Mik a legszükségesebb vitaminok, mennyit kellene belőlük naponta bevenni?
Én omega3-at szedek, mert magas a koleszterinszintem és Magnézium + B6 készítményt, mert sok az agymunka illetve ideges típus vagyok.
Egyébként az egészséges étkezésre való törekvéssel teszel magadért a legtöbbet. A szintetikust nem feltétlen tudja hasznosítani, "magához venni" a szervezet illetve azt kellene pótolni igazság szerint, amiből hiány van.
Vérből nagyon korlátozottan lehet megállapítani hiányt. Meg lehet így állapítani a D-vitamin hiányt (fizetősben vagy szakorvosi beutalóval), a B12-hiányt, illetve még magánlaborok vállalnak 1-2 vitamint. A folsavhiány azért nem állapítható meg, mert a vérből kimutatható az inaktív folsav is, ami lehet sok úgy, hogy közben meg nem hasznosul. Ugyanígy a magnéziumhiány sem mutatható ki, mert a vérben a teljes magnéziumkészlet 1%-a található és az fogy el utoljára.
Azokat célszerű pótolni, amik jellemző hiányok szoktak lenni Magyarországon (már ha itt vagy Közép-Európában élsz, nem pedig a skandináv államokban vagy az Egyenlítőnél stb.).
Ezek pedig a jód, szelén, magnézium (ásványi anyagok), illetve a D-vitamin. Sajnos ezek közül csak a magnézium pótlása egyszerű, mert ahhoz elég egy jól felszívódó magnéziumformát találni (ami nem a Mg-oxid). A jódpótláshoz először alapozásul jól felszívódó szelént, magnéziumot és C-vitamint kell szedni, a D-vitamin mellé (ami jelenleg napi 3-4000 NE ajánlással fut télen-nyáron) meg muszáj szedni jó felszívódású K2-vitamint is, hogy ne érelmeszesedés legyen belőle. Meg persze jó még a C-vitamin is hozzá, mert támogatja a D felszívódását, meg a magnézium, ami a hasznosulását támogatja. Elvileg A-vitamin is kell a hasznosuláshoz, a D-vel 1:1 NE arányban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!