Fájdalmas a fogorvos által végzett fogkőeltávolítás?
Ha az íny be van gyulladva, akkor vérzik: fogmosás közben szivárogva, fogkőleszedésnél erősebben. De az ínygyulladás oka ilyenkor tulajdonképpen maga a fogkő. Ha időben leszedeted a fogkövet (vagyis mielőtt begyulladna az ínyed), akkor fájdalmatlan és vérzés mentes a művelet. Ínygyulladás mellett viszont kellemetlenebb lehet, de felületi érzéstelenítéssel (spray, zselé) kibírható.
Igazán fájdalmas a fogkőleszedésnél 2 dolog lehet (gyakran a kettő együtt jelnik meg). Az egyik a valamiért különösen érzékeny fog depurálása (szuvasodás a fognyakon vagy a két fog között, lehúzódott íny). A másik pedig az íny alatti subgingivális fogkő letávolítása. Ez utóbbi sötétebb színű (az íny alatt szürkésen áttetszik), más összetételű és sokkal makacsabb mint a koronarészre tapadt fogkő, illetve ínygyulladással és tasakképződéssel is jár. A kialakulásának a fő oka a rossz szájhigiénia, dohányzás, rossz fogmosási technika (a fognyakat nem érintő vagy az íny felé söprő fogkefe) és a fogselyem hanyagolása. Az ilyen fogkő eltávolításához már indokolt az injekciós érzéstelenítés és a gépi depurátor (ultrahangos vagy sonikus) helyett a kézi depurálás (gracey kürettálás), gyakran tasak műtéttel egybekötve.
Pedig éppen hogy nem valószínű: a koronális fogkő tipikus helye az alsó fogsor (főleg a metszők belső oldala), illetve felül az első nagy őrlők.
A fogkő másik fajtáját (ami szerencsére nem túl gyakori) azért írtam le mert eléggé megoszlottak a vélemények. Vagyis van olyan eset, amikor fájdalmas lehet, de ugyanakkor a depurálás jól érzésteleníthető és a megfelelő eszközökkel (gépi helyett kézi) a gyökérről is minden gond nélkül leszedhető.
Én nemrégiben szedettem le, melegen ajánlom a dokinőt. Hihetetlenül elszánt voltam, hogy rendbetetetem a fogaim, de azért igencsak féltem.
Alul volt már kis tasak, alatta is kitisztította, leszedte a fogkövet, csak picit fájt, de bőven elviselhető volt. Semmi vérzés, semmi morzsalék, pedig régen voltam fogdokinál.
Nagyon tudom ajánlani a békási doktornőt!
Úgyhogy vágj bele! :)
Sziasztok!
Van akinek gyulladtabb az ínye, érzékenyebbek a fogai, van akinek meg sem kottyan, annak ellenére, hogy elég "fogköves". Én legalább is ezt így hallottam egy fogorvosi asszisztens ismerősömtől, aki ajánlott egy nagyon kedves és ügyes dentálhigiénikust, aki csodaszépen megcsinálta, áttisztította és "kipolírozta" a fogaimat. Csak ajánlani tudom a hölgyet, kedves, elmond mindent amit csinál és tanácsot ad a szájápolással kapcsolatban. Nekem ez egy kifejezetten jó élmény volt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!