Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Felnőtt fogszabályzás (tapaszt...

Felnőtt fogszabályzás (tapasztalatok)?

Figyelt kérdés

Kisebb korom óta ferdék a fogaim,de sajnos csak most felnőtt korban (22) sikerült anyagilag összekaparnom magam.

Még a rossz fogakat kell megjavíttatnom,és úgy fél év múlva tudják felrakni a fogszabályzót,akkor tud vállalni az orvos.

Senkin sem láttam ilyen durva deformációt,a szemfogaim mindkét oldalon kicsit kiállnak,egyik oldalról nagyon,majdnem 4-5 mm. Az alsók is kicsit kezdtek szétcsúszni az utóbbi pár évben.

Nagyon aggódok,és rosszul érzem magam,mivel már így is tönkrement az önbizalmam,de nem tudom hogy viseljem el még ezt a fél évet mire felkerül,napról napra rosszabb,csúszkálnak,tovább ferdülnek,enni is kényelmetlen,mosolyogni,beszélni,emberekre ránézni sem merek már. Nagyon el vagyok keseredve. Attól is félek,hogy nem lesz tartós az eredmény,és nem tudom meddig kell hordanom,talán 2-3 év,talán több is.

Alsó-felső lesz,állandó.

Ti hogy vészeltétek át? Volt valaki ilyen rossz helyzetben?

2019. ápr. 10. 22:22
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha eddig kibirtad, akkor ez a fél év már semmi. Gondolj arra, hogy megéri várni.
2019. ápr. 10. 22:32
 2/8 A kérdező kommentje:
Eddig nem volt ennyire szörnyű.. Most rosszabbodott. De persze,igyekszem arra gondolni. :)
2019. ápr. 10. 23:03
 3/8 anonim ***** válasza:

"senkin sem láttam ilyen durva deformációt"

Menj el fogorvosnak, fogsz te látni olyan ortopéd fejeket, hogy hálát adsz az Istennek, hogy neked "csak" ennyi bajod van. Nagy részüknek ráadásul fel sem tűnik, hogy például nem tudja becsukni a száját, ezért szó szerint olyan feje van, mint ha tényleg értelmi fogyatékos lenne (olyan kis bamba), vagy mikor az alsó állcsontja annyira előreugrik, mint egy bulldognak (így is hívják egyébként, bulldogharapás), ami szintén nem zavarja...

Most már tényleg ezen a féléven nem múlik semmi, de egy jó szakember csak teljesen szanált szájra rak fel fogszabályozót. Amíg csak egyetlenegy lyukas fogad van, addig a fogszival azt kockáztatja az orvos, hogy tovább romlik az az állapot, azt meg nyilván te sem szeretnéd, hogy emiatt legyen plusz egy gyökérkezelt fogad, ne adj Isten mindjárt húzni kelljen, igaz? Már csak félév, mikor pedig már rajtad a fogszabályzó, akkor lehetsz bátrabb, hiszen látni fogja mindenki, hogy te megtetted, amit meg kellett tenned az ügy érdekében. Különben is manapság inkább divatja van a fogszabályzónak :)

addig is azt javaslom, hogy járj nyitott szemmel és nézd meg, hogy az emberek milyen fogazattal élnek. Meg fogsz lepődni. És most nem csak az ortopéd fejekre gondolok, de figyeld meg, hogy akár már a te korosztályodban hányan rohangálnak feltűnő foghiányokkal, kirohadt fogakkal (fogmaradványokkal), nem csak a hátulsó régióban, de konkrétan elöl. Az emberek döntő többsége sz*rik bele, hogy mi van a szájában, csak lehetőleg ne fájjon és minél kevesebbet kelljen foglalkozni vele. Úgyhogy nyugodj meg, ismerőseid nagy részének fel sem tűnt, hogy neked bármi problémád van a fogaid esztétikájával :D

2019. ápr. 10. 23:11
 4/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm,végülis igazad van. Sokszor nagyon parázok rajta,hogy mit gondolhatnak rólam,mondjuk annak örülnék ha tényleg nem is vennék figyelembe,de sajnos azért nehéz elhinni.

Azért is zavar,mert amúgy nagyon dekoratív vagyok,nagyon igényes,csinos,stílusos,és szépnek is tartanak,talán pont emiatt próbáltam ennyire kompenzálni mindent sminkkel,hajjal,jó ruhákkal,de még ígyis úgy érzem hogy csúnya vagyok,mert megszólalni sem merek,mert ledőlne a lepel. :(

2019. ápr. 10. 23:17
 5/8 anonim ***** válasza:
28%

Most őszintén... Ezen miért rágódsz? Nézz előrefelé, belekezdtél a fogszabályzásba, teszel azért, hogy jobb legyen, szebb legyen. Szerintem ez becsülendő.

Kevés olyan deformáció van, amit ne lehetne ma már szabályozni, az eredmény pedig tartós, ha utána is megfelelően használod az éjszakai készüléket.

2019. ápr. 11. 10:22
 6/8 anonim válasza:

Szia! Én is ugyanebben a helyzetben vagyok, most kezdtem el rendbe rakatni a fogaimat, tegnap húzták amiket kell és nemsoká megyek még 3at tömni kell... Én nagyon bánom, hogy csak most kezdtem el, kaptam a fogszabályzó orvostól egy kezelési tervet nagyjából még szerintem nekem is 4-5 hónap mire felrakjak de nagyon várom már... Én is ugyanezekkel kompenzaltam, csak mára rajottem hogy semmit se ér, mikor a csapból is a colgate reklám folyik. Az egész képet le rombolja ha kinyitod a szád.

. Kitartást Neked.

2019. ápr. 18. 11:13
 7/8 anonim ***** válasza:

Szia Kérdező!

Végül hogy alakult a dolog? Én is ugyanilyen problémával "küzdök" felnőtt nőként. Hiába vagyok csinos, a két első fogam miatt már olyan súlyos önbizalomhiányom van, hogy korábban a boltban is alig mertem megszólalni. (Szerencse hogy most van maszk)

Szeretnék én is belevàgni a fogszabályzásba. Jó lenne ha azt írnád, hogy te már túl vagy rajta és gyönyörű a mosolyod.

2021. márc. 6. 23:11
 8/8 A kérdező kommentje:

Szia! Azóta sikerült elkezdenem a folyamatot. Januárban felrakták, de márciusban jött a covid, ezért ritkásat jutottam el a kezelésekre, mivel nem mindig fogadtak. Azt leszámítva minden oké. Az első pár hónapban szinte teljesen helyrerázta a fogaimat, azóta csak a hátsók javulgatnak, apró változások látszanak. A nagyja már megvan. Arról nem esett szó, mennyi ideig tart még, mivel most ígyis "késésben" vagyok,de feltételezem, még 1-2 év biztosan, talán több is. Az alsót még nem rakták fel, mert arra várni kellett hogy ne fedjék egymást a fogaim.

Teljesen megszoktam, már észre sem veszem. Habár még rajta van a fogszabályzó, de a fogaim szépek alatta, szóval így azért százszor jobb mint nélküle. 😊

2021. márc. 8. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!