Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Aki bízik a COVID elleni...

Aki bízik a COVID elleni vakcinákban, az feltétel nélkül teszi?

Figyelt kérdés

Hogy valaki különböző elméleteket olvas a vakcinákról és emiatt nem bízik benne azt megértem. Attól függetlenül hogy igazak e vagy sem.

De aki bízik bennük, az utána olvas egyáltalán a különböző híreknek amik terjdnek az oltások negatív hatásairól? Vagy hallott ezt-azt, de figyelmen kívül hagyja?

Nem célom hogy bárkivel vitatkoztak, vagy hergeljek, csak nézőpontokra vagyok kíváncsi.

2021. márc. 1. 12:34
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
87%

Orvos vagyok, COVID-osokkal is dolgozom, most is le leszek pontozva :)

Tanultam immunológiát, ismerem a szóban forgó oltások működési mechanizmusát, az előállítás alapját. Ezek az oltások nem pár hónapja lettek kitalálva. Korábban is készítettünk hasonló működési mechanizmus alapján vakcinákat, csak most egy másfajta kórokozó ellen. Ahogy egy immunológus imserősöm frappánsan kifejezte: " ez olyan, hogy mondjuk korábban eper-őszibarack turmixot készítettél, most meg eper-málna turmixot csináltál". A lényege ugyanaz.

"De aki bízik bennük, az utána olvas egyáltalán a különböző híreknek amik terjdnek az oltások negatív hatásairól? Vagy hallott ezt-azt, de figyelmen kívül hagyja?"

Hol olvasol utána? milyen tanulmányok ezek, milyen bizonyítékon alapulnak, milyen kutatással jutottak információkhoz? Az, hogy a 24.hu-n olvasok valami harmadkézből jött bizonytalan esetet egy emberről, nem érdekel.

Az internet egy pöcegödör, külön művészet, hogy megtaláld a hiteles információkat.

Az a baj, hogy nagy a bizonytalanság, a média is keveri a ...-t, az orvosokban/eü dolgozókban nem bíznak az emberek. Hiába töltünk a szabadidőnkből is rengeteg időt azzal, hogy a legfrissebb információink legyenek a covidról és pl. a vakcinákról, akkor sem nekünk fog hinni az átlagember, hanem az interneten talált lebutított információknak. Addig, amíg nem lesz tényleg nagy baj, és az emberek annyira fogják félteni az irhájukat (végre), hogy belátják, hogy az oltás szükséges dolog.

Én speciel a vírustól sokkal jobban félek. Már be vagyok oltva (én Pfizert kaptam, de a jelenlegi helyzetet elnézva ha még nem kaptam volna, gyakorlatilag bármit elfogadnék), és valamennyire megnyugtat. Továbbra is maszkot hordok, munkahelyen "tiszta zónán" is FFP2+sebészi kombinációt, és betartom a szabályokat. Mivel itt vannak a mutánsok, még nem tudjuk, hogy ellenük is fognak-e hatni, illetve melyik fog és melyik nem. A Pfizer elvileg a dél-afrikai mutáns ellen nem hat, tehát hamis biztonságba nem ringatom magam. Mindenesetre nálunk mindenki át lett oltva, és azóta nem is volt COVID miatt karanténban senki. Amúgy elvileg az oltással is elkaphatod a betegséget, de sokkal enyhébb lesz a lefolyása.

És végül: a COVID vírustól sokkal jobban kellene félni, mint az oltásoktól. Az a baj, hogy arról keveset beszélnek/írnak a mésiában, hogy ez a vírus hosszútávon is nagyon ijesztő dolgokat képes művelni a szervezettel, és még nem is tudjuk, hogy évek múlva mik jönnek elő. Ugyanis nem a tüdőt támadja, hanem úgy néz ki, hogy az ereket, ezáltal bármelyik szervrendszert károsítjatja. A szívet, a tüdőt, a májat, a veséket, úgy néz ki, hogy még az idegrendszert is. Kezdenek jönni a rendszerbe a COVID-on már átesett betegek, és nagyon sokan panaszolták, hogy a fertőzés óta valami nem oké velük olyan téren, hogy aluszékonyak, dekoncentráltak, lassabb a gondolkozásuk stb. Szakirodalomban már megjelent pár olyan esettanulmány, hogy COVID fertőzést követően sclerosis multiplex-szerű megbetegedés alakult ki az érintett idegrendszerében.

Nagyon sok mindent nem tudunk még erről a vírusról. Lehet, hogy aki most veri a mellét, hogy ő átvészelte és alig volt tünete, majd pár év múlva extrém magas vérnyomással, cukorbetegséggel, impotenciával stb. lesz diagnosztizálva.

2021. márc. 1. 15:55
 12/19 anonim ***** válasza:
#11 Sajnos valami alapja van, hogy sokan nem bíznak meg az orvosokban. A pénz. Tisztelet a kivételnek, lehet, te is beletartozol, a leírtak alapján én úgy vélem, de nagyon kevés az, aki valóban hivatástudatból végzi az orvos hivatását, nem egy papírpénzt látva a páciensébe. Bár ma már nincs hálapénz, a bizalmat viszont nehéz visszaszerezni.
2021. ápr. 5. 04:58
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Akár pénzért, akár hivatástudatból dolgozik egy orvos, attól a szakmai felkészültsége még adott. (Nyilván köztük is vannak kevésbé hozzáértők, de nem több, mint bármely más szakmában.) Szóval, egy orvos véleménye helyett inkább a szomszédnak hinni nem célravezető.
2021. ápr. 7. 21:59
 14/19 anonim ***** válasza:
13. Az a baj, ha csak a pénzért dolgozik, akkor simán megvehető bagóért, csakhogy megfeleljen a médiának. Az én orvosom pl azt mondja, várjak még vele, inkább fókuszáljak az immunerősítésre. Nincs nekem bajom az oltással, csak amit ilyen mértékben nyomnak, az nekem kissé gyanús. Ha felmerül egy kérdés, vagy ellenérv, a Facebook, YouTube rögtön cenzúráz, azokat az embereket már nem is említem, akik csak konteós vagyozni tudnak, saját magukat minősítik. Tudom, hogy manapság minden a pénzről szól, csak ennek is lehetne azért egy határa.
2021. ápr. 7. 23:31
 15/19 anonim ***** válasza:

Én nem hallgatnék a te orvosodra, mert az immunerősítés ide már édeskevés.

Egyébként pedig, az a doki, aki csak a pénzért dolgozik, teoretikusan még felkészültebb kell legyen, mert melyik beteg adna pénzt egy felkészületlen hozzá nem értőnek? Egyszer talán, de utána sürgősen otthagyná.

Az oltás szükségessége a jelen helyzetben pedig tudományos konszenzus a világban. Úgy általában is az oltások szükségessége, most pedig különösen. Ezt néhányan vitatják (szakmai alapon), de amíg erről meg nem győzik a tudományos közvéleményt (ugyancsak szakmai alapon), addig - nagyon helyesen - marad a többségi álláspont.

De a YouTube és Facebook huszárok nem ebbe a körbe tartoznak, az ő működésüknek csak az a (negatív) eredménye van, hogy a tudomány jelen állása szerinti helyes állásponttól eltántorítják a laikus olvasókat/hallgatókat.

2021. ápr. 7. 23:47
 16/19 anonim ***** válasza:
0%
Nem érted mire gondolok, szerintem. Itt nem a meggyőzésről van szó, hanem arról, hogy meg se akarják hallgatni az ellentábort, nincs egy vita, egy megbeszélés főműsoridőben. Sajnos nekem az édeskevés, amit Győrfi Pál mond a tévében, vagy egy állatorvos, vagy ahogy politikusok vitatkoznak veszekednek a stúdióban. Egyébként megértem, hogy egzisztencia kérdése is ez az orvosok részéről, de sajnos a tapasztalataimra tudok hallgatni, ritka, mint a fehér holló az olyan orvos, aki valóban meggyógyítani akarja a betegeit. A vírus pedig korántsem lenne olyan veszélyes, ha a média befejezné a pánikkeltést, s a halálozási számok sulykolása helyett megemlíteni a gyógyultak számát is, folyamatosan. A félelem, az elszakítás öl a legjobban, ezt 2 rákos beteg rokonomnál is tapasztaltam. Aki nem félt a betegségtől, az ma is köztünk van, szemben azzal, aki félt, magába tömve a gyógyszereket, nagyon hamar eltávozott. Az is érdekes dolog ugyanakkor, hogy az őszi maszkhordást követően, illetve a mostani oltakozás közben ugrottak meg így a számok. KSH-t érdemes tanulmányozni, érdekesek az összefüggések. Sokáig viszont nem kéne csinálni ezt a nagy lezárást, mert égetőbb probléma az, hogy az élelmiszer, ingatlanárak az egekben, az ország csődközeli helyzetben. Aki fél, vagy veszélyeztetett, maradjon otthon.
2021. ápr. 8. 00:45
 17/19 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, de te tévesen látod az összefüggéseket, és rossz következtetéseket vonsz le. De gondolom, nem lehet erről meggyőzni, úgyhogy nem is próbálkozom vele.

Az első felvetéseddel kapcsolatban viszont visszadobom a labdát: te nem értesz engem, mert én éppen azt magyaráztam, hogy ezeket a kérdéseket tudományos fórumokon, és nem tévéműsorokban kell megvitatni. (Aztán, ha az oltásellenes tudósok be tudják bizonyítani az igazukat a többségi tudóstársadalomnak, akkor utána kihirdethetik a tévében a végeredményt. Bár kétlem, hogy ez sikerülne nekik.)

Ha pedig nem akarod sokáig csinálni ezt a lezárást, akkor oltasd be magad, és erre biztasd az ismerőseidet is, mert különben max. ideiglenes lesz a nyitás, hacsak valami csoda nem történik.

2021. ápr. 8. 18:35
 18/19 anonim ***** válasza:
Inkább elvonulok akkor egy tanyára. Ha valaki vállalja a felelősséget, s nem zsarolnak, max akkor oltatom magam. Én se akarok senkit meggyőzni, nem kötelező az oltás, s így is van rendjén. Érdekes, számos országban kimondják, hogy senkit nem lehet diszkriminálni, mert nem oltatja magát. A másik, hogy olyanok rendelik el a lezárásokat, s hárítják át a felelősséget, akik maguk felelősek az egészségügy állapotáért. Elég szomorú, hogy nem látják el a betegeket a Covid miatt, s olyanokat is beleszámolnak a statisztikába, aki teljesen másban halt meg. Lehet itt hülyének nézni a másikat, csak amikor ilyeneket lenyilatkoznak, akkor joggal feltehetem, hogy én miért oltassam magam? Attól a másik ember többet fog törődni az egészségével, leteszi azt a rohadt cigit? Mindenki magáért felelős.
2021. ápr. 8. 21:34
 19/19 anonim ***** válasza:

Amiről beszélsz, nem magyar, hanem világméretű probléma. A magyar egészségügy állapota pedig nem is olyan rossz, mint amilyennek be van állítva - kérdezd meg a sok külföldön dolgozó magyart, miért járnak haza, és itt intézik az egészségügyi problémáikat, nem pedig abban az országban, ahol élnek.

Ez a vírus már bebizonyította, hogy nem fog csak úgy magától eltűnni. Akkor pedig mi a megoldás? A tudományos álláspont szerint az oltás, ami radikálisan lecsökkenti a fertőzésre fogékonyak számát, míg aztán a vírus nem tud továbbadódni, mert már nem lesz kibe átmenjen. Vagy, ha lesz is, max. kicsi gócok alakulnak ki, amiket könnyű lesz felszámolni, de nem lesz világjárvány megint.

A te megoldásod pedig pont azt eredményezi, ami ellen ágálsz: ha nincs elég beoltott, továbbra is terjed a vírus, leterhelt marad az egészségügy, nem jut kapacitás az egyéb betegekre.

Amúgy meg, ne hidd, hogy olyan egyértelmű meghúzni a határvonalat, eddig nem COVID halott, innentől az. Mibe halt bele? Megállt a szíve. Jó, de mitől? Nyilvánvalóan, aki COVID fertőzött és autóbalesete lesz, azt nem számolják bele a statisztikába. Aki tavaly tavasszal volt COVID-os, és idén tavasszal halt meg akármiben, azt sem. De aki COVID-dal bekerül a kórházba, és ott a kezelése alatt meghal, az COVID halott. Akkor is, ha nem tüdőgyulladásban, hanem mondjuk vastagbélgyulladásban hal meg, mert elkapott egy kórházi fertőzést. Vagy akkor nem? Nem a koronavírus okozta a bélgyulladást. De nem alakult volna ki, ha nem kerül koronavírus miatt kórházba. Érted már?

Mindenki felelős magáért, de másokért is. Olyan szintig biztosan, hogy nem árthatsz másoknak. És igen, van olyan szintű össztársadalmi érdek, ami már felülírja az egyéni döntési szabadságot. Alakulhat ki olyan helyzet, amikor még kötelezővé is tehetik az oltást. (Már most van egy csomó kötelező oltás.) A szolgáltatóknak pedig joguk van eldönteni, milyen feltételekkel szolgáltatnak. Nem dohányozhatsz pl. akárhol. Az utazásból kizárható a részeg utas. A te gondolatmeneted szerint ez jogtalan diszkrimináció a dohányosokkal meg a részegekkel szemben.

2021. ápr. 8. 23:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!