Jó döntés volt az AstraZenecát beadatni, vagy érdemesebb lett volna várni?
Tegnap kaptam meg az első adag AstraZenecát, és a második oltás esedékessége június 29. Kérdeztem a háziorvosom, hogy van-e bármilyen esély előbb megkapni, de azt mondta, a március elsején hozott döntés értelmében 12 hét, mire a következő adagot megkapjuk. Magával az oltással nincs gondom, igaz a tegnapi és mai nap pokol volt magas lázzal, izomfájdalmakkal, de ez normális reakció.
A vérrögök elkerülésére pedig Aspirin Protectet javasolt az orvosom (fogamzásgátlót szedek, valószínű ezért is), de azt mondta, a covid-ot elkapni nagyobb kockázat, mint hogy vérrög alakuljon ki.
Az viszont most elkezdett foglalkoztatni, hogy más oltások esetében max 1 hónap a következő adag, így kvázi jóval előbb védett lesz mindenki, aki pl. a Szputnyikot vagy Pfizer-t választotta. Az orvosom szerint nem kerültem "hátrányba" ezzel sem, de érdekelne, másnak mi a véleménye!
*** Oltásellenesek és vírustagadók ne fáradjanak a válaszadással, mert teljesen irreleváns a véleményük számomra! :) ***
Vizsgálatok szerint nagyobb fokú védettség alakul ki, ha 12 hét után, és nem hamarabb adják az oltást.
Persze, ilyen szempontból jobb az, ahol mondjuk csak 5 hét a különbség, hiszen akkor sokkal hamarabb túl lennél a másodikon, és elérnéd a maximális védettséget, amit az oltás adhat.
Azonban jelenleg ez van, és ezt legalább megkaptad. És részleges védettséget kaptál ezzel is.
Ha mondjuk Pfizert csak 5 hét múlva tudnak adni, akkor mivel jártál jobban? 5 hétig 0 védettséged van, 5 hét után valamennyi, aztán még újabb 5 vagy 6 hét a következő oltásig...
Holnap megyek Astrára. Ugyanezek végigfutottak az én agyamban is, és szerintem szinte mindenkiében, de korábban már elhatároztam, hogy azzal oltatok, ami van, nem válogatok. Minden jobb, mint a Covid.
Én is jobban örülnék, ha nem lenne ez a para a vérröggel, ha hamarabb jönne a második dózis, stb., de nem vagyok benne egyik kivételezett csoportban sem, így Pfizerre valószínűleg várhatnék ítéletnapig. És ahogy előttem is írták, nem látok a jövőbe, nem tudhatom, lesz-e lehetőségem jobbra, és miközben ölbe tett kézzel várok, nem hozzák-e nekem haza nekem a vírust a gyerekeim a két hét múlva "zseniális" módon kinyitó iskolákból. :( Úgyhogy ha Astra, akkor Astra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!