Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Fogszabályzósok! Válaszolnátok...

Fogszabályzósok! Válaszolnátok néhány kérdésemre?

Figyelt kérdés

Igencsak rondák a fogaim, lehet, hogy jót tenne egy fogszabályzás... :| Titeket szeretnélek megkérdezni, hogy nagyjából mire számítsak. :|

1. Magatoktól döntöttetek úgy, hogy szükségetek lenne fogszabályzóra, vagy fogorvos, szülő beszélt rá titeket?

2. Hány évesek voltatok, amikor elkezdtetek fogszabályzót hordani?

3. Nappal vagy éjjel kell fogszabályzót hordani?

4. Nem kellemetlen a viselése? Éjszakaisok, tudtok tőle aludni?

5. Mennyi ideje viseled/ mennyi ideig viselted a fogszabályzót?

6. Mennyire voltak kuszák a fogaid, mielőtt viselted?

7. Milyen volt eleinte a fogszabályzó? Később megszoktad?

8. Akik még mindig viselik, tudják, mennyi idejük van hátra? Ha igen, mennyi?

9. Nem áll rajtad furán a fogszabályzó?

10. Hogyan bírsz tőle enni? Nem okoz gondot, hogy valami beleakad, vagy ilyesmi? Hogyan oldod meg, ha ez bekövetkezik?

11. Most mekkora javulást látsz a fogszabályzó előtti és a fogszabályzó közbeni/utáni fogaid között?

12. Mikor veszed ki a fogszabályzót?

2010. júl. 3. 15:53
 1/6 A kérdező kommentje:
Meg hogy van-e valami más tapasztalatotok vele kapcsolatban.
2010. júl. 3. 15:54
 2/6 anonim ***** válasza:

nekem ragasztott fogszabim volt . ugy rémlik gimi 1 év végén v második elején kaphattam.nem tetszett a fogam mert a szemfog kifelé állt felül meg alul sem volt rendezett.ezért vállaltam

3. mivel ragasztott volt végig benne volt a számban, miután leszedték kellett az éjszkait hordanom, elején szinte egész nap benne volt aztán már csak este, de hamar leszoktam róla..

a ragasztottal sokkal gyorsabb eredményt lehet elérni , én két évig hordtam , ilyen idösen már nem is engedte a fogdoki a kivehetöst, tesóm akk olyan11-12 lehetett neki4-5 évig volt kivehetöse.

nekem szerencsére nem volt gond vele ,nem fájt a viselése, nem vágott be a drót sehova, nem sebesedett ki a szám.

enni tudtam töle, annyi h gyakrabban kell fogat mosni.

miután 2 év elteltével leszedte nagyon szép volt egyenes fogak. aztán kellett vna rendesen hordani a kivehetöst. eleinte ok aztán egyre jbban lemaradt. most már bánom h nem hordtam rendesen mert az alsó fogsorom kicsit szét ment a sorból. de ez azért mert fél évvel késöbb tette fel az alsóra a doki igy nem volt ideje ugy megragadni mint a felsönek.felül semmi baja.teljesen egyenes. na de ez már az én hibám volt.

nem olvasom vissza rem nem tul értelmetlen amiket irkáltam :D

2010. júl. 3. 16:09
 3/6 anonim ***** válasza:

Szia.Hát a válaszok=)

1.13 éves koromban kaptam éjszakai fogszabályozót,1 évig hordtam.de nem minősült hasznosnak ezért áttértünk a mostani dokimhoz,de akkor nem volt pénzünk állandó fogszabira,meg különben is volt még 6 tejfogam,ezért vártunk még pár évet,de közbe jártunk folyamatosan ellenőrzésekre.De tudtuk,hogy egyszer majd muszáj lesz mert cefetül állnak/álltak a fogaim.Tehát közös megegyezés és tudatosság alapján!

2.Most 1 hónapja,hogy rajtam van az állandó fogszabályozó, jelenleg 20 éves múltam.

3.Ezt a fogorvos dönti el,de az esetek többségében csak az éjszakai nem sok mindent ér!És hát vagy 5ször annyi ideig kell hordani. De hát mondom,ezt nem az alany dönti el=)

4.Első pár napban furcsa volt egy kicsit,de semmi extra. Evés közben néha még most is fura,de úgy alapból nem rossz.

Amikor éjszakaim volt az 100szor jobban utáltam,mert nem lehet tőle se nyelni,se beszélni.

5.Ezt ugye írtam h 1 hónapja van fent,alsó és felső is.A felső kb még 9 hónapig,az alsó lehet egy kicsit tovább lesz fent a fogaimon.Utána meg ugye az éjszakai,hogy megakadályozzák a visszacsúszást.

6.Hát részletesen nem tudom leírni..de nagyon azok=) Felül a szemfogak feljebb voltak,alul a szemfogak kifordulva+ a metszőfogak alul keresztbe.És ehhez még hozzájött ezek miatt az hogy az alsó fogsorom elkezdett befelé dőlni,összecsúszott harapásom lett.

7.Ezt is kb írtam,hogy már megszoktam,nem rossz,el lehet viselni,semmi kellemetlenség nincs,max annyi hogy többször kell fogat mosni és alaposabban.

8.ezt írtam=)

9.Én kifejezetten szeretem,és sok barátom első reakciója is az volt,hogy "mennyire jól áll"! De ez sztem a viselőjétől is függ,ezt büszkén kell viselni,nem pedig szégyenkezve és akkor mások is így fogják látni.

10.nekem eddig semmi nem akadt bele,ami gondot okozott volna.Persze evés után irány a fürdő és fogmosás és akkor semmi gáz.

11.Mondom nem régóta van fent,de így is én rettentő nagy javulást látok,és amikor foghúzásra mentem(egy hete,felső 2db 4es fogat húzott)a doki is csodálkozott,hogy máris ennyit változott a fogsorom és a harapásom.

12.Hát nem én fogom kivenni,hanem a doki,de ezt is írtam,hogy kb 9-10 hónap múlva=)

Ha van kérdésed írj még nyugodtan.

2010. júl. 3. 16:23
 4/6 anonim ***** válasza:

1) Magamtól, de egyértelmű volt, hogy kell, így az orvos is csak biztatott.

2) 17,5

3) ragasztott fogszabályozóm van, így éjjel-nappal

4) Néhány esetben kellemetlen. Pl. bizonyos ételek beleragadnak, vagy aktiválások után néhány napig fájnak a fogaim.

5) Lassan 2 éve viselem.

6) Nem voltak annyira kuszák, a harapásommal voltak gondok.

7) Ugyanolyan, mint most. :-) De kb. fél évig nem tudtam vele egyáltalán harapni.

8) Kb. még fél év.

9) Gőzöm sincs, de nem is érdekel, én szeretem és büszke vagyok rá . :-))

10) Hozzá lehet szokni, hogy beleragadnak a kaják. Eleinte idegesítő, de néhány hónap alatt belejössz, hogy hogyan tudod a nyelveddel kipiszkálni. A legjobb persze, ha van kéznél fogkefe.

11) Óriásit, és még itt sincs a vége! :-)

12) -

2010. júl. 3. 21:07
 5/6 anonim ***** válasza:

1. Én döntöttem így, a későbbiekben csúnyán nőttek volna ki a fogaim, épp ezért vettem rá magam.

2. 16, majdnem 17. Most 18 és fél vagyok.

3. Nappali van és még mindig hordom. :D

4. Nem, már teljesen megszoktam, mintha rajtam se lenne. Bár korábban, mikor ívtágítóm volt, annak elég kellemetlen volt a viselése. :S

5. Felső 2008 aug., alsó 2009 máj.

6. Alapjában véve semmi baj nem volt (lett volna) a fogaimmal, de rosszul nőttek ki, meg torlódás volt és azért kellett.

7. Furcsa volt. Úgy éreztem magam, mint egy bokszoló fogvédőben. :D Persze, ez már csak ilyen, ha egy idegen anyag van a szádban.

8. Remélem, idén, a szalagavatómra már leszedik. :)

9. Felső porcelán, alsó fém, színes gumikkal. :D Nem.

10. Bírok enni, bár almába nem harapok. :D Nem merek. Van fogköztisztító fogkefém, meg fogpiszkálóval könnyen megoldom, szinte minden étkezés után. :)

11. Nekem képeim vannak a fogam alakulásáról. :D Amúgy hatalmas javulást!

12. Nem szoktam, mivel nem nightym van (még). :D

2010. júl. 4. 20:21
 6/6 anonim ***** válasza:

Nem bizti hogy teljesen tisztában agy a fogszabályzókkal!!!

először is ha kivehetős van azt minél sűrűbben kell hordani, de suliba meg sportoláshoz nem szabad, és tilos benne enni. Ha ragasztott van azt meg nem tudod kivenni vagy levenni!!!! A ragasztott hatásosabb de ha ilyen lesz utána majd kapsz kivehetőset is hogy ne álljanak vissza a fogaid-

2010. júl. 5. 11:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!