Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Hogyha az oltottak is ugyanúgy...

Hogyha az oltottak is ugyanúgy fertőznek, mint a nem oltottak akkor?

Figyelt kérdés
Akkor mindenféle "vírustagadás stb" nélkül kérdezem, hogy így sosem lesz vége a vírusnak? Az oltottak tünetmentesen fertőzhetnek tehát az illető nem is érzi magát betegnek. Nemm lesz az, hogy a szervezete figyelmeztetné hogy valami nem stimmel. Most akkor az oltottak is össze-vissza fogják egymást fertőzni tünetmentesen? Annyi értelmét látom az oltásnak, hogy akik be vannak oltva, azoknak elvileg nem lesznek súlyos tüneteik, gondjaik. (Az elvileget azért írtam, mert lényegében ez is csak egy elmélet hogy ez így van.) Ezen kívül mi értelme az oltásnak, ha az oltottak is fertőznek és nem is érzik úgy hogy betegek?
2021. márc. 13. 15:34
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
56%

Akkor logikusan, bár aki ezt röviden leírta, az le lett pontozva.

Mi a legnagyobb baj? A halálozás is, de a legnagyobb baj az, hogy sok beteg csak kórházi ápolással éli túl. Leterhelik az ellátórendszert, így azok nem jutnak megfelelő ellátáshoz, akiknek más egészségügyi problémájuk van. Tehát ha csak annyit tud az oltás, hogy ne legyenek súlyos tünetek, és ezt elkerüljük, akkor már nyert ügyünk van!

Viszont: ezt úgy érik el, hogy ha be vagy oltva, és elkapod, az immunrendszered hamarabb felismeri, és szembeszáll. Akkor, amikor még nem szaporodott el olyan mértékben, mintha nem lennél beoltva, hiszen már lesznek ellene antitestjeid.

Ez azt jelenti, hogy eddig a fertőzött mondjuk fertőzött 7 napig, most pedig például csak két napig fog (csak mondtam egy számot), és azt is kevesebb számú vírussal, amit olyannak ad tovább, akinek a szervezete szintén azonnal felveszi vele a harcot.

De még az is lehet, hogy a bekerülő vírust az immunrendszer előbb legyőzi, minthogy olyan mértékben elszaporodjon, hogy fertőzni tudna másokat.

2021. márc. 13. 16:42
 12/21 A kérdező kommentje:
Mennyi ideig volt távgyógyítás? Szóval ertem amit mondasz, de ne feledd hogy x hónapig távgyógyítás volt. A korona fertőzötteket meg úgy számolják hogyha valakinek 5-ször (mondtam egy számot) lesz pozitiv a tesztje, az nem egy esetnek van számolva, hanem ötnek.
2021. márc. 13. 16:55
 13/21 anonim ***** válasza:
39%

Becopyzom egy válaszomat:

Ez a legnagyobb érv az oltásellenesek körében, de megdőlni látszik. Izraelben, többmilliós mintán vizsgálták, hogy a továbbadást akadályozza-e az oltás (Pfizer). A válasz határozott igen:

[link]

Nyílván nem 100%-ban akadályozza meg az átadást, de egy 70-80%-os redukció már bőven elég.

Hasonlókat állapítottak meg az AstraZeneca vakcinájáról is:

[link]

Ezekből látszódik, hogy az mRNS és a vektorvakcinák hatásosan gátolják a fertőzés továbbadását is.

De mitől is függ a fertőzés továbbadása? Teljesen logikus gondolatmenettel levezethető:

1. A fertőzés az ürített kópiaszámtól függ. Tehát elméletben ha valakinek "beillesztenék" egyetlen darab koronavírust a tüdejébe, nem fertőződne meg. Sőt 10-től, 1000-től sem, mivel alacsony a szint. A brit variáns is azért fertőzőbb, mert a fertőzött szervezet több vírust termel --> többet is ürít az ember.

2. Az oltás megakadályozza, hogy túlságosan sok vírus termelődjön a szervezetedben, így kevesebbet is ürítesz a külvilágba --> kevésbé vagy fertőző. Természetesen, ha be vagy oltva, de ennek ellenére elkapod, és közben 3 órán keresztül csókolózól valakivel, 2 centiről letüsszögöd, átadhatod a fertőzést. De pl. egy étteremben 0,5 méter távolságról szinte kizárt.

2021. márc. 13. 17:23
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Nagyok sok olyan válasz van itt, ami nem megalapozott, vagy nem jól értelmezett forrásokból származik.

Én sem vagyok virológus, csak egy emelt bioszom van, de sajnos a vírust nem lehet megállítani, ez a törzs ugyanúgy velünk marad, mint az influenza (ami úgy mutálódik évente, hogy a memóriasejtjeink többé nem képesek felismerni az antigént, ezért évente szükséges az új oltás).

A mostani cél csökkenteni a kórházak túlterheltségét, visszaszorítani/szabályozni a fertőzés dinamikáját. Szerintem ez legalább egy 3 évig tartó folyamat lesz (ha optimisták vagyunk, kevesebb). A folyamat alatt azt értem, hogy először biztosítani kell a beoltottságot (amennyiben az oltások hatékonyak lesznek még az újabb és újabb mutációkra), a társadalmi élet, a gazdaság visszaállítását. Így aki nem oltja be magát, továbbra is veszélynek lesz kitéve, sőt nagyobb veszélynek, mint most, mert a beoltottság után visszáll az élet, a vírus viszont itt marad és muszáj lesz dolgozni, + az emberek is fokozatosan elhagyják a maszkviselést. Tehát az oltás tkp. elkerülhetetlen...

2021. márc. 13. 18:15
 15/21 A kérdező kommentje:
Utolsó: a mutációk nem gyengülnek egy idő után?
2021. márc. 13. 19:23
 16/21 anonim ***** válasza:
Nagyon sokféle mutáció keletkezhet, és tudomásom szerint bár gyengítheti a vírust, a szervezetre való hatása attól még továbbra is halálos kimenetelű marad. Ha nem a mennyiségi, hanem a minőségi oldalát nézzük, akkor bár rengeteg vírusmutáció keletkezik, nem mindig ugyanaz az aminosav, néha csak egy bázis, néha két bázis nem íródik át helyesen. Ez nem jelent akkora különbséget, azonban szerkezetileg képes pont úgy megváltoztatni antigént, hogy az immunsejtjeink számára ismeretlen legyen, és ellenük már az oltás nem véd.
2021. márc. 13. 19:47
 17/21 A kérdező kommentje:
Igaz én nem tanultam magas szintű biológiát, ezért lehet rosszul tudom, de úgy emlékszem, hogyha egy vírus sokat mutálódik, akkor magától kifullad, és legyengül.
2021. márc. 13. 21:07
 18/21 anonim ***** válasza:
Statisztikailag lehetséges, csak nem biztos, hogy ez egyik napról a másikra történik meg, évtizedek is lehetnek, de nem szeretnék butaságot írni, mivel ennél bővebb infót sajnos én sem tudok.
2021. márc. 13. 21:28
 19/21 A kérdező kommentje:
Értem. Én laikusként úgy gondolom ha valami ilyen hamar mutálódik, az gyorsabban is fertőz, de veszít is az erejéből mert "elfárad", és a gazdatestek is hatékonyabban tudnak védekezni ellene. De hangsúlyozom, laikus vagyok.
2021. márc. 13. 21:37
 20/21 anonim ***** válasza:
Igen, ez igaz, de nem terjed olyan gyorsan, még mindig több influenzás beteg van, mint koronás. Súlyos esetekben is csak kb. 1% az aktív fertőzöttek száma.
2021. márc. 13. 21:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!