Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Bevan gyullad 3 fogam is....

Bevan gyullad 3 fogam is. Szedek ra antibiotikumot plusz cataflam. Ha ki idegeltetem tobbe nem fog begyulladni?

Figyelt kérdés
Akihez tartpzok fogorvos mindenkepp huzni akarja ha elfogy a gyogyszer.en nem szeretnem.ha mondom neki h idegelje ki,ne huzza ki,nem biztos h ki idegeli.akkor mast kell keresnem aki ki idegeli.maganorvos nem tom menyit kerne ilyenert.akihez tartozok nem tomi be,szte nem mentheto.nem fogom kihuzatni
2019. júl. 19. 16:17
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:

Csak jelzem, hogy én is egyetértek az 5-ös válaszolóval. Szóról szóra igaza van, csak a megfogalmazásán javíthatna. A genetikáról pedig (ha már ennyire biztos vagy benne) elmagyaráznád, hogy a streptococcus mutans, a demineralizáció vagy a dentális plakk jelenléte pontosan milyen gének útján és hogyan öröklődik? Mivel ezek a szuvasodás legfőbb okai (egyébként összefüggésben vannak egymással) és közük sincs a génekhez. Tulajdonképpen erre alapszik majdnem az egész fogászati szakmakör.

A genetika a fogorvosi szakma szerint pusztán hajlamosító tényező. Azaz önmagában még nem okoz feltétlenül szuvasodást. Ehhez még legalább további 5! tényezőnek jelen kell lennie, pl. életkor (leginkább fiatalkor), cukorbetegség, nyálszekréció, munkahely, terhesség, hormonok... Ugyanakkor összehasonlításként a rossz szájhigiénia nem hajlamosító tényező, hanem közvetlen oka a szuvasodásnak. Hiába van jelen egy adott esetben genetikai hajlam, ha a rossz szájhigiénia eredményeként a fogon maradt dentális plakk okozza a károsodást. Egyébként a dentális plakkot (azaz lepedéket) a fogorvos azonnal messziről észreveszi, de egyszerűen egy plakkfestő tablettával (gyógyszertárban kapni) ki lehet mutatni akár otthon is: fogat mosol, elrágod a tablettát, körbenyalod a fogaidat és meg is van az eredmény, hogy mennyire voltál alapos.

Húzni vagy gyökérkezelni? Elmondanék azért valamit a magánrendelő kontra körzetis témáról. Legyen bármelyik fogorvos is, elsőnek azonnal kiszúrja a lepedéket, a rossz fogak mennyiségét, ehhez hozzáadja az életkorodat és ez alapján fog dönteni. A magánrendelőnek a laikus azt gondolná, hogy a foghúzás éri meg, mert abból lehet szép drága lehúzós fogpótlást csinálni. Alapesetben ez így is lenne, de a legtöbb magánrendelő 1-2 éves garanciát vállal a fogpótlásokra - azaz az idő előtt tönkrement fogpótlást ingyen (egzakt a fogorvos fizujából) újracsinálják. A fogorvos pedig pontosan tudja, hogy az a páciens, aki 3 súlyosan rossz foggal érkezik, az nem holnap fog megtanulni helyesen fogat mosni. Éppen ezért minden lehetőséget megragad, hogy a garanciális kezeléseket elkerülje (a gyökérkezelésre sehol nincs garancia).

A körzetis fogorvos is ugyan azt látja a szájban, és bár valóban több pontot kap a gyökérkezelésért, de neki ez nem oszt - nem szoroz semmit a fizetésén (a gyökérkezelésnek nagyobb az anyagára). Az ő szempontjából az a lényeges, hogy a problémás páciens minél kevesebbszer toppanjon be időpont nélkül és fájó fogakkal. Ez így egy kicsit gonoszan hangzott, de ő is ugyanúgy tisztában van vele, hogy a páciens továbbra is el fogja hanyagolni a fogait. A foghúzással tulajdonképpen "véglegesen" megoldja a gondokat.

Amit én tanácsolnék, kérdező, hogy ha gondolod menj el nyugodtan egy magánrendelőbe és érdeklődj ott is. A legtöbb helyen az első állapotfelmérés ingyenes és csak a röntgenért kell fizetni. A lényeg, hogy valamit kezdeni kellene a helyzettel, mert ez így nem állapot. Minél tovább vársz, annál biztosabb lesz a foghúzás és a zsibbasztás se tud hatni a gyulladt területen (ezért fájt a korábbi foghúzás, mert kivártad a legrosszabb helyzetet). A másik, meg ha nem ragadod meg a fogkefét és a fogselymet, akkor genetika ide-vagy oda rövid úton a többi fogaddal is ugyan ez lesz a helyzet. Sokkal egyszerűbb megelőzni a bajt, mint rettegni a fogorvostól. Az interneten és a youtubon rengeteg cikk és videó van a helyes fogmosásról, használd ki.

2019. júl. 19. 23:26
 12/32 anonim ***** válasza:
Azért én megnézetném egy magán fogorvossal, hogy valóban húzni kell-e mindet. A legtöbb helyen az állapotfelmérés ingyenes, csak a panoráma röntgenért kell fizetned.
2019. júl. 20. 07:01
 13/32 A kérdező kommentje:
Most egyedul kell menjek a foghuzasra.a kprzeti jul.30ra adot idopontot.jovo szerdan fogy el az augmentin.epp h hazaer ferjem munkabol mar mehetek is.gyerekekkel kell legyen,tehat mehetek egyedul.de annyora felek foghuzastol,tudom milyen fajdalmas.legutobbbis szinte egesz nap verzett s bevolt dagadva foghuzas utan.de jat ha muszaj akor muszaj.nem akarom nagyob problema legyen.ja s meg szoptatok,remelhetem h nem megy bele gyogyszer anyatejbe.orvos azt monta szedhetem ezt.
2019. júl. 20. 07:17
 14/32 anonim ***** válasza:
Én megértelek több dologban. Nekem is volt olyan foghúzásom sztkban ahol nem hatott az érzéstelenîtö. Magánban ilyen még nem fordult elö. Én sem mentem utána sokáig. Több sztk rendelöben megfordultam csak rossz tapasztalataim vannak. Van néhânz rendes orvos ott is, de igen ritka. Mióta magánba járok, félévente megyek. Ha megfájdul a fogam még aznap kérek idöpontot. Ennek csupán annyi oka van, hogy tudom nem fognak kînozni, és érzéstelenîtöt is amennyire csak lehet óvatosan szúrnak. Én úgy vesztettem el egy fogat, hogy sipoly volt melletye. Sztkban röntgen, minden nélkül kirángatták. Éreztem mindent. Ma mâr tudom (amit ott senki nem mondott el) hogy ez egy gyulladás, antibiotikum kellett volna râ, gyökérkezelés, minimum egy röntgen... És talán ma is meglenne. Alulról verte a milliot a fogszabályozásom, minden fogam rendbe lett téve, azóta is rendszeresen jârok ellenörzésre, tehât nem nem igénytelenség miatt történt ez...mégis igy jârtam. Megvolt életem elsö gyökérkezelése is MAGÁNBAN. Fájt ráharapásra. Tömést cseréltünk nem segitett. Kapott gyógytömést antibiotikumot szedtem nem segîtett. Maradt a gyökérkezelés, teljesen fájdalommentesen. Olyan résznél ahova már nem is kellett volna érzéstelenitö is kaptam,mert mondtam h én értem, hogy a fog nem él, de én akkor is félek, a sok rossz tapasztalat miatt. Kértem, kaptam. Sztkban többször volt, hogy fúráshoz kértem VOLNA de nem kaptam, majs egyszer mikor front fognál nem hagytam magam, belém vágta úgy a tüt mint a darts táblába, a könnyem csorgott mondván "tessék, mondtam hogy az injekció jobban fog fâjni" ergo direkt csinálta... Magánban ez úgy megy hogy érzéstelenîtő zselé, kis szúràs, pici érzéstelenîtő betol vàr, és tovàbb adja. És ott is tele a vàró, és mégjobban idöre kell dolgozni, mert fizetős vendégek jönnek, úgyhogy màr bocs, de hadd ne kelljen telesirni a zsepit az sztk fogorvos szegény sorsa miatt. Àllatnak nem kell lenni akkor sem ha valaki sztk-ban dolgozik. Főleg, hogy a legtöbbje tömőanyagot, lidokaint nyúl le a sajàt magàn rendeléséhez... Én azt tudom mondani, ha kenyéren meg vizen élek majd akkoris kifizetem a magànorvost. És sztks székébe nem ülnék le, akkor sem, ha ő fizetne nekem. Értem , hogy sokan nem àpoljàk a fogaikat, de attól nem kell àllatnak lenni.
2019. júl. 20. 09:28
 15/32 anonim ***** válasza:
Még azt hozzâtenném, hogy kérdezö szoptat, ergó kicsi gyereke van. Màr bocs, de nem mindenkinek àllnak csokorban a nagymamàk,meg csalàdtagok, hogy azonnal vigyàzzanak a gyerekre, akàr egy sok alkalmas gyökérkezelésnél, vagy h azonnal el tudjon menni. Főleg ha a férj mint àltalàban dolgozik. Aki meg előàll azzal, hogy vigye magàval, annak meg azt tudom mondani, hogy nem làtott se babât se sztk rendelőt. A legtöbbje szutyok, nincs egy tiszta négyzetméter tisztàba tenni a gyereket, ha megéhezik, elfàrad üvölajd a vâróban, ja és mégis a kezelés alatt kivel van??? Jah értem adja oda az asszisztensnek??? És ha az is egy bunkó, vagy ez a gyerekvigyàzósdi nincs inyére?? Vagy ha segit is de a gyerek orditani kezd a kezelés közben??? Eszem megàll, hogy csak a tàmadàs megy EQ nukuval....
2019. júl. 20. 09:39
 16/32 anonim ***** válasza:
Ja igen. Juli 20-àn juli 30-ra kap idöpontot ilyen esetben??? Magànfogorvos màsnap fogad,menti ami menthetö, és akkor is ha tele a naptàr, mert sürgös eset elsőbbséget élvez. Nem egy meg nem kêt gyökérkezeléses kérdésnél olvasom, hogy 2-3 hétre kapja az idöpontot. Hagyjuk màr, gyógytöméd vagy idegölö max 1 hét. Gyökérkezelni is minél gyorsabban kell, hogy csökentsék a fertőződés lehetöségét. Pl olvas sokszor sztks nyitva hagyja a fogat 2 hétig??? Magànban ez max 2 esetleg 4 nap hogy gyorsan ürüljön és zàrjàk is le minimum ideiglenessel szóval tényleg hagyjuk màr a hülyeségeket...
2019. júl. 20. 09:44
 17/32 anonim ***** válasza:
*csökkentsék
2019. júl. 20. 09:44
 18/32 anonim ***** válasza:
És mielott kezdenénk hogy jajj mert sok a beteg. Jól müködö magànban is, de akkor is időre betuszakolja a sürgös esetet, max mindenki vâr egy kicsit és kivàrja, mert inkâbb vàr egy jó orvosra, mint azonnal bejusson egy rosszhoz
2019. júl. 20. 09:46
 19/32 A kérdező kommentje:
Hat nem tom mi legyen akkor.menjek az sztk hoz,de foghuzasrol rosz elmenyem van nagyon.de a fizetos nagyon draga lehet.sztk s fogorvos rontgent se csinal.ugy felek.mindegy meglatom elso fognal mikor huzza mennyire faj,s ha annyira h mar elviselhetetlen,muszaj maganba mennem.szerdan elfogy az antibiotikumom,utana kedden huzza a fogam
2019. júl. 20. 10:28
 20/32 anonim ***** válasza:
Itt kérdező nem az a baj (nem csak az) mennyire fàj, hanem hogy a fogakat nem lehet ész nélkül kihúzgàlni, mert nem nő vissza. A làbad sem vàgatod le egyből ha fàj. Én nem mondom, hogy nem kell húzni, de magànban az utolsó csonkot is mentik ha lehet, mert arra lehet koronàt tenni. A hîdhoz le kell csiszolni két màsik fogat, ami tartja. Az implantâtum méregdràga és az is lehet kilöki a szervezet. Ha meg kihúznak fogat, azt pótolni kell, mert rossz lesz a ràgàs, az hat az emésztésre. Alsó fog esetén a felsőnek nincs alàtàmasztàsa, meglazul. A mellette lévő fogak deformàlódnak, bedőlnek. Én még ilyen gyökér és erre nem tudok szebb szót hozzààllàssal, hogy csak úgy ukmukfuk húzgàljuk ki a fogakat mintha akàr hajszàlak lennének csak sztkban talàlkoztam, sehol màshol....
2019. júl. 20. 12:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!