Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Immunrendszer erőssége öröklődik?

Immunrendszer erőssége öröklődik?

Figyelt kérdés

Nagyon gondolkodom az oltáson. Az egyik érv ellene az az, hogy a családban már szinte mindenki elkapta (tavaly nyáron egyszer én is), és senkit se viselt meg. Utoljára a 89 éves nagymamám volt fertőzött, kicsit köhögött és annyi. Tehát a mi családunkban egyáltalán nem tűnik úgy, hogy ez egy olyan halálos vírus lenne, mint ahogy hivatalosan le van kommunikálva.

Ezek szerint az immunrendszer erőssége öröklődik? Vagy csak véletlen hogy senki nem került kórházba és halt még bele közülünk?

2021. máj. 9. 16:27
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Azt kifejeltetted a képletből, hogy a koronavírus maradandó tüneteket is okozhat. Persze lehet élni szaglás, ízlelés nélkül is, de ha megelőzhető, akkor minek bekockáztatni?
2021. máj. 10. 17:25
 12/22 A kérdező kommentje:
#11: Ez új nekem. Arról nem tudok hogy a vírus "legyőzése" után bármi tünet megmaradna. Ilyet még nem olvastam sehol, illetve egy ismerősöm sem számolt be róla.
2021. máj. 10. 18:48
 13/22 anonim ***** válasza:
82%
Kérdező, alulinformált vagy. Pl rádióműsorokban is beszéltek olyan emberekkel, akiknek még fél év múlva se jött vissza a szaglásuk, vagy hónapok múlva is mindent elfelejtenek, szédülnek, nem tudnak egy levelet megfogalmazni, mert a nyelvtan nem megy nekik úgy, mint előtte, stb. Ismerősöm gyereke hónapok óta ugyanezt produkálja, sőt az agyában kimutattak egy foltot, ami nem tudni mi. Szóval rengeteg ilyen sztori van, csak nem vagy informált.
2021. máj. 10. 19:18
 14/22 anonim ***** válasza:
48%

A posztkovidosoknál a vírus legyőzése után maradnak fenn hosszú távú tünetek és az nem derült még ki, pontosan mennyi idő is, amíg teljesen felgyógyulnak. De mivel elég sok köztük a gyerek, van esély rá, hogy megtudjuk... Az oltás mellékhatásai párhuzamba vonhatók azzal, ami egy megbetegedés eredménye lett volna az adott emberben. Elsősorban az immunrendszer heves reakciója okozza a kellemetlenségeket oltás és vírusfertőzés következtében is, pl. vérrögök.

Nyilván lehet arra játszani, hogy folyamatosan kerülöd a megfertőződés lehetőségét és ha ez jól bejön, akkor valóban fölösleges oltásért folyamodni. De ha az oltástól durva mellékhatásod lenne, nagy valószínűséggel a fertőzés se bánna veled kesztyűs kézzel.

2021. máj. 10. 19:20
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
#12 Csodálom, hogy nem hallottál róla. Angolul long haulersnek hívják azokat, akik hosszútávú szövődmények miatt szenvednek. Több közösségi oldalon van fórumuk, ahol megbeszélik a tapasztalataikat, de a múltkor azt hiszem, magyar nyelvű csoportot is láttam már. Sajnos sokan vannak, akiknek hónapokig vagy (akár várhatóan) élethosszig tartó betegségük lesz a vírus miatt.
2021. máj. 11. 17:09
 16/22 anonim ***** válasza:
55%

Most, a koronavírus kapcsán ismét meglepődök, hogy az emberek döntő többsége szinte semmit se tud a saját szervezetéről. Képesek kinevetni a másikat, amiért nem ismer filmrendezőket vagy nem látott XY filmet, közben a saját szervezetéről nem tud semmit sem. A kedvenceim közé tartozik, amikor csak az elhízást tartják veszélyesnek (hallottam olyat is, hogy aki vékony, minek sportol, meg olyat is, hogy a sportolás csak és kizárólag az elhízás ellen jó), amikor azt gondolják, a hidegtől leszünk náthásak (alapvetően NEM), amikor csak bukóra nyitják az ablakot, mert azt gondolják, úgy is kicserélődik a benti levegő, amikor erősíteni akarják az immunrendszerüket (nem lehet, szerencsére).

Kérdező, ne haragudj, ha nyersen fogalmaztam - valószínűleg ez így van. Azért nem a bántás volt a szándékom.

Az immunrendszer "erőssége" vagy "gyengesége" nem úgy működik, ahogyan a reklámban el szeretnék nekünk adni. Érdemes utánaolvasni, sok színvonalas cikk van, ami ténylegesen szakemberektől származik és laikusoknak szól.

Ha adott egy ingyenes védőoltás egy betegség ellen, nem jobb beadatni? Nincs táppénz, vagy ha tanulsz még, akkor például a betegség miatt nem sikerülő vizsgák, nincs 2 hetes rosszullét, a védőoltás pedig ingyenes.

Ha valakinek fáj a karja, belázasodik, hőemelkedése lesz, az oltási reakció, az oltás hatására kialakuló immunválasz maga, amit várunk is, ami miatt magát az oltást megkapjuk. Nem mellékhatás, hanem lényegében a fő hatás. Még mindig sokkal enyhébb, mint maga a betegség.

Nem tudhatod, hogy a szervezeted hogyan fog reagálni a COVID-ra. Arányaiban sokkal veszélyesebbnek néz ki 22 évesek számára is, mint az influenza, vagy a hörghurut, nátha stb.

Igen nagy arányban fordul elő szövődmény. Például még hónapokig nem jön vissza az ízérzékelés, szaglás (ezen az oldalon is van pár kérdés, hogy XY mit tapasztalt, hogyan élte meg a betegséget és írják sokan, hogy nekik/párjuknak azóta sincs ízérzékelése, szaglása). Gyakori a krónikus fáradtság és a szívizomgyulladás is. Honnan tudod, hogy neked nem lesz? Nem jobb két szuri?

28/N (csak, hogy lásd, melyik korosztályból származóként gondolkozom így)

2021. máj. 11. 17:44
 17/22 anonim ***** válasza:
16 teljesen igazad lenne, ha ezek a kis szurik annyira ártalmatlanok lennének. De ha ennyire informált vagy, gondolom azt is tudod, hogy mennyi fura mellékhatásuk jött már elő, rengeteg csoport van, ahol megosztják az oltottak a tapasztalataikat. Pl egy 50 körüli nőnek, akinek már rég elmúlt a menstruációja, újra megjött. Mi van ebben az oltásban, ami ezt idézte elő? Hormonok? Azokról ne is beszéljünk, akik belehaltak. Én nem vagyok oltás ellenes, majd be fogom adatni, de azért informálódok előtte, hisz az egészségem elég fontos nekem. A vírust pedig még nem kaptam el úgy, hogy a gyors teszt szerint már szinte minden családtagom elkapta enyhe tünetekkel, és én egy légtérben élek velük. Szóval szerintem senki nem tudhatja, hogy mi a jobb, mert a vírus is okoz mellékhatást, és az oltás is.
2021. máj. 11. 17:55
 18/22 anonim ***** válasza:

17-nek, 16 voltam

Én néztem videókat, olvastam cikkeket az oltásról. Sőőt, még Gődény-videókat is néztem.

Szerintem meg biztonságos az oltás.

Bizonyíték is van rá, hogy az oltás miatt jött meg ismét a menzesze?

2021. máj. 11. 17:59
 19/22 anonim ***** válasza:
Hát elég fura, hogy évek óta nem jött meg neki, beoltatja magát, majd hirtelen a többi rengeteg mellékhatás mellett még meg is jött neki. Mert felsorolt sokmindent, ha gondolod megkeresem. Egy olyan nőről van szó, aki valamilyen sportot oktat, mindenképp be akarta adni az oltást, hogy tudjon újra dolgozni, de a rengeteg mellékhatás miatt a másodikat nem vállalta, és emiatt dolgozni se tud. És oltás párti volt teljes mértékben. Sok hasonló esetet olvastam.
2021. máj. 11. 18:05
 20/22 anonim ***** válasza:

Ez csak egy eset, hirtelen ezt találtam:

"🆘🆘🆘🆘Sziasztok! ‼️‼️‼️‼️👈

Először is köszönöm a befogadást!

Nem tudom, hogy témába vágó lesz-e a poszt, azt majd az adminok eldöntik, de olyan dolgokat tapasztalok magamon, amit nem tudok hová tenni. Ez most az oltatlan emberekre vonatkozik, szóval őket kérdezném.

Anyukámat március közepén oltották pfizerral, és miután megkapta a vakcinát, gyengeséget tapasztalt. Hála Istennek nála ez annyiban is maradt, viszont rajtam kiütések jelentek meg, amit nem tudtam hová tenni. Nem is foglalkoztam a dologgal. Ezen kívül pedig felborult a havi ciklusom, erős vérzés jentkezett közvetlenül azután, hogy Anyu megkapta a vakcinát. Félidőben voltam, és tulajdonképpen azóta sem múlt el, csupán néhány napra marad abba. Nem gondoltam volna, hogy ez összefügésben lehet az oltásokkal, míg twitteren nem láttam meg egy felhívást arról, hogy keresik az olyan oltatlan embereket, akik ilyesmiket tapasztalnak magukon, miután oltottal érintkeztek. Számos helyen láttam, hogy emberek, akik nem lettek beoltva, viszkető kiütésekről, reumás foltokról kommentelnek. Szeretnék érdeklődni, hogy más is tapasztalt-e rendellenes vérzést, kiütést, illetve megmagyarázhatatlan véraláfutást magán?

Remélem beengedik a kérdést, mert lehet, hogy ez is egy mellékhatás, de az is lehet, hogy egyedül velem történik ilyesmi. Erről szeretnék képet kapni, hogy kinek mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban? És azt mindenképpen hozzátenném, hogy nem az oltottakat akarom ezzel bántani, csak magyarázatot szeretnék kapni erről a jelenségről első kézből, engem a személyes tapasztalatok győznek meg leginkább. Köszönöm a válaszokat."

2021. máj. 11. 18:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!