Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Immunrendszer erőssége öröklődik?

Immunrendszer erőssége öröklődik?

Figyelt kérdés

Nagyon gondolkodom az oltáson. Az egyik érv ellene az az, hogy a családban már szinte mindenki elkapta (tavaly nyáron egyszer én is), és senkit se viselt meg. Utoljára a 89 éves nagymamám volt fertőzött, kicsit köhögött és annyi. Tehát a mi családunkban egyáltalán nem tűnik úgy, hogy ez egy olyan halálos vírus lenne, mint ahogy hivatalosan le van kommunikálva.

Ezek szerint az immunrendszer erőssége öröklődik? Vagy csak véletlen hogy senki nem került kórházba és halt még bele közülünk?

2021. máj. 9. 16:27
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
72%
Ezen logika mentén, csak akkor adatnád be, ha már belehaltál??!
2021. máj. 9. 17:00
 2/22 A kérdező kommentje:
Nem. Hanem akkor, ha látom értelmét. De még lázas sem volt senki a családban a vírustól. Influenza ellen sem oltatom magam, ugyan emiatt, mert soha nem szokott megviselni.
2021. máj. 9. 17:09
 3/22 anonim ***** válasza:
94%

Ezen logika mentén, ha autó sem ütött el még, akkor soha máskor sem fog elütni.

Nyugodtan menj át a piroson is.

2021. máj. 9. 17:12
 4/22 A kérdező kommentje:
#3: Miért mennék át? Arra nagyobb esély van hogy ott elüt, mint hogy ebbe belehalok. Jelentem inkább a válaszod, mert nagyon eltértél a tárgytól és láthatóan nem bírod megemészteni a sajátodtól eltérő logikát.
2021. máj. 9. 17:17
 5/22 anonim ***** válasza:
67%
Az immunrendszer valami elleni erősségének van örökletes komponense is. De van, hogy valakinek általánosan jó az immunrendszere, a koronavírus pedig kórházba juttatja. Van, aki mindig megfázik, amikor hideg van, a koronavírust pedig meg sem érezte.
2021. máj. 9. 18:25
 6/22 anonim ***** válasza:
75%
A jó ég tudja, melyik variációt kaptátok el. Szerintem aki egy éve megfertőződött, ne kiabálja el a dolgot az új változatokkal.
2021. máj. 9. 18:30
 7/22 anonim ***** válasza:
Majd jönnek a különböző mutánsok, amik majd tesznek az immunrendszeredre!
2021. máj. 9. 19:16
 8/22 anonim ***** válasza:
Szerintem valamilyen szinten igen öröklődik, biztos, hogy aki nem beteges, és a családban se senki, akkor az azért van, mert nem örökölt ilyen hajlamokat. Én sem adatom be egyelőre az oltást, mert rengeteg embernek okozott durva mellékhatásokat. Majd esetleg később, ha már jobban ki vannak kísérletezve ezek a szerek. De akkor sem biztos.
2021. máj. 9. 19:22
 9/22 anonim ***** válasza:
95%

"Nem. Hanem akkor, ha látom értelmét."

De hát pont ezt írtad. Nem látod értelmét, mert nem haltál még bele.... Ennek a fordítottja az, hogy értelmét látod, ha belehalsz és akkor beadatod. Érdekes logika.

2021. máj. 10. 16:09
 10/22 A kérdező kommentje:

#9: Nem csak az. Hanem az is, ha mondjuk komoly tüneteim lennének tőle. Illetve nem csak magamból indulok ki, hanem például az ismerőseimből is. Viszonylag sok embert ismerek (főleg a saját korosztályomból, 22 vagyok), gyakran járok (illetve jártam) nagyobb fős összejövetelekre. Nemrég körbekérdezgettem minden ismerősömet, hogy kapcsolatba került-e már a vírussal. 27-en mondták hogy elkapták, meg 10-en valahányan hogy lehet hogy igen (nem voltak benne biztosak, nem csináltak tesztet). A 27-ből még a lázasságig sem jutott senki, nem hogy a halálig. Ezen felül még ott van a statisztika. Pár hete kiszámoltam, hogy mennyi esélyem van ilyen idősen belehalni. Találtam egy olyan statisztikát, amiben életkor szerint szét voltak szedve a halottak. 18-25 éves korosztályba esik a halottak 0,8 százaléka. Az ennél fiatalabbak pedig 0,5% volt, ha jól emlékszem. A kettő együtt 1,3%. Annak hogy valaki belehal miután elkapta 2% körüli esélye van. Tehát arra hogy én miután elkapom belehalok 0,02*0,013=0,00026 azaz 0,026% esélyem van. Ez nem túl sok. Persze, ettől még benne van a pakliban, és emiatt minden megteszek hogy ne kapjam el. Ha ehhez még hozzáveszem amit írtam a kérdésben, hogy a családban elég sokan átestek rajta, idősebbek is, ÉS ez alapján azt feltételezem hogy az immunrendszerünk erőssége a családban jó, akkor méginkább csökken az esély a halálra. De ez csak tipp, az előző 0,026% ennél a tippnél pontosabb és kézenfoghatóbb becslés.

Önmagában ez még nem gondolkodtatna el azon, hogy beoltassam-e magam, mert ha csak nyerni lehet a dolgon, akkor mindenképpen megéri, még ha kicsi lenne az esély a halálra is. Azonban ez nincs így. Azt is megkérdeztem minden ismerősömtől, hogy beoltatta-e magát, és ha igen, akkor mit tapasztalt. 74-en mondták hogy beoltatták magukat (összeszedtem egy Excel táblába, ha kell, elküldöm bárkinek), közülük 51-en tapasztaltak mellékhatást. Közülük 43-an csak a szokásos hőemelkedés, rossz hangulat, levertség, stb. tüneteket, viszont 8-an ennél súlyosabbakat. 3-an kerültek kórházba magas lázzal (szinte biztos hogy az oltás váltotta ki, immunreakció, ezt a kórházban is elismerték minden esetben), 5-üknek pedig azóta problémáik vannak a vérnyomással. Legérdekesebb közülük az egyik szaktársam. Ő alsó tagozat óta kézizik, Covid alatt is végig sportolt, a legedzettebb ismerősöm, nemrég 180/110 körüli vérnyomással ment a háziorvosához. Semmi más nem változott az életében, családjában senkinek sem magas a vérnyomása. Ha csak ő lenne aki ezt tapasztalta, akkor az véletlen, de nem csak ő van. Ő is utánaérdeklődött, elég sok visszajelzést kapott vérnyomásproblémákról, ami az oltás után alakult ki. Ha ezeket összeszedem, akkor kijön hogy 6,7% erre az esély. Ez simán lehet, hogy nem pontos érték, és az egész országra vetítve jóval kisebb szám jön ki. De ami biztos, hogy nem 0. És azt is szinte biztos, hogy több mint a 0,026%. Ha mondjuk úgy 0,1% lenne, akkor még azt mondom, hogy megéri az oltás, mert azért egész életen keresztül gyógyszert szedni még is csak jobb mint belehalni. De ennél az én ismerettségi köröm alapján felállított statisztika jóval nagyobb esélyt mutat. És ez még csak a rövid távon megmutatkozó mellékhatások körébe tartozik, azt még csak megtippelni sem lehet, hogy 5, 10, 20, 40, stb. év múlva mit okoz.

Egyszóval: túl kicsi a halálozási esélyem ahhoz, és túl nagy az esetleges mellékhatásoké, hogy beoltassam magam.

De inkább maradjunk a tárgynál, ha kérhetem.

2021. máj. 10. 17:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!