Van itt olyan, aki fogorvosnak készül vagy nagyon ért a fogakhoz?
Szia, köszi! :)
Ez lenne a problémám:
Egy jó néhány éve gyökérkezelt felső négyes fogamra korona került a nyáron, mert széttört, elég nagy része volt tömött. A gyökértömés le lett ellenőrizve rtg-el, mielőtt felkerült rá a korona, rendben volt, de rágtam is azon a fogon, tehát panaszmentes volt. Azonban az íny egy kicsit furcsa/pirosas volt az egyik felénél a fognak, ha jobban bevezettem a fogselymet, időnként vérzett is. A korona felhelyezés után magas volt,elég sokat le kellett belőle csiszolni. Majd gyakorlatilag az első ráharapáskor letört a koronából de nagyon érdekesen, szabályosan csak a széléből, ahol az íny is kicsit problémásabban látszott, régebben is. Az orvosom azt mondta amennyiben így nekem nem okoz panaszt, addig ne szedjük le, ha nem törik tovább, felesleges. Elkezdtem rágni a fog oldalán, de nem konkrétan a fogon, hanem hátrébb, azonban egyszer véletlen ráharaptam és a négyes fog előtti 3as, teljesen egészséges fogból is letört egy pici darab, éppen ott belül, ahol először a még meglévő négyes fogam belső fele is letört. Szóval olyan az egész mintha ott a 3as és négyes fog közötti ínnyel lenne valamilyen probléma. Nagyon aggaszt és bánt, hogy már, az előtte egészséges 3as fogamat is érinti ez az egész.. Emellett, ahogyan elkezdtem rágni az említett oldalon, hiába nem rágok a koronás fogon, enyhébb fájdalmat érzek azon az oldalon, olyan, mintha a felső arccsontom fájna... Nem tudom, mihez kezdhetnék, ha az ínnyel van baj, gondolom egy újabb koronával is ez lenne, vagy hogy egy implantátum megoldás lenne-e? Kopogtatásra is érzékeny a koronás fogam, ezt sem értem... Vagy talán még mindig magas a korona.
Előre is köszönöm a segítséget!
Szerintem itt több probléma is lehet. Az inyed azért piros, mert bevan gyulladva és a vérzés is arra utal. MIndenkinél elöfordulhat. Valószinüleg bemegy az étel az iny és afog közé. A fogselyem nem mindig elég. Próbáld meg nagyon alaposan megkevélni, úgy hogy a fogkefe az inyedet is kefélje.
Milyen koronád van? Kerámia? Fém alap porcelánnal? Egy müfog riktán törik el. Ha túl magas akkor inkább a szembenálló fog szokott törni. Sokszor a technikus hibája miatt törik. MOndjuk a hibát a fogorvosnak is észre kellen vennie. A hármas fogad nem hiszem, hogy a korona miatt tört le. Nem lehet, hogy közben kilyukadt? Nem mindig látsz a lyuk tényleges mérete. Fekete ott? HA kopogásra érzékeny akkor van ott még valami más gond is. Az implantát jó ötlet szerintem, de az iny gondot nem oldja meg.
ui: nem vagyok fogorvos.
Szia, köszi a választ.
Cirkon koronám van, porcelán borítással vagy kerámiával, a borításban most hirtelen elbizonytalanodtam, de a cirkon tuti. Direkt ezt választottam, azt mondta a doki, hogy ez jobb lehet az ínynek is.. Igen, erre már én is gondoltam, hogy talán nem zár jól és bemegy ott az étel.. Én tényleg nem látok semmit a hármas fogon..:/ és furcsa, hogy pont ott tört le belőle, ahol a koronából is, mmint amellett.Próbálom az ínyt is dörzsölni.
Nem tudom, mi lesz, ha az implant sem megoldás, mert azt hittem a fog okozta ezt az egészet..:( Egyébként volt már korábban egy hatos fogamon is korona, azt sem bírta, bár az nem cirkon volt, hanem az egyszerűbb és sajnos olyan régen volt már, h nem emlékszem, hogy az ínnyel volt-e a baj ott is vagy a fog mondta-e fel végleg a szolgálatot, de azt le is kellett szedni és kihúzni a fogat. Szóval, lehet, hogy nekem a koronákkal nincsen szerencsém, ezért is féltem ettől is nagyon, hogy nem lesz jó. Egyébként rosszul írtam, nem is piros ott az ínyem, inkább lila, de ez már nagyon régen olyan és igazából még mondhatni, hogy amióta a korona fent van rajta, nem is vérzik, ha ott fogselymezek, de tény, hogy gyulladtan tűnik..:(
Szimplán szarul van megcsinálva, tömés és a korona is
Keress fel egy másik fogorvost!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!