Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Mik a legszükségesebb vitamino...

Mik a legszükségesebb vitaminok, mennyit kellene belőlük naponta bevenni?

Figyelt kérdés
Huszonéves fiatal egyénnek pl. Persze vannak az alap vitaminok, c, d, de ezek mellett miket érdemes még szedni?

2021. máj. 16. 11:30
 1/6 anonim ***** válasza:
Szedj multivitamint, én azt csinálom. Nem biztos, hogy használ, biztos, hogy nem árt. Azt hiszem...
2021. máj. 16. 11:32
 2/6 A kérdező kommentje:
Van itthon, viszont a c-vitamin is nagyon kevés benne, a D pláne, meg minden a minimum mennyiségben van benne kb. Ezért is érdekelne, hogy mi az, amiket külön érdemes szedni?
2021. máj. 16. 11:33
 3/6 anonim ***** válasza:

Én omega3-at szedek, mert magas a koleszterinszintem és Magnézium + B6 készítményt, mert sok az agymunka illetve ideges típus vagyok.

Egyébként az egészséges étkezésre való törekvéssel teszel magadért a legtöbbet. A szintetikust nem feltétlen tudja hasznosítani, "magához venni" a szervezet illetve azt kellene pótolni igazság szerint, amiből hiány van.

2021. máj. 16. 11:53
 4/6 A kérdező kommentje:
Persze, az a legfontosabb,meg mozgás, stb. Csak hogy ezeken felül tényleg mik a legfontosabb, úgymond legalapabb vitaminok, amiket általánosságban mindenkinek szedni kellene?
2021. máj. 16. 12:27
 5/6 anonim ***** válasza:
Ahogy a 3-asban írtam, általánosságban nem kimondható. Kérj laborvizsgálatot, van-e hiányod vagy ha pl sokat tanulsz, te is szedj magnéziumkészítményt.
2021. máj. 16. 12:30
 6/6 Ignis Subdialis ***** válasza:

Vérből nagyon korlátozottan lehet megállapítani hiányt. Meg lehet így állapítani a D-vitamin hiányt (fizetősben vagy szakorvosi beutalóval), a B12-hiányt, illetve még magánlaborok vállalnak 1-2 vitamint. A folsavhiány azért nem állapítható meg, mert a vérből kimutatható az inaktív folsav is, ami lehet sok úgy, hogy közben meg nem hasznosul. Ugyanígy a magnéziumhiány sem mutatható ki, mert a vérben a teljes magnéziumkészlet 1%-a található és az fogy el utoljára.

Azokat célszerű pótolni, amik jellemző hiányok szoktak lenni Magyarországon (már ha itt vagy Közép-Európában élsz, nem pedig a skandináv államokban vagy az Egyenlítőnél stb.).

Ezek pedig a jód, szelén, magnézium (ásványi anyagok), illetve a D-vitamin. Sajnos ezek közül csak a magnézium pótlása egyszerű, mert ahhoz elég egy jól felszívódó magnéziumformát találni (ami nem a Mg-oxid). A jódpótláshoz először alapozásul jól felszívódó szelént, magnéziumot és C-vitamint kell szedni, a D-vitamin mellé (ami jelenleg napi 3-4000 NE ajánlással fut télen-nyáron) meg muszáj szedni jó felszívódású K2-vitamint is, hogy ne érelmeszesedés legyen belőle. Meg persze jó még a C-vitamin is hozzá, mert támogatja a D felszívódását, meg a magnézium, ami a hasznosulását támogatja. Elvileg A-vitamin is kell a hasznosuláshoz, a D-vel 1:1 NE arányban.

2021. máj. 16. 12:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!