Okozhat hajhullást az, ha nő a bölcsességfogam?
A 4-ből már 2 kint van, a másik kettőnél meg azért néha érzem, hogy próbál kibújni, vagy jön. Még nem repedt fel ennél a 2-nél az íny.
Viszont mostanság eléggé hullik a hajam, vérvételre is megyek miatta (ott mit néznek alapból ha hajhullásról van szó?), de lehetséges, hogy a bölcsességfog miatt van ez?
Olvastam, hogy a rossz fogtól is lehet...nekem most nincs rossz fogam, ami lukas volt, azt betömték.
Lehetséges?
Mi számít kóros soványságnak?
20 éves vagyok, 181 cm, 65 kiló
A bölcsességfog gyakran ferdén helyezkedik el a csontban és emiatt előfordulhat hogy nem tud előtörni, erős fájdalmat okoz, eltolja az előtte lévő fogakat illetve gócot alakít ki a fogágyban (a rossz helyzete miatt utat nyit a baktériumoknak vagy a saját fogbele gyullad be).
A góc egy olyan gyulladás, ami a szervezeten belül egy zárt tokban helyezkedik el miközben baktériumokat ad le. Az immunrendszer nem tud megfelelően védekezni ellene, így lassan de fokozatosan árt a szervezetnek és idővel komolyabb betegségek okozója is lehet (főleg szív és érrendszeri). A góc jelenlétének sokszor csak a hajhullás az egyetlen kézzel fogható tünete. A szervezetben bárhol lehetnek gócok, de a leggyakrabban a szájüregben fordulnak elő, mert a fogazat és az állcsontok anatómiája (és ehhez sokszor párosul a szájhigiéne hiányossága) ideális hely a kialakulásukhoz. Szájüregi gócok például: paradontális tasak (az íny és a fogágy visszahúzódásával jár), gyulladt vagy elhalt fogbél, mély és kezeletlen vagy a tömés alatt lévő szuvasodás, fogágyban maradt fog/gyökérmaradvány (főleg bölcsességfog), ciszta, tályog...
Ha gócbetegség gyanúja áll fent, akkor a háziorvos (vagy az a szakorvos akihez fordulsz) góckutatást ír elő. Ez nem csak a fogászatra vonatkozik, hiszen a góc bárhol előfordulhat, így szükséges más szakmák bevonása is. Én azt tanácsolnám, hogy háziorvoshoz fordulj először, ő majd elirányít a megfelelő helyekre és megmondja hogy szükséges-e vérvizsgálat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!