A fogászati ellátás, fogszabályzás miért ilyen eszetlenül drága?
"Nade akkor is, ha csak ránéz a szádra már elkér 10.000 Ft-t, mert más nem tudná ezt diplomával a kezében megcsinálni?"
Hát igen. Egy lakatos is elkér majdnem ugyanannyit, ha csak annyit megtesz, hogy kijön, megnézi a zárat, aztán odaüt valahova, hogy a beragadt ajtó kinyíljon. És akkor használni még továbbra sem lehet. Ha zárcsere is lesz, akkor tizenezret simán elvisz. És az csak egy lakatos...
Egyáltalán nem világos, mit akarsz érzékeltetni. Az elektronikus tömegcikkek piacán öldöklő verseny van, ami lenyomja az árakat, amire a tömeggyártás minden lehetőséget meg is ad. Hiába van több tízezer mérnökóra a nyomorult telefonodban, ha tízmillió darabot gyártanak belőle, akkor az darabonként nudli. Mégis mi nem egyértelmű ezen?
Abban pedig semmi körkörös nincs, hogy minden annyiba kerül, amennyit hajlandóak fizetni érte. Nem bírsz elszakadni ettől az anyagköltség hülyeségtől, ennek semmi értelme nincsen. Az anyagköltség egy alsó határt jelent, ami alá nemigen lehet menni, de a termék árához amúgy nem sok köze van.
A fogorvos keresni akar, tehát addig emeli az árat, amíg kap munkát, ennyi. Ő azzal semmit nem nyer, hogy ha ötödáron dolgozik, akkor százszor annyian keresik fel, mert ő egy hónapban akkor is csak kábé száz óra kezelést fog tudni elvégezni. Ugyanígy működik bármely szakmában, csak van, amelyikben nagyobb a verseny, ott alacsonyabbak az árak. A fogorvosi piacra nem egyszerű belépni, a képesítés megszerzése nagyon nehéz, a rendelő berendezése tízmilliós nagyságrend, ebből egyenesen következik, hogy kisebb lesz a verseny.
Csak ezért nem fogok közgázt tanulni, de egyetértek veled, valóban nem értek hozzá. Ahogy senki más sem általában, aki nem ezt tanulta egyetemen. Lehet, hogy hasznosabb lenne a közoktatásban ezt tanulni Csokonai szerelmi költészete helyett...
"Túlkereslet és túlkínálat van"
Az hogy lehet egyszerre? Tényleg nem értem...
"Hiába van több tízezer mérnökóra a nyomorult telefonodban, ha tízmillió darabot gyártanak belőle, akkor az darabonként nudli. Mégis mi nem egyértelmű ezen? "
Az, hogy a fogszabályzót miért nem lehet tömeggyártani.
"Abban pedig semmi körkörös nincs, hogy minden annyiba kerül, amennyit hajlandóak fizetni érte."
Úgy értettem, hogy nyilván annyit hajlandóak fizetni érte, amennyi a piaci ára. Ha most én elkezdenék angol magánórákat adni, nyilván nem 10.000 forintot kérnék el óránként, mint egy szakpszichológus, de nem is 1500 forintot, mint egy gyorséttermi alkalmazott. Megnézném, hogy mások mennyit kérnek érte és úgy lőném be. Azt mi dönti el, hogy a fogász mennyit kér el? Azt mondod, amennyit hajlandó vagyok érte fizetni. De nem így van, mert attól, hogy én nem vagyok hajlandó 20.000 forintnál többet fizetni, ő még nem fogja csökkenteni az árat...
Az dönti el, hogy hány páciens jön. Ha több jön, mint amennyit el tud látni, mert jól végzi a munkáját és sokan ajánlják, akkor árat fog emelni. Így éri el az ár azt a szintet, amit az ügyfélköre hajlandó megfizetni. Ugyanezt csinálja mindenki, akár szolgáltat, akár árul valamit. Az a villanyszerelő lesz a legdrágább, aki válogathat a munkák között és az a legolcsóbb, aki most kezdte és örül, ha van munka.
Fogszabályzót azért nem lehet tömeggyártani, mert minden fogsor egyedi. Nem igazán a fogszabályzót fizeted meg, hanem inkább a fogorvos munkáját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!