elején lehetett látni, csak aki vak meg nem tudom mi, az bízik és bízott az oltásban.

Megelőzéssel lehet élni úgy is, hogy egészséges(ebb) életmód, vitaminok, sport, kajára odafigyelés stb. Nyilván ezek sem fognak megvédeni a betegségtől.

Ami az egyes kormányok feladata lenne, már ha ugye most a "járvány" miatt "végtelen" pénz van (felülről nyitott a keret - így fogalmaztak anno), az:

1. EÜ megerősítése minden téren (mondjuk 30-50 éves lemaradást nehéz behozni pár hónap alatt, ez meg is látszódik, viszont még mindig inkább hagyják romokban az egészet - sőt...tovább rombolják)

2. Oltás propagálása helyett - hisz aki eddig nem vette fel, javarészük ezután sem fogja - olyan megoldások keresése és kivitelezése, amely hatékonyan tudja kezelni a megfertőződött betegeket, elősegíti a gyógyulásukat és növeli annak valószínűségét, hogy elkerülik a poszt-covid jelenséget.

3. Nem hazudoznak...na jó, ezt talán legnehezebb megugrani. (valós statisztikákat mutatnak, nincs eltitkolt vakcina mellékhatás meg miegyéb...nem sorolom tovább, túl hosszú a lista)

4. Ha annyira nagy a baj (mondjuk ezt már az első hullám előtt kellett volna), akkor normális intézkedéseket hoznak. Semmi helye a diszkriminálásnak az oltási kártyával, hiszen nincs jogosultsága, mivel az oltott is továbbfertőz (szinte azonos fertőzés átadási rátával), és súlyosan meg tud betegedni, ezáltal "leterheli", ahogyan fogalmazni szoktak, az egészségügyet.

Ha korlátozás kell meg maszk, akkor egységesen mindenkire nézve. Az oltás sajnos nem működik, ráadásul rövid ideig is tart az a csekély hatása is. A legtöbben 2 oltást követően nem fognak felvenni 3. oltást, anélkül is "becsapva" érzik magukat.

2021. nov. 8. 11:14
 22/36 A kérdező kommentje:

Működik az oltás, csak nem 100%-ban.

Nem diszkrimináció, amit pl Ausztriában csinálnak.

Diszkrimináció az, ha olyanért rekesztenek ki, amiről nem tehetsz. Bár a szellemi színvonalról se tehetnek sokan, ami miatt nem adatják be az oltást...

2021. nov. 8. 11:23
 23/36 anonim ***** válasza:
91%

Messze van a 100%-tól, de még a 90%-tól is.

"Diszkrimináció az, ha olyanért rekesztenek ki, amiről nem tehetsz."

Miért, a járványról ki tehet? Az oltatlan?

Oltathatna, ha lenne értelme. Sokan azt nem látják benne, hogy mi értelme van, ha ugyanúgy meghalhatsz oltottként is. Most az, hogy valami kis valószínűséget rendelnek az oltás mellé, hogy talán csökkenti x valószínűséggel a súlyos/halálos megbetegedést, még semmit nem jelent.

Azért ha valaki oltatna, úgy gondolom annyi minimum elvárása lehetne a vakcinával kapcsolatban, hogy nem fog sem az oltást követően kialakuló bármilyen mellékhatásban elpatkolni, sem a betegségben.

Sajnos az már hiú ábránd, hogy az oltás bármilyen módon megszüntetné a járványt, maximum valamivel elnyújtja azt és laposítja a halálozási görbét egy picit. De ezt nagyjából a maszkok is megtették.

Szerintem jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a betegségből való minél jobb módon való kilábalásból. Jelenleg sok helyen annyi van, hogy covid-os leszel, háziorvos kéret tesztet, maradj otthon 10 napig a hátsódon, igyál teát meg ilyenek. Jó esetben hozzáteszi, hogy egy oxigén-szaturáció mérőt szerezz be és nézegesd az oxigénszinted, esetleg valami gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt felír. Ez a jobbik eset, sok háziorvos semmit nem csinál. Ja várj, de, ha szarul vagy akkor menj a kórházba, ahol talán lesz helyed és talán el is látnak.

"Bár a szellemi színvonalról se tehetnek sokan, ami miatt nem adatják be az oltást..."

Akkor ez alapján az is sokat elmond a szellemi színvonalról, hogy sokan eszement módon szúratják magukat és még örömködnek is neki, hogy kaphatnak 2-3 meg x-edik covid vakcinát.

Nem tudom miért kell lenézi azt aki oltat vagy azt aki nem. Mindkét oldalon vannak eszementek és mindkét oldalon vannak olyanok, akikben kétely merül fel, mindenféle "szellemi színvonal" megítélése nélkül...

2021. nov. 8. 11:31
 24/36 A kérdező kommentje:

Nem "ugyanúgy" lesz beteg az ember az oltás után. Pl poszt-COVID-os valószínűleg nem is lesz.

Már egyre több gyógyszer van a COVID ellen, csak az a gond, hogy ezek általában akkor hatásosak, ha időben kezdik őket szedni.

Továbbra is az a diszkrimináció, amikor a dologról nem tehetsz, pl származás. Ingyenes az oltás, szóval bármikor beadathatod.

2021. nov. 8. 11:37
 25/36 anonim ***** válasza:
91%

"Továbbra is az a diszkrimináció, amikor a dologról nem tehetsz, pl származás. Ingyenes az oltás, szóval bármikor beadathatod."

És aki nem adathatja be (szakorvos által indokolt módon) de mégis korlátozzák? :D Ingyenes, csak mit vállalsz egészségügyileg emiatt. (igen, a covid-dal is vállalod de ez oltottként is ugyanúgy előállhat)

Egyébként csak az nem látja diszkriminációnak, aki beoltatta magát és azt hiszi, hogy ő mindent is megtehet (tisztelet azoknak az oltottaknak, akik nem így gondolják).

Utána meg amikor a lélegeztetőn fekszik akkor gondolkodhat, hogy mennyit is ért az oltása.

Mielőtt megkapnám, nem vagyok sem vírustagadó, sem oltásellenes, sem valami "gődényista". Illetve tanulatlannak sem mondanám magam (több OKJ-s végezttséggel és több egyetemi diplomával a kezemben). Az oltásokat alapvetően jó célt szolgálnak és segítenek legyőzni a betegséget, de az influenza és a covid kapcsán ezek valahogy nem jöttek össze. Még rövid távon sem (rövid táv alatt < 1 évet értem).

2021. nov. 8. 11:52
 26/36 A kérdező kommentje:

"És aki nem adathatja be (szakorvos által indokolt módon) de mégis korlátozzák?"

Ez hány %-a is a lakosságnak? 0,01 mondjuk? (Súlyos autoimmun betegek, durva kemót kapottak, közvetlenül szervátültetés után állók.)

"Ingyenes, csak mit vállalsz egészségügyileg emiatt. (igen, a covid-dal is vállalod de ez oltottként is ugyanúgy előállhat)"

Nem "ugyanúgy" állhat elő, hanem százada akkora eséllyel.

Mi a bajod az influenza elleni oltással? Én például számtalanszor kaptam, semmi bajom nem lett tőle, ellenben influenzás se lettem. Pedig mindent elkapok. "Érdekes", az influenzát nem.

Vagy akkor te hogyan kezelnéd a helyzetet?

Hogyan kerülnéd el, hogy fiatalok 4 hétig brutál betegek legyenek, ami után heges tüdő, szívizomgyulladás és egyéb autoimmun nyalánkságok maradnak vissza? Jó esetben csak a szaglásért felelős részeket teszi tönkre az immunrendszer.

2021. nov. 8. 11:59
 27/36 anonim ***** válasza:
100%

Leírtam, lepontoztátok. Igazából az a legnagyobb gond, hogy minden, ami bármilyen alternatív mód és nem az oltás, az egyből az oltottak számára (itt is tisztelet a kivételnek) sz*r.

Pont az lenne a lényeg, hogy ne a "megelőzésre" fektessünk ekkora hangsúlyt, hanem ha valaki megbetegszik, akkor legyen hatékony módszer arra, hogy elkerülje a súlyos lefolyást.

"Mi a bajod az influenza elleni oltással? Én például számtalanszor kaptam, semmi bajom nem lett tőle, ellenben influenzás se lettem. Pedig mindent elkapok. "Érdekes", az influenzát nem."

Én nem tartom indokoltnak, ahogyan a covid ellenit sem feltétlen, hogy be legyen adatva. Nekem legalább is nem.

De hozok egy példát neked, pont most történt meg az eset:

Kolleganőm alapvetően egészséges 50-es. Sosem adatta még be az influenza elleni védőoltás, tavaly decemberben viszont háziorvos javaslatára csak beadatta.

Az első héten nem volt semmi számottevő az oltási reakciókon kívül. Viszont azután és azóta is mindenféle allergiás reakciói vannak, kipöttyösödik az arca, füle. Nem vegyszer, nem hideg és nem meleg allergia, mert már egy rakat dolgot végigpróbált. Nyáron is kijött neki, télen is, vegyszerek nélkül is (ezalatt a mindenféle mosogató és mosószereket értem).

Többször járt már orvosnál, antihisztaminnal kezelik. Azzal viszonylag jobban van de random így is előtörnek hol kevésbé, hol jobban allergiás reakciók. Az orvos néhány hetet mondott akkor, amíg a szervezet megnyugszik. Azóta lassan 1 év telt el, a helyzet szinte változatlan.

Röviden ennyi, lehetne róla még mesélni. A covid oltás (2 pfizer) nem okozott neki semmilyen nagy elváltozást, leszámítva, hogy megemelte a nyugalmi pulzus/vérnyomás értékeit, amire bétablokkolót szed(ett).

De nem vitatkozni jöttem csak azért néha jó lenne nem csak ugyanazt az oltás mellett tüntető szövegeket nyomatni, hanem annak árnyoldalait is figyelembe venni, mert van/vannak. A hatékonyság tükrében pedig egyáltalán nem elenyészőek. Ha tényleg védenének acovid vakcinák (és nem csak max. pár hónapig), ahogyan hirdetik (99% de legyen csak 90%) akkor a mellékhatásait mérlegelve talán jobban meggyőzőbbek lennének.

Szóval inkább a hangsúlyt a megbetegedés ésszerű és hatékony kezelésére kellene fektetni.

2021. nov. 8. 12:15
 28/36 A kérdező kommentje:

Pedig a megelőzés a legfontosabb.

Ha már 5 napja tünetes beteg vagy, csak az elején nem volt durva vagy nem lett meg a teszt eredménye, akkor már nem olyan hatékony a gyógyszer. Én nagyon félnék, hogy nem kapom meg időben a gyógyszert. Illetve honnan tudod, hogy az hatékony?

Miért lenne felesleges az influenza elleni védőoltás?

A legjobb az lenne, ha minden ellen létezne, nátha ellen is.

A kolléganődnek hajlama volt az allergiákra, ha nem az oltás hozza ki, kihozta volna más.

Nem tudom, miből gondoljátok, hogy az oltás hatására autoimmun betegségek és allergiák jönnek ki, de 1 vagy több hetes lázas állapotra és brutál erős immunválaszra szerintetek nem.

2021. nov. 8. 12:23
 29/36 A kérdező kommentje:

Ja, ráadásul az enyhe tüneteseknél is viszonylag gyakori a poszt-COVID.

Van ismerősi körömben is ilyen.

2021. nov. 8. 12:29
 30/36 anonim ***** válasza:
100%

Ne nekem mondd akkor, hanem az orvosának, aki megmondta, hogy ez egy "normális" reakció az influenza oltás után. Még csak nem is én állítottam vagy a kolleganőm.

Az meg, hogy volt-e rá hajlama vagy sem, azt nem tudni de hogy az oltás hozta elő/okozta az biztos. Ez alapján ki tudja, hogy kiben "rejtőzik" ilyesféle allergiás vagy autoimmun reakció, amelyet akár az influenza vagy akár a covid vakcina triggerel?

Na és ez csak egy plusz még azon mellékhatásokra, amelyeket okozhatnak.

De nem vitatkozom, alapvetően támogatom az oltásokat de a covid és influenza ellenit nem tudom mire vélni.

Igen, a megelőzés lenne a legfontosabb(!) DE nem mindenáron. Ha alapvetően egészséges vagyok és annak esélye is megvan, hogy ne kapjak el egy betegséget (akár a covid-ot) - és ennek miért ne lenne meg, hisz influenzás sem voltam állítólag sosem, pedig a lehetősége minden évben megvan - akkor miért kockáztassam a jelen állapotomat egy bizonytalan kimenetelűért (oltás után vagy lesz valami, vagy nem) ha közben annak is ott a valószínűsége, hogy sosem kapom el?

Illetve ha biztosan elkapom vagy nagyon valószínű akkor miért ne lehessen a hangsúlyt inkább arra fektetni, hogy bármilyen szakaszában is a fertőzöttségnek, legyen esély arra, hogy nem halok meg benne, mert rendelkezésre áll valami terápia vagy kezelés, ami hatékony. Oké, próbálkoznak a gyógyszerekkel de még biztosan lenne valami módja. Nem vagyok orvos, sem e tudománytéren kutató, szóval nem nekem kellene ezt megmondaom.

2021. nov. 8. 12:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!