Gyökércsúcs eltávolítás vagy gyökérkezelés újra?
Az lenne a kérdésem, hogy van egy 6-7 éve gyökér kezelt fogam ami most újra fáj és egy ismerősöm azt javasolt, hogy menjek el szájsebészetre és ott tájékoztatnak, hogy mi lesz majd.
Alapvetően melyiket mikor használják? Ha lehet, akkor én inkább elkerülném műtétet és inkább újra kezeltetném, hátha csak rossz a tömés. A röntgen nem mutat gyulladást, ezért nem is tudom pontosan mi a probléma oka.
Szerintetek mi lesz?
"Az első nem tudom mi alapján írja amit ír, ha az orvos kiakarja venni a vakbeledet amikor be sincs gyulladva azt is bízd rá?"
Az alapján írtam, hogy eddigi életem során úgy tapasztaltam, hogy a legtöbb ember nem orvos, ezért nem tudja megállapítani magáról, hogy mi újság a foggyökerével, vagy hogy tényleg be van-e gyulladva a vakbele, hogy tényleg ki kell-e venni, vagy más legyen, stb., ezért az orvosra bízza az ilyen döntéseket. Feléd nem így működik a világ? És ha nem, nálatok honnan tudhatja a beteg, hogy indokolt-e egy foggyökér- vagy egy vakbélműtét? Minden felmerülő probléma esetén elvégzi az illető valami gyorstalpalón az orvosi egyetemet? Vagy mire alapozva hozza meg a döntést maga a beteg?
"A vakbélgyulladást a fájdalom miatt amúgy maga is könnyen érzékeli." - De az, hogy valami fáj ott bent, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a vakbél fáj, és hogy meg is kell műteni. Nem tudhatja. A foggyökérhez se ért.
"Felesleges műtétek pedig voltak már szép számmal, amiből a betegnek kára keletkezett." - E tény, de egyáltalán nem következik belőle, hogy jól teszi a beteg, ha felülbírálja az orvos döntését, mert az is tény, hogy a legtöbb esetben mégiscsak az orvosok szoktak jól dönteni műtétekről, nem pedig a laikusok.
"Ez mi miatt van? Hülye némelyik orvos a szakmájához vagy csak ez a perverziója?" - Szerintem elsősorban a hálapénzrendszer miatt van. De akármi is az oka, az a lényeg, hogy ki vagyunk szolgáltatva az orvosoknak akár tetszik, akár nem. Aki nem orvos maga is, az milyen alapon bírálhatná felül egy orvos döntését? Legfeljebb mehet a betegjogi képviselőhöz, ha panaszra van oka, akkor majd más orvosok eldöntik, hogy hibázott-e a doki vagy nem. Ezen túl meg reménykedhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!