A foggyulladás meggyógyul magától? Mi a teendő hogy megússzam fogorvos nélkül?
Szia! Kepzeld, nekem 4 eve gyokerkezeltek a bal also leghatso fogamat. Elegge letort, mert mar nagyon kikeszult odabent, de kivulrol nem latszott semmi.
A lenyeg: gyerekkorom ota rettegtem a fogorvostol. Ravettem magam mert mar fajdogalt a letort fog. Termeszetesen tufobiam is volt, igy attol is rettegtem h erzestelenitot kapjak. Bementem, egyedul, mert az h nem jon kiseret elvette a sulyat az ugynek. Valamint szerettem volna egyedul bejaratni azt h bemegyek, izgulok, zeibbasztanak, stb., szoval a teljes torturat.
Csak az elso allalom volt nehez.
Gyerekkoromban a sulifogaszat elvette a kedvem. Feltem gyerekkent is, es feltem kimutatni is a felelmem. Lidokain spray hasznalataval tomtek a fogam. Viccnek is rossz. Csak a nyelvem zsibbadt le de fajt minden zizzenese a furonak. Emiatt gimiben is csak ket db kotelezo tomest vallaltam be szinten erzestelenito szuri nelkul. De biztam benne h soha nem fognak elromlani a fogaim.
H lekuzdhessem a felelmemet tudtam h az a legfontosabb h merjek szolni ha faj. Azt akartam h tudjak szolni ha felek es ha faj, es h tudjam az orvos figyel majd ezekre, es egyuttmukodik velem a fajdalommentes beavatkozasok erdekeben.
A legfontosabb talalni egy jo fogorvost. Ne elegedj meg azzal akinek a tarsasagaban tovabbra is csak szorongsz. Kozolj vele mindent, h nem merss fogorvoshoz jarni, mert felsz, es h szeretned ha biztositana arrol, h megall ha szolsz es var, amig erot gyujtesz, vagy ad plusz erzestelenitot ha kered.
A felelmeim ellenere ra kellett jonnom h nem is alacsony a fajdalomkuszobom, es ha meg tudok nyugodni a rendeloben, tok sokat birok. Az erzestelenitot pl csak kis nyomasnak erzem azota is.
Utana a gyokerkezeles mar csak moka volt. A daralosabb furot ereztem, 2 szuri utan is, mert be volt gyulladva a fogágy, de az is csak kellemetlen kategoria. 5x fordultam csak azzal a foggal, de a masodik alkalomtol teljes nyugalommal.
Azota mar sokszor voltam fogdokinal. Volt h 2 oran at nyitva volt a szam, ket szomszedos fogat tomott lent. Szep fogszinu tomessel. Looks like a new one :)
Sajnos egy ideje kezdett fajni kocogtatasra a 4 eve gyokertomott fog alatt a csont, foleg kopogtatasra, raharapasra. Gondolkodtunk egy uj megnyitason, de a dokim felvetette a huzast, meg mielott gocpont alakulna ki. Megertettem es elfogadtam, bar a rontgen szerint egeszseges volt a fog kornyezete, de ereztem h ez hosszutavon rossz lesz. Ma delben huztak azt a fogam. Ismet retteges :) mint par eve. Elso csontfog amit huztak eletemben (29).
Kaptam 2 sebezzeti szurit, mikozben a dokival hulyeskedtunk :)
Fel oran at farasztotta, h ne torjon el, de eltort. Szerencsere hosszaban, es siman kivette.
Tores elott adott egy harmadik szurit is mert mar jeleztem h faj ami tortenik. Utana mar semmit nem ereztem, csak az eros fesziteseket. De az nem eles fajdalom, hanem inkabb mintha jol belenyomnad az ujjad az arcodba.
Most megy ki az erzestelenito. Epp kezdem erezni h azok a feszitesek azert kemenyek voltak. De sosem az utolagos fajdalomtol tartottam, ezert ez most nem zavar. Mindig azt hittem kisebb koromban h a fogaszat meszarszek, vagy kivegzotabor, ahol elviselni lehet csk a szornyu ido mulasat es remelni h tuleled a halalos kinokat. De ez nincs igy valojaban.
Szoval, vedd kezedbe az iranyitast, talalj egy szimpatikus dokit, akiben tudsz bizni, es akkor megmentheted a fogaidat mielott elromlananak es fajdalmassa valnanak. Ez az en tapasztalatom es javaslatom.
Keress ra legzesgyakorlatokra neten, ha meg nem ismerned oket. Segitenek relaxalni es megnyugodni az elso alkalmakkor, es batran kommunikalni a szandekodat es az erzeseidet (felelem, fajdalom, stb.)
Remelem segitettem, ha nem igazan, akkor is kerdezz barmit, ha ugy erzed tudnek segitsegedre lenni barmilyen valasszal.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!