Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Rágófogat lehet gyökérkezelni?

Rágófogat lehet gyökérkezelni?

Figyelt kérdés

Bal 6-os rágófogat fúrták, tömték, nem jó, mert fáj (nem tudok ott rágni. előtte semmi baj nem volt. mélyen volt szuvasodva)

Körzeti elment. Jött más.

Azt mondta, nem gyökérkezeli még a fogat, mert magának se csinálna ilyet, tök jó a fog, blablabla.

Ő is elment. Jött más.

Mentem hozzá, hogy gyökérkezelje már, mert nem tudok bal oldalt rágni.

Azt mondta, (80 éves bunkó bácsiról van szó) hogy rágófogat lehetetlen gyökérkezelni, mert a gyökerek nem egyenesen merőlegesek az ínyre, hanem picit kanyarodik a vége (valóban, van röntgenem). Szóval nem "I" alakban vannak a gyökerek, hanem mint egy "J" (icipicit kanyarodik a vége...) és így nem lehet gyökérkezelni, ki kell húzni, ha fáj...

Viszont egy barátomnak nemrég 2 rágófogát is gyökérkezelték, melyek gyökerei szintén olyanok voltak, mint egy J betű...

Most akkor lehet gyökérkezelni rágófogat, vagy húzassam ki a lusta, bunkó bácsival?

Nyilván máshova megyek gyökérkezelni, pénzért. Milyen árban van a gyökérkezelés?

#gyökérkeze
2016. ápr. 18. 10:52
 1/10 anonim ***** válasza:
Nekem pont múlt héten gyökérkezelték a bal alsó 6-osomat, mert alászuvasodott a mély tömés. Én azzal indítottam, hogy mi lenne ha kihúznánk, és visszajönnék implantátumért, de a fogorvos győzködött, hogy meg lehet azt menteni gyökérkezeléssel.
2016. ápr. 18. 10:56
 2/10 A kérdező kommentje:

Istenem...bárcsak azt válaszoltad volna, hogy igaza van a fogorvosomnak, nem lehet gyökérkezelni...

Apának azt mondtam, megyek magánrendelésre, máshova. Utánanéztem áraknak. 10-nél kezdődik, van ahol 15 a gyökérkezelés.

Apa azt mondja, menjek vissza hozzá és mondjam, hogy meglehet ezt menteni, gyökérkezelje...na igen, csak nála ez nem ilyen egyszerű, mert egy (najó, nem 80 éves, inkább 70) öreg, bunkó pénzéhes fasziról van szó...

Holnap adok egy próbát a dolognak...

(nekem is mély tömés volt, csak az a baj, hogy annyira mély volt a szuvasodás is, hogy a tömés már telibe hozzáért az idegekhez)

Sírok :'(

2016. ápr. 18. 11:26
 3/10 anonim ***** válasza:

Még 17 éves koromban történt, csúnyán megromlott az egyik rágófogam. Én azt hittem, húzni kell, de a fogorvos ragaszkodott hozzá, hogy gyökérkezelje.

Aztán persze nem segített rajta, próbálta még egyszer gyökérkezelni, hátha az előző alkalommal maradt még benne valami gyökérmaradvány, de végül csak húzás lett belőle, olyan rossz állapotban volt.

De a lényeg: lehet gyökérkezelni. Lehet, hogy 50 éve még másként működött, a fogászatban elég nagy fejlődés történt már az utóbbi 10-20 évben is.

2016. ápr. 18. 11:30
 4/10 anonim ***** válasza:

Harcold ki a gyökérkezelést!! Simán lehet, nekem is megcsinálta a doki a bal felső hatost. Sőt még ha le is van törve ínyig, akkor megy bele csap és rá korona! A megmentés a cél, az implant nagyon drága és körülményes azért.

Egy korábbi doki 3 ilyen fogamat kihúzta, sokkal jobb állapotban voltak, nem fájtak, csak a tetejük tört le, de kihúzta őket és utána még mondta is hogy milyen szép a gyökerük! Szidom azóta is. Tipikus hentes volt.

Kérj árajánlatot és kezelési tervet máshol, általában pár hét eltelik a kezelések között és van idő a pénzt összeszedni. Egy jól gyökérkezelt fog évtizedekig veled lehet!

2016. ápr. 18. 11:50
 5/10 A kérdező kommentje:

Nem bírtam magammal. Az imént voltam nála.

Azzal kezdtem, hogy "doktor úr, nem szeretném ha kihúzná..."

közbevág

Persze, szó sincs róla! Nem húzzuk ki!

:O

Kérdem, hogy nem lehetne megpróbálni mégis gyökérkezelni vagy megmenteni valahogy?

Azt mondta, de igen, bár ennél a fognál nem mindig jön össze...

Két alternatíva van:

1. valami gyógyszeres kezelés/tömés (ami eddig volt...nem ért semmit, de már nem mertem neki mondani)

2. gyökérkezelés

Amit most berakott rendes, esztétikus tömés, azt csak így belerakta. Magas, zavaró s jobban fáj, mint eddig bármi, de már nem mertem neki mondani semmit.

Valamint mindig azt kérdezte, hogy "este fáj-e?"

Mondtam, hogy nem, csak ha rágok...

Egy hét múlva megyek hozzá és mondom neki, hogy ha rágok akkor nagyon fáj, este is fáj, reggel is fáj!

21:30-21:38 között a legdurvább!

2016. ápr. 18. 15:23
 6/10 anonim ***** válasza:
Hú hallod, nem irigyellek! Kívánom a legjobbakat mindenesetre.
2016. ápr. 18. 15:29
 7/10 anonim ***** válasza:
Az esti/éjszakai fájdalom nem jó, ebből általában gyökérkezelés lesz, mert pulpitist (fogbélgyulladást) jelez, de ne félj tőle! :)
2016. ápr. 18. 15:30
 8/10 A kérdező kommentje:

Hétfőn megyek hozzá megint. Majd ideírom, miújság :D

Danke mindenért!

2016. ápr. 18. 15:35
 9/10 anonim ***** válasza:

Minden fogat lehet gyökérkezelni. Abszolút kontraindikációk (vagyis amikor semmiképp se jöhet szóba gyökérkezelés):

- sérült gyökércsúcs körüli szövetek (retrográd gyk.tömés még lehetséges, de nagyon kicsi az esélye a sikernek)

- kilazult fog (pl. ha a gyulladás miatti belső feszültségtől lazul ki)

- törött vagy repedt gyökér

- tejfog

- deformált (görbe) és szabálytalan gyökércsatorna rendszer

A gyökérkezelést egyenes fémtűkkel csinálják: kiszedik az ideget, reszeléssel és tágítással pedig kialakítják a tömés helyét. A görbe csatornába nem tud belemenni a merev tű, ottmaradnak a káros szövetek és akár álutat is csinálhatnak a rossz irányú reszeléssel (akár bele is törhet a tű). Ennek nincs köze az orvos kézügyességéhez, főleg mivel vakon csinálja az egészet. A röntgen is csak viszonylag segít, mert csak 2D-ben mutatja a fogat és ha kifelé vagy befelé görbül a fog, az például nem is látszik rajta.

Próbálkozz nyugodtan más orvosnál, de őszintén garantálni tudom hogy ezt senki se fogja bevállalni. Ha csak egy enyhe meghajlásról van szó, oda is speciális technikák kellenek. Konkrét görbületnél esély sincs arra hogy 100%-osan kitisztítsák a csatornát és jól záródó, csúcsig érő gyökértömést rakjanak bele. Egyenes csatorna esetén is átlagosan csak 5 év a gyökérkezelt fog élettartama (a kiszáradt fog nagyon törékeny), egy sikertelen gyökértömés pedig jó ha fél évet kibír, aztán újra belobban a gyulladás (ami addigra a csonthártyát is elérheti).

Nem azért mondott nemet a doki, mert lusta lenne, éppen hogy jót akar neked. Persze lehet próbálkozni egy sima ideiglenes töméssel (ez is lehet fehér), ha kihúzni nem akarod (nem kényszeríthet rá), de az nagyon nem jó jel a ráharapásra érzékeny. Ebben a stádiumban már elhalt a fogbél és az érzékenységet a gyökércsúcs körüli tályog okozza.

2016. ápr. 18. 23:31
 10/10 anonim válasza:
Azt lehet csak igazán! mondjuk elég érdekes a fogtechnika ezen a téren, én is csak lesek, hogy mik vannak!
2016. máj. 7. 21:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!