Mitől van az afta?
Jaj ismerős. Nekem is pont ez a problémám. Olyankor napokig se enni, de inni sem tudok annyira fáj, a fogkrém is borzasztóan csípi.
Én szoktam rá való kenőcsöt kenni, de az is csak addig jó mig nem jön le és hűsíti..
N
Afta azért alakul ki, mert felborul a száj baktériumflórája és a nem szájba való baktériumok szaporodnak el. Az a baj, hogy szájápolásra baktériumölő szereket használsz. Fogmosást fogkrém nélkül kell csinálni, és magától helyreáll az egyészséges baktériumflóra a szájban.
Alapból a szájnak van öntisztító mechanizmusa. A nyálban vannak immunanyagok és zsíroldó enzim, más néven lipáz enzim. Tehát a káros baktériumok ellen termelődik a szájban ellenanyag egy idő múlva 2-3 nap.
A szájba kerülő káros baktériumok elsavasítják a szájat, vagyis pH-ját savas irányba tolják el. Egyébként a pH-ja lúgos. A savas közegben hatástalan a lipáz enzim működése, tehát a száj tisztulása nem történik meg. Ezért lepedék képződik a fogakon. A lepedék segít a baktériumok megtapadásának, elszaporodásának és ellenállóvá teszi őket a nyálban lévő immunanyagokkal szemben.
Tehát szájápolásnál a lényeg a lepedék eltávolítása. Fogkefe, fogselyem használata és a fogkövek eltávolítása. Így kialakul a száj normális baktériumflórája. És nehezebben képződik lepedék.
Az alfa-amiláz a hasnyálmirigyben termelődik és nyálban is a keményítő alfa kötéseit bontja szintén a szájüreg tisztítása a feladata, de ezt nem tartottam fontosnak. Tehát a cukor bontásban van szerepe. A lipáz szintén termelődik a hasnyál mirigyben és a nyálban is és a zsírt bontja gliceriddé. Az epe katalizálja a lipázt és a bélnedv is lúgos kémhatású.
De ha kétkedne próbálja ki a nyál tisztító hatását, zsíroldó hatását. Igen a legtöbb helyen nem említik. Képzelje a fogkrém gyártó cégeknek ez nem érdeke.
Lásd: [link] 10. oldal közepe táján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!