Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Mostmár végképp nem értem, mi...

Mostmár végképp nem értem, mi a helyzet az immunrendszerrel. Mivel magyarázható az ellentmondás?

Figyelt kérdés

A reklámokból az dől, hogy le tud gyengülni az immunrendszer illetve erősíteni lehet. Orvosok szerint nem lehet erősíteni.

Ha az ember mélyebben utánaolvas, akkor azt találja, hogy sok vírusfertőzés esetén (COVID, spanyolnátha, 2009-es H1N1 és a többi) pont a túlzott immunválasz okozza a súlyos megbetegedést, halált, szövődményeket. Máshol pedig pont, hogy az ellenkezőjét állítják.

Rengeteg-rengeteg betegség van, amelyek esetén immunrendszert gyengítő gyógyszereket adnak. A gyulladáscsökkentő szteroidok adása is gyakori mindenféle betegségben, az autoimmun betegségek is gyakoriak, de gondolok itt szervátültetésre, kemoterápiára, előrehaladottabb HIV-fertőzésre.

Pár éve érdeklődésből olvasgattam ezekről a betegségekről (blogok, orvos válaszol oldalak is a cikkeken felül), de nyilván vannak ismerőseim is. Érdekes, hogy ezek az emberek nem kapnak el gyakrabban fertőzéseket és azok nem súlyosabbak, nem gyógyulnak lassabban. Sőt, a HIV is azért veszélyes, mert egyszercsak jönnek az opportunista fertőzések, addig fel se tűnik.

Mialatt a reklámok mit sugallnak? Hogy a stressztől vagy a kevés vitamintól legyengül az immunrendszer és gyakrabban, hosszabban leszünk náthásak. Most akkor mi van?

Tehát valaki konkrétan immunszuppresszánst szed és (ilyen szempontból!) kutya baja, de én ha stresszelek, akkor gyakrabban leszek náthás?

2021. jún. 11. 23:03
 1/7 anonim ***** válasza:
Úgylátszik más se érti😄
2021. jún. 12. 12:36
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Azért vagy összekeveredve, mert ez egy soktényezős rendszer.

Például ha télen Magyarországon tartózkodsz és nem szedsz D-vitamint kellően nagy dózisban, akkor hiányod alakul ki, ami akadályozza az immunrendszer működését. De ha nincs már D-vitamin hiányod, akkor hiába szedsz még több D-vitamint, attól már nem lesz hatékonyabb a szervezet védekezése. (Viszont egyénfüggő, hogy kinek mennyi D-vitamin pótlástól lesz normális a szintje, egy biztos, napi 4000 NE adagnál még nem találtak semmilyen káros hatást senkinél, és a legtöbb embernek ez a dózis már bőven elég.)

A stressz, amit okozhat lelki vagy fizikai megterhelés, gyakorlatilag elvonja a szervezeted erejét a védekezésről. Fontosabb a kardfogú tigris elől elmenekülni, addig ugyan kicsit elszaporodik a náthavírus, amivel már előzőleg meg voltál fertőződve, de azt majd a biztonságos barlangban kihevered. Ha nem kellett volna a menekülni, akkor lehet, hogy nem is képes a nátha fertőzést okozni, mert az immunrendszered azonnal elkezd vele foglalkozni és kiirtja, mielőtt még elszaporodna. Én ezt eléggé konkrétan megtapasztaltam, mikor mértem a tanulással, iskolával töltött órák számát, akkor ha ez 60 fölött volt egy héten, a következőn mindig belázasodtam. 2-3 év alatt 3-4 ilyen alkalom lehetett.

Ami meg az immungyengítő gyógyszereket illeti: ha valaki elég nagy dózisban kell szedje, akkor sajnos igenis könnyebben megbetegszik. Az ilyen emberek általában próbálnak még jobban vigyázni magukra. Én is szedek ilyet asztmára, amit lokálisan lehet alkalmazni és nem túl nagy dózisban kell, elvileg ez is kicsit hajlamosít a tüdő megfertőződésére, szerencsére engem eddig ez elkerült.

A koronavírusnál az van, hogy a betegség lefolyásának első hetén előny, ha minél jobb az immunrendszered, mert akkor kell kipusztítania a vírust. A második-harmadik hét magasságában szokott bekövetkezni az immunrendszer túlreagálása miatti tüdőgyulladás, amikor már magadnak ártasz a saját immunrendszereddel. Ilyenkor - többek között - gyulladáscsökkentő szteroidokat adnak a káros folyamat megfékezésére (amilyet én alapból szedek az asztma miatt). De ez a gyógyszer, ha az első héten alkalmaznánk, kifejezetten káros lenne a betegnek.

2021. jún. 12. 17:27
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, érthető dolgokat írtál!

Azért a szteroidos inhalátor nem olyan nagyon komoly immunszuppresszáns! ;)

Egyébként a komolyabb, antibiotikumos kezelést igénylő és több hét köhögéssel járó légúti fertőzéseim egy része olyan időszakokban köszöntött rám, amikor kifejezetten nagyon stresszes időszak volt vagy változás következett be az életemben.

Most például volt ajakherpeszem, de a szokásosnál jóval kisebb, kb. harmada, két gombostűfejnyi se volt. Mostanában több vitamint szedek és több zöldséget is eszem a szokásosnál.

Ezek csak fokozzák az összezavarodottságomat.

2021. jún. 12. 22:41
 4/7 anonim ***** válasza:

A kettes mindent leírt. Annyival egészíteném ki;

"Ami meg az immungyengítő gyógyszereket illeti: ha valaki elég nagy dózisban kell szedje, akkor sajnos igenis könnyebben megbetegszik. Az ilyen emberek általában próbálnak még jobban vigyázni magukra"

Olyan daganatos betegségem van, ami már alapból gyengébb immunrendszerrel jár, erre kapok olyan olyan kezelést, ami tovább gyengíti. A Covidon szerencsére még a kezelés előtt átestem.

Viszont mióta a kezelést kapom, ahogy az előttem szóló leírta, sokkal jobban figyelek mindenre. A maszk alap. És nem csak a Covid miatt. Csak akkor megyek bárhová, ha muszáj, vagy ha nincsenek ott emberek. De szabadban is hordom, mert mindenféle kórokozók előfordulhatnak bárhol. Ugyanez igaz a kézfertőtlenítésre.

Fokozott higiénia a konyhában, fürdőszobában. Tehát tudatosan odafigyelünk, hogy semmit ne kapjunk el.

2021. jún. 12. 22:55
 5/7 A kérdező kommentje:

Off, szerintem máshol már láttam válaszokat tőled. Leukémia? :(

Mindenesetre kitartást!!

2021. jún. 12. 23:19
 6/7 anonim ***** válasza:
Köszönöm. Myeloma multiplex. Csontvelődaganat, most készítenek elő őssejt transzplantációra.
2021. jún. 12. 23:26
 7/7 anonim ***** válasza:

"Orvosok szerint nem lehet erősíteni."

HAH hogy dobnák tűzre a diplomájukat ezek a fehér köpenyes jóemberek. Még szép h lehet, sőt, kell is erősíteni. Régen úgy mondották volt hogy fiam 1 kg koszt meg kő enni évente. Azért koszt ne, de kell edzeni az immun rendszert

2021. jún. 21. 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!