Ti mit tennétek ebben a "bonyolult" esetben?
Van 3 fogam egymás mellett ami egy ilyen "kiscsalád" lett, és elég régóta problémát okoz, gócként működik. A legutolsó az egy bölcsességfog fent, mellette van egy normális "fog", az mellett meg egy benőtt rágófog. Ez mind fent van. A fognak 6 éves koromra már elő kellett volna bújnia az összes többi előtt, de mint látjuk nálam ez másképp van.
Ezen gondolom nektek is az a kérdés merül fel, miért nem mentem el orvoshoz... ami jogos kérdés lenne, de kezdetek óta járok vele, amióta panaszt okoz!
Viszont kellően komplikált és 2 megoldási javaslat áll fenn.
Az első az amit a fogorvosok javasolnak, hogy a bölcsességfogat ott távolítsuk el (ez részemről is mindenképp megtörténik), majd egy fogszabályzóval húzassuk le a fogat. Itt felmerül nagyon sok kérdés, ugyanis ami biztos, hogy ez kb. 2 éves művelet, és kérdés hogy mikor múlna így el a góc. Illetve csak egy fogbenővés miatt két állkapocsnyi fogszabályzó...
A második, amit nem igazán javasolnak, de mivel magánorvosok így a döntés rajtam áll, maximum lehet nem az első fogorvos fogja elvégezni, hanem majd egy olyan, akinek többet ér a pénz, mint a normális munka, hogy szedjük ki azt a fogat onnan, ami be van nőve... ebben az esetben viszont kieshet a bölcsességfog és ez a rágófog közötti épp fog is, ami elvileg nem olyan "fontos", de attól még jó ha van.
Valójában én a második megoldást preferálnám, mert kegyetlenül gyors megoldás lenne, nem egy két éves mehanizmus, és még egy implantátumban is benne lennék... és így valószínűleg egyből megoldódna az a góc okozta probléma ott.
A legrosszabb eshetőség hogy kiesik az a fog, ami épp és a bölcsességfog és a benőtt között van, vagy valójában mind a 3 eltűnik onnan (bölcsességfog, benőtt fog, meg a kettő között lévő épp fog), de ha a 6-os fog pótolva lenne szerintem nem lenne egy rossz döntés nem? Jobb esetben meg megmarad az épp fog is és a kettő közé úgy megy egy implantátum...
Azt se felejtsük el hogy kellően fiatal vagyok, még ha jó régen elmúltam nagykorú.
az implantátumot mindenképp kerüld el, az pont, hogy egy idegen test a szervezetedben, ami nagyon sok problémát okozhat. persze erről nem szólnak a reklámok.
olyan megoldást válassz, hogy csak rendes fog maradjon a szádban, és lehetőleg minél több.
Én kihúzatnám a benőtt fogat is meg a bölcsességfogat is, és hagynám úgy, ahogy van különben.
De nagyon elfogult vagyok vagyok, mert először is olyan helyen élek, ahol semmi fogászati dolog nem tartozik az ellátások közé. szóval ingem-gatyám rámenne.
Aztán meg a bölcseeégfogam 30valahány évesen próbált kijönni, akkor oldalra túrta az előttelevőt és nem találtam senkit, aki altatás nélkül kihúzta volna -bármelyiket-. Az altatástól meg féltem, mert egyszer még régebben műtét után alig sikerült újraébreszteni.
Szúval maradt az egész ahogy volt, kb 15 év múlva kiesett a oldalratolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!