Hogy van ez a hatékonyság, illetve védettségi százalék?
Karikó Katalin ezt nyilatkozta:
"A Pfizer vakcinára van adat, ami azt mutatja, hogy 30%-kal csökkenti a megfertőződés esélyét, illetve, hogy a megfertőződött, vakcinált személy kevesebb vírust terjeszt.”
Akkor ha jól értem: 70 százalék az esély arra, hogy oltás után megfertőzödjön az aki Pfizerrel van oltva?
Aztán ezt is írja:
A megbetegedéstől sem véd 100%-ban egyetlen Covid-19 vakcina sem. Még a leghatékonyabb mRNS vakcinák, a Pfizer és a Moderna is 95%-ban védték meg a beoltott embereket a tünettel járó betegségtől.”
Nem értem. Mi a 30 százalék és mi a 95 százalék?
#11: "lehet 40% helyett 10 például"
Ebben én nem lennék biztos, szerintem az x%-ot mindig relatívan kell érteni, tehát 40%-ból így 28% lenne.
Próbálom máshogy is magyarázni, nem egyénre kell érteni ezeket a számokat. 10000 ember van egy légtérben, és van köztük covidos. Tegyük fel, hogy oltások nélkül, 5000 fertőződik meg, ebből 1000-nél semmilyen tünet nincs, vagy annyira enyhe, hogy nem igényel semmilyen kezelést, 3000-nél erősebb tünetek lesznek, de nem kerülnek kórházba, 1000-en viszont kórházba is kerülnek, ebből 200-an lélegeztetőre, és 100-an halnak meg.
(Nem pontos statisztikákat írtam, nem emlékszem a pontos százalékokra, de nagyságrendileg ilyesmi a statisztika emlékeim szerint)
Ugyanez, ha mindenki be van oltva:
10000 emberből 2000 fertőződik meg, a 2000 fertőzöttből pedig mindössze 100 lesz beteg, akikre a fenti statisztikák lesznek érvényesek: a 100 emberből 20 tünetmentes marad (ők sem lesznek betegek, de nem a vakcina miatt), 60 erősebb tünetes beteg lesz, 20 pedig kórházba kerül,4-en lélegeztetőre, és 2-en halnak meg.
Ez színtiszta statisztika, nyilván nem 100% így megy a valóságban, de a különbség 10000 embernél is jelentős. Valamint ha nem 200 lélegeztetett terheli az intenzív osztályt, hanem 4, akkor több erőforrás, több orvos és eszköz (gyógyszer stb) jut egy betegre, nem lesz leterhelve az egészségügy, nem beszélve a covid miatt halasztott műtétekröl és egyéb betegségekről.
95%: 10 ezer emberből oltás nélkül X db lesz ( pl 1000) tünetes fertőzött 5X/100 db lesz oltottan tünetes fertőzött (50).
30%: 10 ezer emberből oltás nélkül Y db lesz tünetes+tünetmentes fertőzött (pl 2000) és 70Y/100 (vagyis 1400)lesz oltva tünetes+tünetmentes fertőzött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!