SÜRGŐS! Gyökérkezelés elhagyhatatlan ebben az esetben?
kb egy hete kezdődött ,hogy érintésre érzékeny lett az egyik fogam ,de csak érintésre (tehat ha bármi hozzáért /enni /fogatmosni azon a területen képtelen voltam), magától , "piszkálás" nélkül viszont egyáltalán nem fájt. utánaolvastam ,fogbélgyulladásra utal,ezért csináltattam egy röntgent.
erre a felvételre a fogorvos azt mondta, el van repedve a gyökere a fogamnak, és legjobb esetben gyökérkezelés, VAGY (ez az emitől nagyon kiborultam) a fog eltávolítása szükséges!!
tényleg szükség van ezen lépések bármelyikére is egy repedés miatt? ahogy olvastam ,még foggyökér törésnél is menthető sokszor a fog.
(ráadásul egyik ismerősömnek egy ütés hatására kiesett a foga, amit ő maga nyomott vissza a helyszínen, és visszaépült ,azóta semmi baja.)
S.O.S. !
a fent emlitett kezelések közül egyiket sem akarom (gyökérkezelés is a fog nagy részének eltávolításával jár!), nagyon megvisel most ez a probléma, nem tud valami alternativ megoldást valaki???
/Röntgenfelvételt el tudom küldeni ,ha kell.!/
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. (18/L)
Neked van emléked olyan traumáról, ami okozhatta ezt a repedést ? Láttad a röntgenképen a repedést (azaz az orvos számítógépen kinagyította és a képen szemmel látható volt ? Vagy csak a kis röntgenképet mutatta és csupán a lehetőségeket vázolta (mivel neki nincs számítóképes képkezelője ?? Ha ez volt a helyzet, akkor azt kéne megtudni, hogy a fogorvos hogyan fogja eldönteni, melyik eset áll fenn?? Mivel repedés esetén az magától nemigen fog visszagyógyulni. Egyáltalán mondta-e, hogy repedés esetén mi a teendő?
Mindenesetre ez lehet repedés hiányában fogbél gyulladás, szerencsés esetben a fájdalom ill, érzékenység pár napon belül megszűnik magától és a fog ideg nélkül ugyan, de megmarad (ez lehet "alternatív" megoldás, pontosabban történés). Más kérdés, hogy ezt majd valamikor a jövőben kezelni kell, mert az elhalt, de a gyökér üregében maradt maradványok további gyulladásokat okozhatnak. Nekem 2 metszőfogamnál is volt ilyen, különböző időkben és utána évekig megmaradt a fog, igaz, hogy elszürkült, mert az ideg elhalásának ez a következménye. A gyökérkezelés csak olyan értelemben jár "a fog egy részének eltávolításával", hogy érzéstelenítés után be kell fúrni a pulpaüregbe, meg kell nyitni a gyökércsatornát, ki kell szedni a benne levő lágy szöveteket (egy kívül recés, tűreszelőhöz hasonló kis eszközzel), behelyeznek egy kis rozsdamentes acéldrót darabkát, hogy a röntgen lássa, majd megfelelő tömőanyagokkal betömik.
kedves #1, a traumát valószínűleg a fogszabályzó orvosom okozhatta ,akit már hosszú ideje le akarok váltani (eddig sajnos még nem volt rá lehetőség) :(
külön röntgen készült az érintett fogról ,azon a képen látszik valami, ami valószínűleg repedés.
a fog elhalással kapcsolatban nem tudom, mit higyjek, mert ugyanezen fogamnál már többször jelentkezett ez a fajta, fogbélgyulladásra utaló fájdalom, aztán pár napon belül elmúlt (de nem halt el a gyökere akkor sem, ha most újra tudott fájni)
szívesen elküldöm a képet, ha kell amugy.
#2 ,igen mivel a gyökérkezelés igy van beállitva,hogy "fogmentés". eléggé jól informált vagyok ezzel kapcsolatban, de ha nem tettem volna elég világossá, azt nem szeretném, hogy akármilyen módon BELEnyúljanak a fogamba. tehát gyógyszeres kötés ,vagy hasonlók szóbajöhetnek ,de azt akarom hogy a fogam teljes egészében megmaradjon.
tehát gyökérkezelésnél a fog belső részét eltávolítják,magára a fogra pedig koronát raknak, és ismerősök tapasztalatai alapján elég sok baj volt vele a későbbiekben (lejött a korona, elszíneződött ,stb.)
attól, hogy valakinek gyökérkezelték a fogát ,nem jelenti azt ,hogy tisztában lenne a kezeléssel. szüleimet is (szintén gyökérkezeltek) most világosítottam fel, hogy ez nem annyiból áll, mint amit nagy vonalakban felvázolnak sokszor.
tisztában vagyok vele, hogy nem fog látszani, és nem is a fájdalomtól vagyok megijedve, de -mint már említettem- nem akarom ,hogy belenyúljanak, fúrják-faragják, tegyenek bele valamit stb. a csiszolást is ellenzem.
(ez a fent említett kezelőorvos -aki több problémát is okozott- kérés nélkül csiszolt régebben ,úgy ,hogy időm sem volt tiltakozni. más orvosok mind azt mondták, hogy kár volt a teljesen ép fogaimat lecsiszolni.)
maga a fog most is ép, úgy értem nem szuvas vagy hasonló, azon a kis repedésen kívül semmi baja.
ma már azt mondta a fogorvos ,hogy elég az idegszálat kihúzza, de én azt gyanítom ,ez nem sokban különbözik a gyökérkezeléstől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!