A Covid elleni oltás által kiváltott védelem miben másabb/jobb, mintha átesnél a víruson, és ez után maradna meg a szervezetben az immunitás?
Elvileg két dolog, mindkettő kissé bizonytalan.
Az egyik, ahogy az előttem lévő írta, hogy kevesebb embernek lesz súlyos mellékhatása, mint a vírustól.
A másik része, hogy a vírusok hosszú távon is meglepő mellékhatásokat tudnak okozni, mikor az RNS-ük kölcsönhatásba kerül (beépül) a szervezetedben lévő fehérvérsejtekkel és egyéb vírusokkal.
Abban bíznak, hogy a hosszútávú mellékhatások nem lesznek annyira erősek, ha nem az egész vírus, hanem csak egy része kerül nagy mennyiségben a szervezetedbe.
Az oltás arra lenne hivatott, hogy segítsen a betegség lefolyás súlyosságának csökkentésében (ez persze egyáltalán nem garantált).
A jelen vakcinák közül egyedül csak a kínai az, amely elölt formában tartalmazza a vírust, ezáltal a szervezet elméletileg fel tud készülni a vírus teljes egésze ellen.
Az vektorvakcinák és az mRNS vakcinák csak egy részét, a tüskefehérjét tartalmazzák, a vírus többi részét nem. Elvileg ezek a vakcinák viszont hatékonyabban tudják bemutatni az immunrendszernek a vírus ezen részét ezáltal segítenének megelőzni a súlyosabb lefolyást.
Ha elkapod a vírust és túlesel rajta akkor nagy valószínűséggel nagyobb immunitást szerzel (ha szerzel egyáltalán persze). De erre sincs azért garancia.
Viszont az oltások nem garantálják azt, hogy nem kapod el, nem terjeszted tovább a vírust és azt sem, hogy nem lesz súlyosabb kimenetele a fertőzésnek. Ellenben kellemetlen rövid (és talán hosszú) távú mellékhatások érhetnek (szervezet reakciója).
Én a természetes immunitás mellett döntöttem, feltéve ha egyáltalán találkozom valaha is a vírussal, Mivel a vakcinák sem garantálnak semmit, cserébe nem tudom lesz-e mellékhatás oltás után (nem oltási reakció, ami elmúlik pár napon belül). De mindenki döntse el maga melyiket vállalja be.
XD már bocs, de jó tudatlan vagy. :)
Menj, oltasd be magad helyettem is még vagy 20x tudatlankám. Hülyeség a kérdésed alapvetően, egyébként nézd meg azokat, akik átestek a víruson meg akik oltást kaptak, a legtöbb esetben az ellenanyag szint a fertőzésen átesett esetében jóval nagyobb.
Lepontozhatsz egyébként de attól még nincs igazad. A legjobb, hogy meghallgatod az ellenvéleményeket is. :DDD (pontosabban nem is ellenvélemény csak eltér attól, amit hallani szeretnél).
Nem mellesleg logikus is, ha végiggondolja az ember csak hát a gondolkodás manapság fájdalmas, rajtad ez látszik is.
Na légy jó, kitartást!
Hagyjad kérdező, szegény #3 és #5 nem képes felfogni egyszerű tényeket:
Egyetlen egy 100%-os hatékonyságú védőoltás sem létezik (talán a veszettség elleni jár a legközelebb hozzá, de abból is 4 adag kell ha biztosra akarsz menni). Ebből következik az, hogy oltott ember is fog kórházba kerülni, és oltott ember is meg fog halni koronavírusban, ez tény. Csak nem mindegy, hogy mondjuk 1000 oltottból ha elkapja a vírust, 10 kerül kórházba, és közülük 1 meghal, vagy 1000 nem oltottból 100-200 kerül kórházba és 20-30-40 hal meg.
Ez pont olyan, mintha villanyszerelőként nem hinnél az érintésvédelemben, mert egy ismerősöd meghalt egy elvileg érintésvédelemmel ellátott géptől.
"Ha elkapod a vírust és túlesel rajta akkor nagy valószínűséggel nagyobb immunitást szerzel (ha szerzel egyáltalán persze)."
Ez akkor igaz, ha megszenveded a vírust, de ha megszenveded, akkor meg ott a poszt-covid hónapokon keresztül. Tüntetmentes és/vagy enyhe tünetes fertőzés esetén nem olyan robosztus az immunválasz.
"Én a természetes immunitás mellett döntöttem, feltéve ha egyáltalán találkozom valaha is a vírussal, Mivel a vakcinák sem garantálnak semmit, cserébe nem tudom lesz-e mellékhatás oltás után (nem oltási reakció, ami elmúlik pár napon belül). De mindenki döntse el maga melyiket vállalja be."
A Delta variáns reprodukciós rátája 5-9 között van, tehát kb. annyira virulens mint a himlő, így csak idő kérdése, mikor fogod elkapni. Lehet nem holnap vagy holnapután, de egy idő után elfogod ígyis-úgyis kapni (márha nem vagy remete, ez esetben elnézést.)
A kérdezőnek válaszolva:
A jelenlegi vakcinák specifikus védelmet nyújtanak az a vírus tüskefehérjéje ellen, mivel ez az a pont, ahol a legjobban semlegesíthető.
Legjobban ahhoz tudnám hasonlítani, hogy ha egy autóversenyen nyerni akarsz, a legegyszerűbb, ha kiszúrod az ellenfél gumiját.
A másik, hogy minél többször találkozik a szervezeted a vírussal, annál erősebb az immunválasz. Ugye ez oltások esetén általában 2 alkalmat jelent, nem csak 1-et mint a természetes fertőződés esetén. A kínai vakcina ezen felül immunreakciót felerősítő összetevőt, ún. adjuvánst is tartalmaz.
Itt egy értelmes virológus válasza:
Köszi!
Persze, ezért nem is mentem bele a vitába. Rengeteg ilyen oltásos vs oltásellenes vitát láttam már, mindegyikben az oltásellenesek vesztettek. Ezek az érveik is meg lettek már cáfolva tucadszor. Én már csak kinevetem őket, mást úgyesem lehet velük kezdeni :)
Egyszer úgyis belefáradnak a hülyeségeikbe, a tudomány meg szépen halad tovább.
Az oltás mellett kampányoló propaganda szövegek lettek tucatszor megcáfolva, egyik nap még A-t mondanak, másik nap meg B-t. A tudomány halad tovább, ez rendben is van, én a tudomány mellett állok (természettudományi diplomákkal szerintem megvan az alapom hozzá), de a covid oltásokkal kapcsolatban csak a gond van.
Egyszer majd csak a nagy oltás-fanatikusok, oltáshívők belefáradnak a h*lyeségeikbe, főleg ha majd kiesik az évek alatt minden, most még rejtett csontváz a szekrényből (mind a coviddal, mind az oltásaikkal kapcsolatban - lásd: H1N1 hiszti).
Több időt nem fecsérelek olyanokra, akik nem hallgatnak meg ellenvéleményt, főleg úgy, hogy ha az logikusabb is, mint a saját maguk (és fizetett propagandisták) által nyomatott szöveg. Gondolkodni nem bűn csak sokak megelégszenek azzal, ha utasítják valamire őket és csak bólintanak rá. :)
Kétkedésnek helye nincs, aki megteszi az egyből a fekete bárány, h*lye, konteós stb. "Jó" rendszert sikerült felépíteni az elmúlt pár év/évtized alatt...Na hali.
"Több időt nem fecsérelek olyanokra, akik nem hallgatnak meg ellenvéleményt, főleg úgy, hogy ha az logikusabb is, mint a saját maguk (és fizetett propagandisták) által nyomatott szöveg. Gondolkodni nem bűn csak sokak megelégszenek azzal, ha utasítják valamire őket és csak bólintanak rá. :)"
Én szívesen meghallhatok bármit, aminek van valamilyen alapja. De az, hogy az oltás rossz, és nem ér semmit de cserébe meghalsz a mellékhatásoktól, az nem érv. Semmilyen bizonyítékod nincs, csak te "jobban tudod".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!