Mi okozhatja azt, hogy hirtelen elkezdett egyre többször
és egyre több helyen vérezni a fogínyem?
A dohányzás okozhatja, akkor is ha nem szívsz többet, mint régen. Mindenképpen szólj a fogszabályzós orvosodnak róla és keress fel egy paradontális betegségekre szakosodott fogorvost.
Ha néha-néha vérzik fogmosáskor az nem baj, de a napközbeni spontán vérzés már jelentősebb tünet (különösen ha nincs ínygyulladásod, mert ezt nem említetted).
2014. nov. 6. 22:52
Az egészséges fogíny nem vérzik, ez tény. Ha bármitől is vérzik, akkor 90%, hogy gyulladásban van, az meg egyenes út a fogak kilazulásához, csontfelszívódás, íny visszahúzódása, fogak elvesztése...persze nem 1-2 nap alatt következik be, de minél előbb mész annál kevésbé lesz ideje pusztítani a fogágybetegségnek.
Fogszabályzóval fokozottan figyelni kell a szájhigiéniára, ám paradox módon sokkal nehezebb is. Feltételezem, hogy jársz legalább havonta aktiválásra, ezt a problémád mindenképp említsd meg a fogorvosodnak.
2014. nov. 6. 23:37
Alaposabban kell tisztítani a fogaidat, a fogszabályozót, használj fogköztisztító kefét, vegyél puha sörtéjű fogkefét és ínygyulladásra való fogkrémet, szájöblítőt, egyél sok C vitamint, és mielőbb mutasd meg a fogorvosodnak.
2014. nov. 7. 07:09
4/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Másfél hete voltam fogorvosnál a szokásos havi vizsgálaton a fogszabályzó miatt, de akkor nem említette, hogy valami baja lenne a fogínyemmel, legalábbis nem látta. Amúgy a dohányzás dologról annyit, hogy sosem dohányoztam őrülten sokat, a leggyakoribb is az átlag napi 1 szál volt. De nem értem, hogy ha március óta fent van a fogszabályzó és azóta teljesen ugyanúgy csinálok mindent, de tényleg, akkor miért most és milyen ilyen hirtelen jön elő ez a tünet?
5/10 A kérdező kommentje:
Amúgy most úgy néz ki az ínyem, hogy a felső soron(ahol a fogszabályzó van) a fog és az íny találkozásánál ilyen kicsit fehéres színe van az ínynek(talán kicsit gennyes, de nem tudom megállapítani) és ha azt a fehér részt megpiszkálom, akkor elkezd vérezni.
Azért jött elő "hirtelen", mert a dolgok már csak így működnek. Lassan rakódik molekulánként a lepedék, átalakul fogkővé apránként, majd ebben megtelepednek a bacik amiktől egyszercsak úgy dönt az ínyed, hogy begyullad. Ez ilyen egyszerű. De ez csak egy lehetséges opció. Meg kell mutatni fogorvosnak és szólni, ha valami panasz van. Nem tud egyszerre mindent megnézni, nem is feladata, neked kell mondani ha valami gondod-bajod van.
2014. nov. 7. 15:29
7/10 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm a válaszokat! Lehet hogy csak simán nem mostam meg alaposan mióta fogszabim van és elszaporodtak a baktériumok, erre begyulladt.
8/10 A kérdező kommentje:
Lehet hogy ettől fáj a torkom kb Ennyi ideje?
9/10 A kérdező kommentje:
Mármint a fogaimon tanyázó bacik miatt?
Lehetséges. De az is lehet, hogy gyulladás van valamelyik fogad gyökerénél. A mandulák durrannak be először, ha gyulladás van a szájban valahol. Menj tutira, látogasd meg a fogorvosod amint módodban áll.
2014. nov. 7. 19:42
Kapcsolódó kérdések: