Ti milyen óvintézkedéseket tesztek, hogy ne kapjátok el a koronavírust?
Tényleg nem unjátok még???????????????
Az indokolatlan pánikkeltés büntetendő cselekmény..
https://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?keres=koronav%C3%..
" A közveszéllyel fenyegetés egy bűncselekmény, amelyet a Büntető törvénykönyv határoz meg, megadva a büntetését is:
"338. § (1) Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta."
12. :
"valótlan tényt"
Tehát ha nem létezne semmilyen vírus, de terjeszteném, hogy létezik, és ezzel ijesztgetnék mindenkit, akkor valóban igaz rám az idézett jogszabály.
Én értem, hogy unod már ezt a hisztit, hidd el én is.
Azonban én azért unom, mert látszik, hogy hány olyan ember van, aki tök nincs tisztában az alapvető dolgokkal, totális tudatlanságban élnek, és elhisznek mindent amit a blikk ír, illetve pont e tudatlanság miatt felfújják a dolgot.
Ez ellen kéne inkább küzdeni, szomorú..
De ettől még ez a vírus létezik, és bagatellizálni sem kell. Csak le kell nyugtatni az embereket tényekkel.
“ hogy szerinted mi a teendő.”
Szerintem nekünk is tele kéne hisztizni az egészség rovatot. Az biztos segítene. :)
Azért én csínján bánnék ezekkel a kijelentésekkel, noha sok válaszoló is ír butaságokat.
1) A 2019-nCov (a mostani koronavírus hivatalos neve) mortalitása (halálozási aránya) 2,5-3% körüli. Az influenzáé összehasonlításképpen 0,1%. Tehát mindenképpen veszélyesebb vírus, mint a sima szezonális influenza. Azonban érdemes megnézni, hogy a 2019-nCov főleg idősebb, legyengült szervezetű emberekkel végzett (a halottak között voltak rákosok, immunhiányos állapotban szenvedők, frissen műtöttek és extrém módon cukorbetegek is). Egészséges felnőttek között, megfelelő orvosi kezelés mellett nagyon alacsony a mortalitása.
2) A vírus R0 számát érdemes szemügyre venni. Ez a szám jelöli azt, hogy egy fertőző személy átlagosan hány másik embert fertőz meg. Hivatalos jelentések szerint az R0 2,5 körül van. Ez alacsonyabb, mint a szezonális influenzáé, nagyjából a közönséges náthával egyenértékű. Ez nehezíti a vírus terjedését.
3) Érdemes még elolvasni, milyen fehérjékkel csatlakozik a vírus a megfertőzött sejtekre. Ez ebben az esetben az ún. ACE2 enzim, ezzel "tapad" hozzá a vírus a sejthez. A jó ebben, hogy az ACE2 nem egy újkeletű történet: a SARS és a MERS kórokozója is ezt az enzimet használja, így ez ismert az orvostudomány előtt. Mivel a SARS és a MERS korábban már okozott járványokat, így kapásból több kisérleti gyógyszer is van, ami ezt az enzimet blokkolja, azaz lehetetlenné teszi, hogy a vírus rátapadhasson sejtekre. Így sokkal gyorsabban tudnak gyógyszert fejleszteni ellene, mivel ismerik a vírus működési mechanizmusát.
4) Térjünk vissza még kicsit a mortalitásra: Kínában 2,5-3%. Ami egy fejlettebb, európai kórházban még ennél is alacsonyabb lehet a higiéniás körülmények miatt. Nem ismerem Vuhant, nem jártam ott, de Kínában azért nem szívesen feküdnék be egy közkórházba. De ami miatt ezt lényegesnek gondolom: ha megnézzük a pár évvel ezelőtti afrikai ebola-járványt, ott extrém magas, helyenként több, mint 50%-os halálozást mértek. De azoknál a fertőzötteknél, akiket Európába, vagy Amerikába szállítottak, ez a szám drasztikusan leesett néhány százalékra. Ennyire sokat számítanak a megfelelő felszerelésű kórházak. Amelyekből nyugaton jelentősen több van, mint Kínában.
5) A WHO és a CDC nem elsősorban a nyugati világért (EU, USA stb.) aggódik, mivel egy ilyen járványt kezelni tudunk megfelelő óvintézkedésekkel. A veszély inkább abban rejlik, ha ez a vírus beszabadul az indiai slumokba, vagy az afrikai falvakba. Az ottani viszonyok között ugyanis nagyon sok embert tud megölni. Megint csak a higiénia, és alapvető gyógyszerek hiánya miatt.
Most jöttem haza Ázsiából. Olyan helyeken jártam, ahol volt fertőzött. Rengeteg kínaival voltam összezárva két hétig. A megérkezés utáni napon ifluenza-szerű tüneteim voltak.
Ha akkor elmegyek orvoshoz, csak kicsesztem volna magammal, meg a kollégáimmal is, mert a meleg és a légkondi miatti tünetek okán koronavírus-gyanúsnak ítél egy pánikoló körzeti orvos. De szerencsére nem vagyok hipochonder, így beteg sem lettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!