Másnak még sose ment el a szaglása, ha beteg volt?
Nem teljesen értem miért mondják, hogy a szaglás/ízérzék elvesztése covid specifikus tünet. Világ életemben ez volt, ha náthás voltam, hogy 1-2 hétig se ízeket se szagokat nem éreztem. Anyukám legnagyobb szerencséjére, mert mindig itatta velem a borzalmasabbnál borzalmasabb gyógyteáit, de ilyenkor semmit sem éreztem belőlük. :)
Másnak ez tényleg ennyire szokatlan?
Érdekes, nekem pont fordítva. Amikor beteg vagyok, mindig felerősödik a szaglásom. Mindent jobban érzek. Nem is igazán ez a "baj" hanem az, hogy minden illatot, szagot ingernek érzek, és szinte bármilyen szag is csapja meg az orrom, tüsszögök tőle. Nagyon kellemetlen, amikor 5-10 percenként tüsszögök, 1 nap betegség miatt már ezért fáj a torkom.
De szerintem ez egyedi eset, mindenkitől azt hallom, ha csak meg van fázva, ha nem is szűnik meg a szaglásuk, akkor legalább tompa lesz.
Fogalmazzunk úgy, hogy a koronavírusra sokkal jellemzőbb a szaglásvesztés, főleg a náthatünet nélküli szaglásvesztés, mint bármi másra. Előfordul influenzánál is, de nem gyakori annyira.
Aki esetleg tanult alap valószínűségszámítást a középiskolában, ott szoktak hozni egy példát, hogy a kórházban a betegek 20%-a lázas és 10%-a influenzás, de az influenzásoknak 60%-a lázas. Tehát ha lázas vagy, akkor valószínűbb, hogy influenzás is vagy, mint ha nem lennél lázas. Mert ugyan vannak lázasok a nem influenzás csoportban is, de kisebb arányban.
Ha náthás vagy az orrdugulás miatt nem érzel ízeket, szagokat.
A covidos, akkor orrdugulás nélkül se érzel semmit, mivel teljesen máshogy betegít meg. Egész egyszerűen megfertőződnek azok a sejtek amik az ízekért, szagokért felelnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!