Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » A bölcsességfogakat fogszabály...

A bölcsességfogakat fogszabályozás előtt feltétlenül ki kellene iktatni?

Figyelt kérdés
Semmi probléma nem volt még velük, csak azokat is szabályozni kellene, de nem jobban mint a többi fogat.

2014. máj. 13. 09:35
 1/8 anonim ***** válasza:
Igen, ki kell húzni, mert bármikor gondolhat egyet, aztán begyullad. Fogszabályzóval azt kb. lehetetlen kihúzni.
2014. máj. 13. 09:54
 2/8 anonim ***** válasza:
nekem nem húzták ki őket, igaz,hogy még egyik sem bújt ki mikor feltették a fogszabályozót, de évek után mikor elkezdtek kibújni, tolták az egész sort és kb az összes fogam visszaállt a régi helyére!
2014. máj. 13. 11:14
 3/8 anonim ***** válasza:
A fogszabályozó szakorvos fogja eldönteni. Ha olyan az állkapcsod, akár maradhat is, de általában már nem férnek el a mai ember szájában.
2014. máj. 14. 12:39
 4/8 anonim válasza:
oké,szerintem húzasd ki :( nekem ki akarta műttetni de meggondolta magát :) talán nem lesz baj
2014. máj. 25. 08:10
 5/8 Rayna ***** válasza:
Nekem azokat, amik nem tudtak kinőni, kiműtötték. Amik kinőttek, és tényleg helyük is van rendesen, ott hagyták.
2014. máj. 31. 22:09
 6/8 A kérdező kommentje:
Az egyik az sajnos nem nőtt ki :(
2014. máj. 31. 22:41
 7/8 A kérdező kommentje:
Nekem maradhatnak, van elég hely a számban.
2014. júl. 13. 01:02
 8/8 Dr. Borbély Zoltán ***** válasza:

Ha valóban problémamentes és egészséges a bölcsességfog, indokolatlan volna kihúzni, a következők miatt:

A fogaknak van egy természetes hajlama arra, hogy idővel (évek, évtizedek alatt) előre vándoroljanak és előre dőljenek. Ennek mértéke egyénenként persze nagyon változó. Egy ehhez hasonló jelenséget sokan magukon is megfigyelhetnek, ha valamilyen okból kihúzzák egy fogukat: a szomszédos fogak bedőlnek a hiányzó fog helyére, de a mögötte lévő fog általában sokkal jobban előre dől, mint amennyire az előtte lévő fog hátradől.

Az, hogy a bölcsességfogak torlódást okoznak, általánosan elterjedt vélemény, de nincs tudományosan alátámasztva. Számos tudományos vizsgálat foglalkozott a kérdéssel, és nem találtak egyértelmű összefüggést a bölcsességfogak megléte és helyzete illetve a kialakuló torlódás között. Vagyis elképzelhető, hogy a bölcsességfogak megléte és a fogak fent leírt torlódása között csak időbeli egybeesés van, mint ahogyan a haj őszülése és a hallás romlása is néha időben egybeesik, de nem az egyik okozza a másikat.

Mindezek ellenére amúgy a bölcsességfogakat ritkán szabályozzák, bár technikailag általában lehetséges, de ezt meg tudod beszélni a fogszabályozó orvosoddal.

2015. márc. 23. 08:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!