Mindenképp kell fogkorona?
Lenne egy fogam ami lukas volt oldalt és felül is, a fogorvosom azt mondta hogy nem tudja betömni mert annyira lukas és annyira gyulladt az ínyem, hogy akármit csinált mindig eleredt a vér,így nem tudja tömni, valami lézeres eljárást végzett rajta (olyan mintha lecsípett volna egy kis darabot) és az után mondta hogy egy olyan anyagot tesz bele ami Júniusban mentem és hogy Októberbe kell mennem koronáztatni, ami addig az ideig lesz jó! Nem ideiglenes tömést mondott mert az nem jó ennyi hónapig. Én úgy tudom hogy azt a fogat szokták vagy az is ami gyökér kezelve van mert akkor érzékenyebb ,gyengébb lesz a fog és arra kell korona hogy nehogy letörjön. Viszont kúp alakúra formálta / csiszolta , hogy majd rátegye a koronát.De az enyém nem lett gyökér kezelve, a kérdésem az hogy most akkor miért is kell rá? Mindenképpen biztonság kedvéért tetessek rá vagy csak pénzkidobás, mivel nem olcsó mulatság az ilyen. Ez a fogam elött lévő fogam rossz volt ki húzta , de azóta (ez volt május) Gyulladt az ínyem a fog helyén, és összevarrta meg lézeres kezelést végzett az ínyen hogy gyógyuljon de nem akar és még mindig úgy néz ki mint ha szét lenne picit nyílva a fog helyén.Így gyulladt ott az ínyem és ezáltal gyulladt az a résznél is amit koronáztatni , akar ! De gyulladt ínyre nem lehet koronát tenni, így kicsit félek is ha mégis igaza van és letörhet a fogam nem szeretném potyára kihúzattatni ha nem muszáj ! Esetleg akinek van valami fogalma a témáról ,vagy hasonló helyzetbe van és tud valamit tanácsolni, megnyugtatni az kérem írjon köszönöm !
26/F
Bocsánat, akkor félreértettem: azt hittem koronát kaptál de a töméssel is végül is ugyan az a lényeg. A szuvasodásban baktériumok vesznek részt és ez rontja a szájhigiéniát, lassítva a sebgyógyulást és ha hajlamos vagy a szuvasodásra a többi fogat is veszélyezteti. Az egészséges fog a legkeményebb szövet az emberi szervezetben, egyedül a kálciumhiánytól válhat gyengébbé. Viszont a tömött fognál - különösen metsző vagy szemfog esetében - a helyzet hasonló mint amikor a törött porcelánt akarod összeragasztani: ha nem vigyázol rá akkor a ragasztás mentén ismét letörhet.
Ha a paradontax nem segít, akkor kipróbálhatod a curasept gélt (gyógyszertárból), illetve öblögess kamilla teával (meg is ihatod).
Melyik fogról van szó? (metsző, szemfog, kis-vagy nagyőrlő)
Metszők és a kisőrlők(főleg az ötös) az alakjuk és a szerepük miatt olyan nyomásnak vannak kitéve, hogy attól a tömött rész könnyebben letörik mint egy nagyőrlőről. Ha nagy tömésre volt szükség és esetleg repedt is volt a fog, akkor meg még inkább. Az is lehet egy szempont hogy a fehér tömés idővel láthatóvá válhat - például ha a széle nem lesz elég pontos vagy nem követi az eredeti fog színét ha lerakódások kerülnek rá, illetve a fehérítő anyagok sem úgy hatnak rá mint az eredeti fogra.
Na most akkor tisztázzuk: le lett csiszolva kúp alakúra (vagyis minden oldalról vett le belőle) és erre nem ideiglenes koronát (gyári formát ragasztanak fel tömőanyaggal), hanem rendes tömést rakott rá? Lehetséges, de a tömőanyag törékenyebb mint egy ideiglenes korona ezért nem értem miért nem azt rakott rá. Azt hittem metszőről van szó, mert ott érthető lenne hogy miért használt tömést a kevésbé esztétikus gyári korona helyett.
A foghiány nem maradhat üresen, különben a szomszédos fogak a támaszuk nélkül bedőlnek, a ráharapó fog pedig kiemelkedik (meg is lazulhat) és a rossz terhelést az állcsont és az állkapocs is megsínyli. Persze ehhez hosszú idő kell, de később sokkal nehezebb lesz jó pótlást csinálni a helyére.
Egy fog fogpótlásához kell két pillérfog (a két szomszédos), azaz összesen három koronát kell behelyezni, amik együtt egy három tagú hidat alkotnak. Így: [link]
Egyébként ha az említett szuvas fog nem volt belül gyulladt, akkor nem kell gyökérkezelni. Viszont egy ilyen hídhoz mindenképpen kell rá a korona.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!