Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mit tudok tenni?

Mit tudok tenni?

Figyelt kérdés
2015-ben lett tömve két fog között. Egy jóideje fáj, 3 fogorvos is nézte, volt panoráma, azt mondták nincs ott semmi. De najdnem minden fogselymezésnél vérzik, és gennyes. Megállás nélkül fáj az ínyem, szerintem bevan gyulladva. Fogkő levolt szedve, akkor majdnem sírtam, úgy fájt azon a ponton. Pénteken tudom felhívni a fogorvost időpontot kérni. Úgy érzem, ebből gyökérkezelés lesz. Mit tudok tenni a gyulladás ellen? Egyáltalán így neki állnak? Annyit olvastam erről, hogy gyulladásnál nem hat az érzéstelenítő, már előre félek, de szeretnék túl lenni rajta, mert már a fejem is fáj tőle, tegnap a nyelés is fájt, meg a nyakam.
2018. júl. 2. 10:14
 1/4 A kérdező kommentje:
Az kimaradt, hogy lüktet is elég sokat. Plusz a másik oldalon, egy teljesen jó fog is szokott fájni, amin se lyuk se semmi nincs. Én ezt nem értem, annyira figyelek mindenre, és mégis rohamosan romlanak sorba.
2018. júl. 2. 10:18
 2/4 anonim ***** válasza:
Péntekig kenegesd a fájó ínyt Gengigel géllel, vagy gingisol oldatot vegyél és azzal ecseteld.
2018. júl. 2. 15:19
 3/4 anonim ***** válasza:

A fogselymet nem szabad rányomni az ínyre (a két fog között is van íny), a kontakt pontig függőlegesen kell tolni, utána pedig a fog oldalához kell simítani és ott sem szabad túltolni. A hibásan használt fogselyem sérülést okoz és általában nagyobb fájdalommal jár mint egy sima (pl. fogkő okozta) ínygyulladás, mivel a két fog között megreked a megduzzadt íny és itt a kórokozók is jobban megülnek (emiatt lehet gennyesedés is).

Mindenképpen menj fogorvoshoz, lehet hogy mélyebb tasak is van ott, amit ki kell tisztítani - akár szuvasodás is lehet a tömés és a zománc határán. Talán még nem valószínű a gyökérkezelés, de ha mélyül ez a tasak a fognyak/gyökér és a fogágy között, akkor szükséges lehet.

Addig is ha van otthon egy steril fecskenőd, azzal be tudsz spriccelni a két fog közé antibakteriális szájvizet. Pl. corsodyl, curasept (nem színez), eludryl (nem színez és fájdalmat is csillapít) - de ha más nincs akkor sós víz is jól (fiziológiás sóoldat: 2dl víz+2 kanál só).

Ha nem megy a fogselymezés, akkor próbáld ki a fogköztisztító keféket. Ezekre tudsz kenni gél formájú klórhexidint: elugel, curasept gél... (gyógyszertárakban kapni)

Fogköztisztító kefékről bővebben:

[link]

[link]

2018. júl. 2. 16:00
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi mindkettőtöknek a hasznos választ! Az a baj, hogy egy éve kezdődött ott a fájdalom, de a fogorvosok elküldtek. Aztán egyszer fogselymezés közben kidurrantottam valamit, gennyes és véres volt. Elmúlt a feszítő érzés, de azóta is néha van olyan. Amikor durván fáj az ínyem, akkor a fogam is nyomásra fáj, nem is egy. Gyulladt ínnyel ugyanúgy fúrnak? Örülnék, ha nem kéne gyökérkezelni. Mikor megkérdeztem egy másik fogorvost, annyit mondott fogbélgyulladás lehet, mossak fogat elmex géllel, de semmit nem használt. Hidegre melegre nem érzékeny a fogam, rágni tudok, csak ha az ínyhez ér valami, az kegyetlen, látszik is, hogy megduzzadt a másik oldalhoz képest, ez meg nyilván magától nem múlik el.
2018. júl. 2. 16:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!