Okozhat foggyökér-gyulladást rossz fogfúrással a fogorvos?
16 éves vagyok, fiú.
Ki lehet bírni, vagyis orvosok csodálkoztak rajtam, hogy meg se mozdultam, míg csinálták:)
Mély lehetett a lyuk, vagy legalábbis mélyre fúrt, közel az ideghez, és így minden külső inger elérte az ideget, ami gyulladásba hozhatta. Néha csak a szerencsén múlik a dolog (pl nekem volt egy mély lyukam, a doki azt mondta, reméljük, nem kell gyökérkezelni. Szerencsénk volt, elég volt a tömés, nyugton maradt az ideg).
Szóval a kérdés az, mennyire kellett közel fúrni az ideghez.
Attól,hogy semmi panaszod nem volt (még) a szuvas fogaddal,lehetett benne egy hatalmas lyuk. Ilyen mély,nagy töméseknél előfordul ,hogy a tömés után belobban és gyökérkezelni kell. Félreértés ne essék- egy normális orvos annyit fúr,amennyit muszáj,de csodát ő sem tud tenni ha egy holdkráter van a fogad belsejében ..
Ha pedig nem bízol az orvosban,keress másikat. De mondom ilyen simán előfordul sajnos.
Az a gond a gyökér közelében végzett fúrással, hogy általában injekciós érzéstelenítéssel végzi az orvos. Ez NEKI könnyebbség, mert a páciens nem jelez fáldalmat, HOLOTT közben hősokkot kap az ideg, ha erőteljes a fúrás, vagy gyenge a hűtés. Ez akkor derül ki, amikor a fájdalomcsillapító hatása már elmúlt, de a fájás jelen van. Intelligens fogorvos nem ad injekciót nagy luk és nyugalomban lévő ideg esetén, hanem olyan lassan és finoman dolgozik, hogy ne okozzon hősokkot, ugyanakkor a páciens jelzéséből - szeméból - látja, mennyire közel jár az ideghez, milyen vékony a fog anyaga a fúró és az ideg között.
Az sem igaz, hogy az elszíneződött foganyagot mind el kell távolítani és csak ügy lehet rátömni. Tehát a fogtömés művészet és igen érzékeny orvost kíván, akit ráadásul nem hajt az idő sem. (Saját tapasztalat mind.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!