Valós veszély-e az, hogy a vírusok szárnyat növesztenek?
A kérdés tudományos szempontból nem is akkora hülyeség.
A vírusok nem tekinthetőnek élőnek, mégis szaporodnak parazitaként. Ráadásul sokszor hibajavító mechanizmusok sem működnek a sejtben ilyenkor, szóval a mutációs ráta magas lehet.
Ezért az evolúció bőven érvényes rájuk.
Az előnyös tulajdonságokkal bíró vírus jobban terjed, így alakulnak ki az erősen virulens kórokozók is.
A "passzív" repülés már konkrétan a részük. Apró 120 nanométeres részecskék, amik porokra, cseppekre tapadva lebegnek.
Itt már lehetnek eltérések vírus és vírus között. Mekkora a partikula? Milyen mértékben tapad meg felületeken? Az UV mennyire szedi szét? Milyen típusú burka van?
Mennyire stabilak a fehérjetüskéi?
Vannak-e hőrezisztens komponensei?. (Vannak sokkal jobban hőálló vírusok)
Mennyire reagál a PH-ra?
Ezek bizony evolúciós kérdések, és ettől függ, hogy egy vírus meddig aktív egy aerosolban. Na meg attól pl hogy tüsszög-köhög-fosik az illető és meddig.
Egyébként aerodinamikailag - szerintem - nem lényeges a vírus alakja.
Kialakulhatna juharfa szerű fehérjeszárny is rajta, de ez nem javítaná a repülési képességét, mert önmagában nem jellemző egy vírusrészecske. Mindig valamilyen aerosolban repül.
300 nanométertől 4000 nanométerig...
FFP3 maszk pl 22 nanométerest is ki tudna szűrni.
+ még egy infó, ilyen méretskálán 100 nm-nél már nem érvényesek a klasszikus aerodinamika törvényei!
Inkább számolnék már akár a kvantummechanikával, vagy nanofluidika megfigyeléseivel és törvényeivel.
Szóval szerintem egy 120 nanométeres juharfa propeller mag nem lesz jobb repülő szerkezet egy 120 nanométeres gömbnél, ami Brown mozgással mozog.
FFP3 maszk pl 22 nanométerest is ki tudna szűrni.
Azt nem tudom, de próbálj meg egy 22 nm-es lyukméretű szöveten át levegőt venni.. egész nap. Halál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!