Kezdőoldal » Egészség » Immunrendszer, fertőzések » Hogyan működik az oktás?

Hogyan működik az oktás?

Figyelt kérdés

Konkrétan 1 dologra vagyok kíváncsi.

Azt írják, ha 3 hónapon belül átestem a koronán, akkor ne oltassam be magam.

És mi van akkor, ha 1 hónapja tünetmentesen átestem?

2021. febr. 17. 07:52
 1/6 A kérdező kommentje:
Az elírásért bocs.
2021. febr. 17. 07:57
 2/6 Wadmalac ***** válasza:
79%

"Azt írják, ha 3 hónapon belül átestem a koronán, akkor ne oltassam be magam."

Ennek valószínűleg két oka van. Egyrészt jó eséllyel megvan a védettséged a betegség miatt, másrészt éppen, mert az immunrendszered már tudja, mit kell tenni, az oltásra is túl vehemensen reagálhat, úgy belázasodhatsz, hogy csak na.

"És mi van akkor, ha 1 hónapja tünetmentesen átestem?"

Űgy érted, biztosan, teszttel igazoltan, vagy arra gondolsz, hogy tudtod nélkül?

Hát ha gyakorlatilag nyom nélkül átment rajtad a nyavalya, akkor valószínűleg a vakcinára is hasonlóan kicsi vagy nulla lesz a szervezet reakciója.

Istenigazából ez sem biztos, volt, aki egyszer tünetmentesen átesett és egy második fertőződés pár hónapra rá ágynak döntötte.

Ez már múlhat azon is, melyik mutációt kapta el stb.

Ha valóban igazoltan átestél, még ha tünetmentesen is, én azt javaslom, érdeklődj az oltás-jelentkezésnél elérhető címeken, mi az optimális megoldás.

2021. febr. 17. 08:08
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

"És mi van akkor, ha 1 hónapja tünetmentesen átestem?"

Valójában ezt nem te döntöd el, nem úgy működik, hogy "beoltatom magam". Amit leírtál, szépen el kell mondani az oltóhelyen, és majd eldöntik, indokolt vagy szükséges-e az oltás az ott lévő adott vakcinával.

Amúgy mindegy, hogy tünetmentesen-e. Ha átestél, akkor átestél.

2021. febr. 17. 09:50
 4/6 anonim ***** válasza:

Amikor az ember megfertőződik, akkor a szervezete immunválaszként az adott fertőző anyagra ható sejteket állít elő, ezek az antitestek. A fertőzés sokféle lehet, ahogy az adott ember is. Ha lassú a mikroba szaporodása, ugyanakkor gyors az immunválasz, akkor a létrejövő antitestek olyan gyorsan pusztítják el a mikrobákat, hogy azok nem tudják kifejteni a hatásukat. Ekkor tehát ennek az embernek kiváló az immunrendszere.

Ha ismét kap egy fertőzést, és ez megegyezik az előzővel, az immunsejtek már készenlétben állnak, kivégzik a kórokozót, mielőtt elszaporodna. Ezt jelenti a védettség. Ha azonban mutáns kórokozó érkezett, akkor több eset van. 1. eléggé hasonló, alkalmasak a meglévő immunsejtek a pusztításra - nincs betegség. 2. elegendően mások, ekkor a szervezet új immunsejteket gyárt, és az új kórokozó szaporodási sebességétől függ az eredmény. 3. a mutációk csak kicsit térnek el - a szervezet az előzővel azonosnak veszi, bedobja a meglévő immunsejteket, de ezek mégse alkalmasak a pusztításra, tehát igen komoly betegség alakul ki, mert a szervezet meg van győződve a hatásos védekezésről, ez azonban nem igaz. Így olyan, mintha az egyénnek nem lenne immunrendszere. Ilyesmibe lehet akár belehalni is.

Az oltás nem egyéb, mint a kórokozó szimulálása. Bejön a szervezetbe egy "mintha" kórokozó. A szervezet legyártja az immunsejteket, persze azoknak semmi dolguk, mert a "mintha" nem tud szaporodni. Viszont így olyan, mintha az illető már átesett volna a betegségen, egy új fertőzés esetén a "haderő" készen áll, azonnal bevethető, mielőtt a kórokozó túlszaporodna.

Tehát aki átesett, nem kap oltást. Persze (jó esetben) megvizsgálják, miféle mutációtól jöttek létre az immunsejtjei, és ha az oltóanyag is "ezt tudja" az oltás fölösleges (bajt nem okoz, csak minek pazaroljunk egy drága szert fölöslegesen, mikor hiánycikk).

2021. febr. 17. 10:08
 5/6 A kérdező kommentje:

Wadmalac, igen, úgy értettem, ha a tudtom nélkül estem át. Én nem teszteltettem magam.

Köszönöm a válaszokat!

2021. febr. 17. 13:39
 6/6 Wadmalac ***** válasza:

"ha a tudtom nélkül estem át"

Nos, ha ennek lenne bármi jelentős kockázata, valószínűleg szóba került volna a vakcinázás terén.

De abból baj nem lehet, ha a megfelelő helyen rákérdezel.

2021. febr. 17. 13:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!