Volt már valakinek az első két foga (ráadásul felső 1-es fogak) felett kialakult cisztája? Műtét nélkül szeretnék tőle megszabadulni, ha egyáltalán lehet. A szájsebész által felvázolt műtéti lehetőség baromi bonyolult, s kockázatokkal "terhelt".
Mivel felső fogakról van szó, hadd mondjam el saját esetemet.
Nemrég egy fogorvos hallgatóhoz kerültem egy letört fog miatt. Aki vészharangot kongatva közölte hogy ahogy a képen is látható, a felső 6-os fogaim gyökerei felett két óriási ciszta van, ami ráadásul már átterjedt az arcüregbe.
Először komolyan vettem, de ahogy máskor is szoktam, más orvosok véleményét is kikértem. Szájsebész főorvosét és egy magánklinikán még CT vizsgálat utáni szakvéleményt is. Mindkét helyen közölték hogy ekkora marhaságot is ritkán hallanak miszerint ez ciszta, ugyanis van akinek az arcürege lenyúlik a foggyökerek végéig, és ez teljesen normális jelenség.
Vagyis javaslom hogy még legalább 1 vagy inkább 2 helyen kérjél szakvéleményt arról a "cisztáról", mielőtt műtétre mész. Elég ha a panorámaröntgent megmutatod, nem biztos hogy szükséges CT vizsgálat.
KÖSZÖNÖM kedves, és "gyors" válaszodat!
Műtéttől szinte remegek, bármit megtennék, hogy a ciszta elmúljon.
Ha valakinek van ilyesmi, pozitív tapasztalata, azért nagyon hálás lennék, ha megírná!
Így ismeretlenül is őszintén örülök, hogy a röntgen felvételedet megmutattad máshol, s hogy minden rendben van, nincs semmi komoly.
A röntgen felvételedet megnézve, én ott is megrémültem volna a helyedben (na gondolhatod, milyen egy betoji vagyok, de igen, tényleg félek minden műtéttől, még a gondolata is szinte képes nálam "fájni"). S igen, menni kell másik orvoshoz is, aki talán tud segíteni, köszi a tanácsot.
Talán a fogorvos és a szájsebész, akiktől a legjobban irtózom, na persze a többieket is lehetőség szerint "kerülöm".
Még egyszer köszönöm a jó tanácsokat, a segítőkészséget!
Azt biztatónak érzem, hogy jobb híján kamillavirág főzettel kezelem folyamatosan a fogínyt a fogak felett, s picit enyhült a feszítő fájdalom.
Fel fogok keresni azért még más szájsebészt is.
4-es válaszra:
Nem volt még gyökérkezelve egyik fog sem, mind a 3 fog egészséges, részben. Mert kb. 7-évesen letört a két első (felső) 1-es fog, derékba. Ki is mozdultak akkor. A szájsebész azt jelölte meg traumaként, ami kiválthatta, s hogy olyan nagy, hogy ehhez kb. 20 év kellett, hogy felzabálja a ciszta a csontot. Hát elég rémisztő ez nekem.
Csak most kezdte el feszíteni a 3 fogat, ami felett van a csontban... na kicsiny rémségekből ennyi mára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!