Hogy lehet 1db fogat pótoltatni úgy, hogy a mellete levőkhöz ne érjenek?
Csak az implant meg olyan, hogy aztán nem lehet vele menni MR vizsgálatra (mert fémmel nem engedik) -
Nehéz ügy
Viszont az implant mellett szól, hogy tartós, masszívabb és megmarad a "köz" a fogak között, így természetesebb benyomást kelt ami egy frontfognál szerintem halmozottan fontos. Csak ugye az implant hosszadalmas. Itt találsz róla egy jó leírást, hogy mi a menete:
Az nem igaz, hogy fogászati implantátummal nem lehet MRI-t csinálni. Maga az implantátum eleve nem sok vizet zavar, hisz nagy tisztaságú ötvözetlen titánból van, a fémvázas koronával lehetne gond, ha túl magas a mágnesezhető fémtartalma, de ha az ember utánaolvas a neten, azt írják, hogy a legtöbb esetben nincs probléma, végezhető MRI.
Csak hát nem olcsó az implantátumos fogpótlás, nagyon nem. Én sajnos voltam akkora hülye, hogy eléggé elhanyagoltam a fogaimat és most kapok 4 implantátumot, csekély 300 rongy egy darab, kompletten koronával. Úgy tudom, ennél olcsóbban is meg lehet csináltatni, de a 200 alattiak azok tudtommal általában az Ihde bazális implantátumok, amik másképp működnek, mint a hagyományosak és bár ez a történet enyhén szólva zavaros, tény, hogy az Egészségügyi Szakmai Kollégium Fog- és Szájbetegségek Tanácsa tavaly hozott egy határozatot, ami szakmai hibának minősíti az alkalmazásukat, ennek ellenére orrba-szájba csinálják sok helyen és nagyon sok embernek, mert olcsóbb, akár 90 rugó plusz a korona áráért megcsinálják asszem. Az én fogorvosom (fog- és szájbetegségek szakorvosa, dentoalveoláris sebész szakorvos, meg még van két implantológus diplomája német egyetemekről) mindenesetre egyetért azzal, hogy nem kéne és azt mondta, hogy retteg a szakma, hogy tízezrével kell kiszedni ezeket pár év múlva. Aki csinálja, az meg azt mondja, hogy semmi gond nincs vele és csak a bizniszüket akarják rontani a drágább hagyományos implantátumhoz ragaszkodó fogorvosok. Ebbe csapott bele tavaly ősszel a Szakmai Kollégium, ami azért nem egy gittegylet, szóval én inkább hanyagolnám ezeket az azonnal terhelhető implantátumokat. Egyébként már az is elég sokatmondó szerintem, hogy ezeket Nyugat-Európában nemigen használják, ellenben Oroszországban meg Indiában sikeres. Meg nálunk :)
Egyébként maga az implantátum beültetés egyáltalán nem fáj és nem is hosszadalmas, ha van elég csont, csak az egész folyamat eltart vagy egy fél évig vagy akár kicsit tovább (ha volt csontpótlás, sinus lift, akkor még tovább), mert a normál eljárás szerint várni kell először a húzás teljes gyógyulására, aztán az implantátum rögzülésére, aztán az íny gyógyulására és aztán kapod meg a koronát. Addig meg ugye nincs fogad.
Az eredmény mindenesetre tökéletes, én eddig két koronát kaptam meg és így pár hét után elmondhatom, hogy szinte már teljesen a sajátomnak érzem. Annyi még, hogy a fogorvos mindig mondja, hogy implantátumokkal a tökéletes szájhigiéniára kell törekedni, nagyon alapos fogmosás, fogselyem, interdentális kefe, szájvíz, nyelvtisztítás, tök jó szórakozás ez :) De mondjuk biztos nem árt a többi fognak se :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!