Melyik oltóanyaggal biztos nem oltanátok be magatokat?
Az orosszal és a kínaiak biztosan nem. Olyan betegségem van, hogy a gyártók sem ajánlják. A Moderna és a Pfizer is kérdéses egyelöre.
Pár hónap múlva kaphatom csak meg, valószínűleg Astra Zeneca lesz, de a Johnson and Johnson vakcinájának még nem olvastam utána.
5 6-nak: unom sokadjára is kifejteni, a kérdés nem is erre irányult, ezért "rövidítettem" le.
A hatásmechnizmusokkal természetesen tisztában vagyok, nem ez a döntő.
A származási ország fontos, akkor is, ha igen, pl. vannak minőségi cuccok pl. Kínából is, de ahogy akváriumi szűrőt sem veszek kínait, mert az egyik végét a vízbe, a másik végét meg az áramba dugom be, úgy az oltás sem az a "műfaj", ami kapcsán olyan nagy lenne bennük a bizalmam.
Azon kívül ez a 2 ország az esetleges problémák kommunikációjában sem volt soha a toppon. Az oroszok is szívesebben próbálják eltussolni a dolgokat, semmint előállni az igazsággal (persze, előbb-utóbb általában úgyis kiderülnek a dolgok).
De mindent összevetve hadd bízzak meg jobban pl. egy brit termékben, vagy egy amerikaiban, ahol azért sokkal nagyobb az átláthatóság, és kultúrkörben is közelebb áll hozzánk.
Ha már a hatásmechanizmusoknál tartunk, az orosz (és majd a Jansen is) ember adenovírusba csomagolt, ami ellen az elterjedtsége miatt az európai lakosság egy kis része (ha jól tudom, 5-10%) már nem ad immunválaszt, míg a brit csimpánzadenovírusban van, amivel Európában nemigen találkozol, így ez ebből a szempontból nagyobb hatékonyságú lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!