Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Mennyire durva fogszuvasodás/l...

Mennyire durva fogszuvasodás/lyukadásig menthető még a fog fúrással és egyebekkel?

Figyelt kérdés
2015. jan. 6. 18:08
 1/6 anonim ***** válasza:

Ezt csak egy fogorvos tudja megállapítani, hogy még menthető-e a fog vagy ki kell húzni.

Amúgy meg, hogyan mondjuk meg hogy mennyire durva ami még menthető, van a fogszuvasodásnak mértékegysége, vagy ilyen válaszokat vársz, hogy "nagyon", "közepesen"...?

2015. jan. 6. 18:10
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha a fogtest ínyig szuvas, vagy íny alatt is, akkor nem menthető.

Ha belül szuvas, akkor attól függ, mennyire lesz nagy a lyuk, mert ha a fog túlságosan elvékonyodik a szuvas rész eltávolításakor, félő, hogy letörik a fog oldala... Ezt az orvos a "takarításkor" fogja tudni megmondani...

2015. jan. 6. 20:37
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván valamennyire számít, hogy mennyi foganyag van, de nekem teljesen minimális foganyagra is funkcionálisan működő fogaim vannak.

Amennyire saját tapasztalatom (laikus vagyok, több nagy/mély töméssel - mert féltem régebben és sokáig nem mertem elmenni fogdokihoz, most meg nem győzzük menteni a menthetőt) szerint tömni kb addig lehet, amíg le nem ér a szuvasodás a fogbélig. Ha megnyílik a fogbél még akkor is van, hogy valami kálciumos cuccost tesznek a tömés alá (direkt sapkázásnak vagy alábélelésnek vagy hogy nevezte), utána teszi rá a tömőanyagot és építi fel a fogat. Ha ennek ellenére is fáj a fog (mert most épp ilyenem van), akkor gyökérkezeléssel menthető a helyzet.

Ennél a fogdokimnál húzásig még sosem jutottam, pedig voltak már félelmeim, és elég durván csonka fogaim, de ez azt jelenti, hogy egy jó fogdoki elég sokáig meg tudja menteni a fogat, ha akarja.

2015. jan. 6. 21:39
 4/6 A kérdező kommentje:

haramdik: Köszönöm a választ, esetleg lehetne tudni hogy hova jársz és kihez?:)

Én fogdokim szinte mindenért ki akarja húzni mindenkinek a fogát, egy kisebb lyukadás miatt is:S

2015. jan. 6. 21:59
 5/6 anonim ***** válasza:
Vidéki vagyok, nem pesti.
2015. jan. 7. 06:21
 6/6 anonim ***** válasza:

Ezt nem lehet így találomra megmondani.

Nekem szinte az összes rágófogamon kivülről,laikus szemnek csak apró pöttyöcske,pici szuvasodás volt látható,az orvos meg nem győzte fúrni őket akkora lyuk volt a belsejükben ! Simán betömte mindet,elég sokat . Igazából azt mondta ha elkezd fájni,gyökérkezelni kell őket . Tehát még nagy lyuk esetén sem a húzás az elsődleges ajánlata egy JÓ fogorvosnak. Persze vannak menthetetlen fogak ,azokon a jóisten sem segít .

2015. jan. 7. 18:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!