Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Te kihúzatnád vagy betömetnéd...

Te kihúzatnád vagy betömetnéd a helyemben?

Figyelt kérdés
A bölcsességfogaimmal kapcsolatban agy nagy gondban. A fogorvosom szerint szuvas a bal alsó bölcsességfogam, néha fájdalmat is érzek az édes ételek fogyasztása után, emellett a fog kissé befelé dőlő, az íny körülötte gyulladt évek óta, a tisztítása nehézkes. Ez a fog 16 éves koromban kezdett el nőni, mikor felrakták a fogszabályzót, a fogszabályozó szakorvos sem ekkor, sem utána nem beszélt ezen fog vagy a másik oldali bölcsességfog kihúzásáról (a felső kettőt 14 éves koromban kivették, így ez nem jelent gondot). Az alsó fogsorom harapási problémák miatt már a fogszabályzó levételekor is kissé eltolódott volt bal irányba, ezért a fogorvosom szerint - mivel szerinte húzni kell a rossz bölcsességfogat - ha húzzuk, akkor a jobb oldali, teljesen ép és jó helyen lévő bölcsességfogamat is ki kellene húzni, amit én azonban elkerülnék. A fogszabályzó felrakása előtt már 6 fogam ki volt húzva (négy kisörlő és a két felső bölcsességfog), nem szeretnék "feleslegesen" több ép fogat kihúzatni. Ezért elmentem a körzeti fogorvoshoz, aki szerint a bal oldali bölcsességfogat csak tömni kell, a gyulladt íny miatt sem kellene kihúzni, ha később lesz vele gond, csak akkor kellene húzni, a jobb oldali pedig tökéletes helyen van, egészséges fog, így azt semmiképp nem kell bántani szerinte. Ezért vagyok tanácstalan, mivel két fogorvostól két teljesen különböző véleményt kaptam, ráadásul egyikük sem fogszabályozó szakorvos, így egyikük sem biztos benne, hogy ha csak a szuvasodott fogat húzzák ki, akkor eltolódhat-e a fogsorom még inkább vagy sem. Sajnos a húzás időpontjáig már csak egy hetem van, így egy hét alatt kellene eldöntenem, hogy tömjék-e a fogat, azaz maradjon vagy kihúzzák. Mivel gyulladt az ínyem, sokszor vérzik (a körzeti orvos szerint csak fogköves - holott 2 hónapja voltam fogkőleszedésen, mégis tényleg olyannak tűnik), rágni nem tudok vele, mivel ferdén nőtt ki, a tisztítása is nehézkes, de a másik oldali, ép fogamat nem szeretném kihúzatni semmiképp, viszont a fogsorom eltolódásától félek. Nem tudom, mit érdemes így tennem, mostgyors elmennék egy harmadik dokihoz, de már nem tudom, ki fogadna egy héten belül. Szerinted kihúzassam, kockáztatva, hogy 3 évi fogszabályozást tönkreteszek vele vagy tömessem be és tart a fogam, amíg tart (mivel a gyulladt íny és a fogkő miatt sok évig úgysem lenne meg)?
2014. jan. 7. 12:53
 1/8 anonim ***** válasza:
hagynám ahogy van, de vennék egy elektromos fogkefét a helyedben, ami normálisan tisztítja.
2014. jan. 7. 12:56
 2/8 A kérdező kommentje:
Már 2 hónapja azt használok, ezzel könnyebben elérem, de a fogkövet nem tudja eltávolítani. Gondolom, mikor leszedte a fogkövem az a fogorvos, aki kihúzná a fogaim, ott nem távolította el a fogköve,t gondolván, úgyis ki lesz húzva... vagy visszakövesedett.
2014. jan. 7. 13:03
 3/8 anonim ***** válasza:
hány éves vagy?
2014. jan. 7. 13:18
 4/8 A kérdező kommentje:
21.
2014. jan. 7. 13:19
 5/8 anonim ***** válasza:
Fura, én is és nekem még sosem kellett fogkövet leszedni, minden nap kétszer mosod?
2014. jan. 7. 13:47
 6/8 A kérdező kommentje:
Mikor hogy, van, hogy csak egyszer,van, hogy kétszer. De állítólag a fogszabályzó miatt alakulhatott ki, a bölcsességfogamnál meg gondolmo azért, mert gyulladt ott az ínyem és nem nagyon puszkáltam inkább évekig, mert fájt.
2014. jan. 7. 13:49
 7/8 anonim ***** válasza:
Hát akkor szedesd le a körzetivel a fogkövet, tömesd be a fogat, és adj neki pár hónapot, hogy mi történik. Ha nem javul, vagy újra begyullad, akkor még mindig ki lehet húzni. Nem olyan drága egy tömés, szerintem megéri megpróbálni.
2014. jan. 8. 18:59
 8/8 A kérdező kommentje:
Nekem legutóbb 10 ezerért csinálták 3-4 éve. :D Persze magánrendelésen...
2014. jan. 8. 19:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!